apr 30, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Waarom is ananas gezonder dan je denkt?

We moeten meer fruit eten. Dat wordt ons in alle richtlijnen over gezondheid voorgehouden en terecht. Zowel artsen bevelen veel fruit aan, alsook de overheid laat niet na ons te herinneren aan het belang van fruit. Vezels zijn daarin heel belangrijk, ook de lange vezelstructuren zowel als de wateroplosbare. Dat bevordert niet enkel de darmtransit, maar levert ook belangrijk materiaal voor de darmbacteriën waarmee ze zich wapenen om een gezonde flora op te bouwen en onze immuniteit te versterken. Vergeet niet dat meer dan tachtig percent van onze immuniteit afhankelijk is van onze darmbacteriën. Daar is de eerste linie van onze verdediging gevestigd. Fruit dus.

Variatie is belangrijk, omdat verschillende fruitsoorten, ook verschillende nutriënten en de noodzakelijke stoffen aanbrengen. Dat zijn zowel vitamines, als mineralen oligo-elementen, enz.

Het gezondheidsaspect van ananas kan moeilijk overschat worden: voor de luchtwegen, de huid, het hart en de bloedsomloop, de ademhaling, de spijsvertering, de botten. De kunst is om een rijpe ananas te onderscheiden van een onrijpe.

Een interessante fruitsoort is bijvoorbeeld ananas. Ze past niet enkel in een vermageringsdieet omdat ze weinig calorieën bevat, maar levert daarenboven vitale stoffen die heel wat problemen met de gezondheid kan voorkomen of helen.

Zo is het bekend dat ananas een goede leverancier is van vitamine C, maar ook van kalium, een mineraal dat belangrijk is om zowel spier- als hartziekten te voorkomen. Het verlaagt ook de bloeddruk, is nuttig bij problemen met de ademhaling (dus ook belangrijk in Corona-rijden), helpt astma en allergie voorkomen, versterkt de immuniteit door verbetering van de darmflora, heeft belangrijke antioxidanten zoals koper, zink, foliumzuur, bètacaroteen, is een uitstekende vrije-radicalen-vanger, levert mangaan en calcium wat erg belangrijk is voor sterke botten en ter preventie van osteoporose, stimuleert de collageenvorming, wat bijzonder interessant is voor de huid om rimpels en veroudering te voorkomen.

Een ander belangrijk element in ananas: het bevat bromelaïne. Ananas is de belangrijkste bron voor dit soort enzymen. De werking daarvan refereert vooral naar bijzonder goede effecten voor de spijsvertering en als ontstekingsremmer. Als je ananas eet na de maaltijd helpt het bij de vertering van eiwitten. Verteer je moeilijk en heb je een zware maag, eet dan ananas als dessert.

Maar als je ananas bij het begin van de maaltijd eet, dan is het een uitstekende ontstekingsremmer.  Het vermindert ook zwellingen en ontstekingen en zal het genezen van wonden versnellen. Van ananas is ook bekend dat het klontervorming in de bloedsomloop helpt te verminderen.

Nog een tip: als je last hebt van een insectenbeet, wrijf dan de plek in met een stukje vers gesneden ananas en de pijn en zwelling zullen spoedig verminderen.

Maar nu praktisch. Als je een ananas wil kopen in de groentewinkel of supermarkt, dan is het niet zo eenvoudig om een rijpe ananas te herkennen, want het probleem met deze heerlijke en gezonde vruchten is, dat je de rijpheid niet van de kleur kan aflezen, daaraan is alleen de herkomst te zien. Ananassen rijpen trouwens niet meer nadat ze zijn geplukt. Maar dankzij onze truc wordt het voortaan gemakkelijk om een rijpe vrucht te herkennen.

Als je de vrucht onderaan gemakkelijk kan indrukken, dan is ze rijp. Als je twee ananassen hebt van dezelfde grootte, dan is de zwaarste van de twee, de meest zoete en bevat ze ook meer sap. Smakelijk en vooral op je gezondheid!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer