dec 13, 2023 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Ligt er soms iets op je lever?

Zo los je dat op…

Het kan zowel letterlijk als figuurlijk zijn, maar het ene kan ook het andere beïnvloeden. Gedachten zijn krachten en als er een probleem is waarvan gezegd wordt: er ligt iets op je lever, dan kan dat inderdaad impact hebben zowel op je fysieke als je emotionele welbevinden.

Vooral tijdens en na de feestweken gebeurt het vaker dat problemen naar boven komen of dat voedsel wel feestelijk maar vooral ongezond blijkt te zijn. Denk aan de vette lever van ganzen die gegaveerd werden.

De lever is het belangrijkste ontgiftingsorgaan van het lichaam. Het is zelfs zo belangrijk dat het zijn eigen bloedsomloop heeft, het zogenaamde poortaderstelsel. Alle bloed van het lichaam wordt daar gezuiverd en ontdaan van toxines, tenminste voor zover de lever daartoe in staat is en de gifstoffen niet te sterk of te veel in volume zijn.

De lever heeft ook een sterk regeneratievermogen. Een vervette lever bijvoorbeeld door te veel alcoholgebruik kan nog geregenereerd worden. Met andere woorden de cirrose kan geheel of gedeeltelijk hersteld worden. Daartoe moet wel een en ander gerespecteerd worden, zodat de lever naast zijn regeneratie ook nog de zware ontgiftingstaak aankan.

De lever maakt ook gal aan, die wordt opgeslagen in de galblaas, voor het geval dat veel vetten moeten worden afgebroken. Ook vetoplosbare vitamines worden door de lever uit het voedsel gehaald en teruggegeven aan het bloed en de lichaamscellen. Ook glycogeen wordt door de lever opgeslagen zodat, als het lichaam erom vraagt, er voldoende energie kan worden vrijgemaakt.

De natuur stelt ons verschillende natuurlijke elementen ter beschikking om de lever te helpen bij zijn regeneratie en ontgiftingstaak. Zo zal grapefruit (pompelmoes) de lever helpen door de aanmaak van enzymen te ondersteunen, terwijl citroen en munt nuttig zijn om de gal te stimuleren.

Mariadistel staat erom bekend de lever te helpen bij het regenereren van de cellen. Onderzoek aan de universiteit van Gent heeft aangetoond dat het bloedbeeld van een leverpatiënt na drie weken gunstig evolueerde door het gebruik van mariadistel.

Wat is nuttig voor de lever:

  • Koffie en groene thee.
  • Rammenas en artisjok.
  • Knoflook en kurkuma.
  • Rode biet en rozemarijn.
  • Drink veel water en absoluut geen alcohol.
  • Vermijd suiker, ultrabewerkt voedsel, transvet en rood vlees.
  • Vermijd frisdrank.
  • Ga dagelijks een wandeling maken.
  • Praat problemen uit en blijf er niet mee zitten.

En zoals steeds is de natuur paraat om je te helpen.

Een tip: Cardubell van Fytobell op basis van artisjok, mariadistel enz.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Je kunt Cardubell ook bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Het is een pak van je lever nadien!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer