mrt 16, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Warmte en Curcuma tegen reuma

Denken dat reuma het gevolg is van de koude, van de winter, van slechte huisvesting, is niet correct denken. Hoe te verklaren dat de meerderheid van de bevolking geen last heeft van reuma in de winter, terwijl anderen pijn hebben bij elke beweging. Het antwoord is eenvoudiger dan het lijkt: verzuring.

Veel mensen zijn verzuurd zowel lichamelijk als emotioneel. Ze reageren dan ook zuur, sip, kort aangebonden, kregelig. Zure mensen krijgen ook eerder reuma, omdat er ook zoals met alles, een emotionele factor bij komt kijken.  Natuurlijk verergert reuma door koude, net als artrose. Warmte is in alle opzichten goed. Het is een factor van comfort, maar niet van genezing, want die moet van binnenuit komen. Wat is het probleem? Verzuring! Het is de scheikundige rest die na vertering van voedsel van invloed is op het organisme. Het zuur-basen-evenwicht is bij deze mensen gestoord. Ook zo bij jichtlijders.

Corrigeren

Hoe kan je dat corrigeren? Door de stofwisseling aan te porren en vooral maatregelen te nemen die een basenoverzicht aan het organisme geven in de plaats van een zuuroverschot. Beweging is één element, maar ook emotioneel evenwicht door het oplossen van problemen en te leren meer te relativeren.

Daarnaast is de voeding een heel belangrijke factor. Wil je in de plaats van een zuuroverschot een basenoverschot, dan moet je de voeding meer basisch oriënteren. Zuur-makend is iets heel anders dan zuur-smakend. Zo is citroen heel erg zuur in de mond, maar het is fel alkaliserend oftewel basisch makend voor het organisme. Dat is trouwens bij alle fruit en ook groenten.

Warmte onder alle vormen is goed. Beweeg dagelijks, want wie te lang in zijn stoel blijft zitten, roest vast. Eet meer groenten en vruchten en vermijd in elk geval geraffineerde kost.

Vlees, vis en zuivel zijn verzurend, alcohol en tabak zeker! Dat wil nochtans niet zeggen dat je geen zuur makend voedsel mag gebruiken. Denk aan vis, een uitstekend voedsel vooral vanwege de gezonde vetzuren: Omega-3. Hetzelfde met peulvruchten: ze zijn zuur-makend, maar relatief weinig en bijzonder gezond vanwege de vezels en de gunstige invloed op de darmflora.

En dan reuma en koude

Veel mensen zijn bang van het koude winterweer, omdat het aantal zieken en ziektegevallen toeneemt. We kennen griep en verkoudheid als typische winterkwaaltjes die elk jaar weer opnieuw de kop opsteken, maar er is een aantal ziekten dat misschien niet rechtstreeks veroorzaakt wordt door het winters klimaat, maar waarvan de klachten in het koude seizoen toch verergeren en de patiënten het zelfs bijzonder lastig hebben. Eén van die kwalen is reuma. Koude en winters weer veroorzaakt geen reuma, geen reumatoïde artritis, geen artrose, maar de pijnen die met deze kwalen gepaard gaan verergeren wel in de winter, zodat sommige zieken zelfs helemaal immobiel worden en met angst de winter en de slechte weersomstandigheden tegemoet zien.

Reumatische aandoeningen zijn trouwens een grote belasting voor ziekenfondsen en werkgevers, want ze zijn de hoofdoorzaak van afwezigheid op het werk. Wat kan je er dan aan doen, buiten er te leren mee leven?

Metabolisme gestoord

Reuma is niet hetzelfde als rugpijn hebben, of pijn in de schouder. Reuma is een ernstige aandoening die eigenlijk een verstoring van het metabolisme als oorzaak heeft. De stofwisseling gebeurt niet perfect. Er komen afvalstoffen, onder vorm van kristallen via het bloed in de gewrichten te zitten, worden erdoor geblokkeerd of gaan prikken en pijn doen. Heel typisch bij reuma is dat de klachten niet altijd op dezelfde plaats zitten. Het is een pijn die zich verplaatst, de klachten zijn mobiel. De naam is trouwens afkomstig van het Griekse rheo, wat „vloeien, zich verplaatsen”, betekent. Reuma is trouwens altijd een ernstige ziekte die goed moet geobserveerd worden, vooral als het gaat om reumatoïde poly-artritis, een ziekte die gevaarlijk kan zijn voor de hartkleppen.

Te veel eiwitten, te veel suiker

Uiteraard kan reuma gecontroleerd worden via een bloedanalyse. Er zijn verschillende vormen van reuma en voor al deze vormen kan een ander onderzoek noodzakelijk zijn, maar ook een andere behandeling. Voor de ziekte van Bechterew bijvoorbeeld, een aandoening waarbij de wervelkolom langzaam stokstijf wordt zodat de patiënt niet alleen moeite heeft zich te bukken, maar ook links en rechts draaien met het hoofd op den duur onmogelijk wordt, is een andere medicatie en behandeling nodig dan voor pure spierreuma. In ieder geval moet een voeding die zuurresidu’s in het lichaam aanmaakt en achterlaat, vermeden worden. Dat is niet hetzelfde als zuur-smakend voedsel vermijden, integendeel vaak.

Eerder moet men voorzichtig zijn bepaalde stoffen met elkaar te combineren. Zo zijn rauwe groenten en vruchten bij dezelfde maaltijd niet gunstig, omdat ze gistingen in de darmen kunnen veroorzaken. Vooral mensen met gevoelige darmen moeten hiermee uitkijken. In elk geval is eiwitarme voeding noodzakelijk. Te veel patiënten eten te veel vlees, kaas, vis en meestal dan nog alles tegelijk.

Niet zelden eten patiënten tienmaal te veel eiwitten, dan goed voor hen is. Als volwassenen die geen al te zware arbeid verrichten kunnen we volstaan met ongeveer zeventig gram per dag, en dat is echt voldoende om de spieren van opbouwende energie te voorzien en de cellen de kans te geven zich met deze bouwstoffen te vernieuwen. Bovendien is een overdosering van eiwit op de duur ook schadelijk voor hart en bloedvaten. Eiwitarme voeding is dus voor deze patiënten beslist een noodzaak. Vlees en vooral bereide vleeswaren (charcuterie) zijn gevaarlijk voor deze mensen. Worst en varkensvlees zijn taboe. Ook suiker is een gemene zuur-maker. Vermijd alle producten waar suiker werd aan toegevoegd en dat zijn er heel wat!

Eet zo natuurlijk mogelijk

Mensen die last hebben van reuma moeten ook proberen zo natuurlijk mogelijk te eten. Geraffineerde producten horen niet thuis op hun bord. Eet dus alleen volkoren en schrap wittemeelspijzen. Suiker is zeker taboe. Alcohol hoort niet op tafel te komen, evenmin als koffie en coladranken. In vet gebakken spijzen zijn bijzonder nadelig voor de reumaticus. Vooral transvetten moeten zij vermijden. Beter voor hen is, voedsel te stomen of in de oven klaar te maken. Geoxideerde of aangebrande producten zijn gevaarlijk, zelfs voor wie geen reuma heeft. Is iets zwart of bruin gebakken: weg met het korstje. Dan doe je ook iets om kanker te voorkomen.

Reumapatiënten moeten grondig kauwen en hun voedsel goed inspeekselen, zo krijgen ze voldoende verteringsenzymen mee in de spijzen. Als je goed kauwt, worden ook de darmen ontzien en haalt het lichaam meer voedende elementen uit het eten, zijn er minder afvalstoffen en worden die ook beter geëlimineerd. Allemaal dingen die gunstig zijn in geval van reuma. Wat je wel op je menu moet zetten zijn: zilvervliesrijst, in de schil gekookte aardappelen, veel rauwkost, boekweit en sojaproducten, maïs en vruchten. Vruchtensappen missen de vezels en kun je beter vermijden. Eén dag in de week een vastenkuur is ideaal om het lichaam de tijd te gunnen te ontslakken. In de befaamde Bircher Benner-kliniek in Zwitserland, genoemd naar een Zwitserse arts die met zijn rauwkostdieet-therapie kreupele reumapatiënten genas en daarover verschillende boekjes publiceerde, stond een dieet op basis van rauwe groenten en rauwe melk op de voorgrond. Mensen die jarenlang niet hadden kunnen stappen konden dat na verloop van tijd opnieuw, dankzij een secuur volgehouden natuurlijk dieet.

Warmte en massage

Neen, reuma of reumatische klachten worden niet veroorzaakt door de kou of de winter, maar worden wel erger aangevoeld in de kou. Daarom moet ernaar gestreefd worden door middel van allerhande warmtetoepassingen de pijn te verzachten. Patiënten voelen minder pijn als warmtebehandelingen worden gegeven. Warm bad, hete kompressen, warmte gevende zalven, infrarood sauna, sauna, massages die de doorbloeding stimuleren, beweging en oefeningen, zonnebaden, lichttherapie enz… kunnen helpen om de pijnen te verzachten of de pijnsymptomen te omzeilen. Een vakantie in het zuiden, of geregeld een verlengd weekend in een warm en droog klimaat kunnen bijdragen tot een groter comfort voor deze patiënten. Daarnaast zijn er ontzurende kruiden zoals Harpago oftewel Duivelsklauw die bij dergelijke problemen hun nut hebben bewezen evenals Curcuma dat ideaal is tegen ontstekingen van de spieren en gewrichten. Drink ook voldoende, liefst water of een kruidenthee om de nieren aan het werk te zetten, zodat zuurkristallen zich niet kunnen neerzetten. Op die manier zal je al heel wat minder last hebben van reuma, de gesel van de moderne tijd.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell, met zwarte peper.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer