dec 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Fastfood: opgepast voor lekker gif

In Engeland werd een aantal jaren geleden een ophefmakend proces gevoerd door Greenpeace Londen tegen een internationale hamburgerketen. De debatten sleepten jaren aan en telkens werd het proces of de uitspraak verdaagd. De lobby’s weten duidelijk wat ze moeten doen om straffeloos door te gaan met hun malafide praktijken. Aanklacht: het verschaffen van ongezond voedsel boordevol verzadigd vet en zout, bewaarmiddelen, en een scheikundige cocktail dat vooral kleur smaak, textuur op het oog heeft en geen belangstelling vertoont voor wat voedsel zou moeten zijn. Daardoor is junkfood verantwoordelijk voor hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, hartinfarcten, diabetes en kanker. En daardoor ook vroegtijdig overlijden.

Giftige verpakking

Er worden allerlei spijtige manipulaties met ons voedsel toegepast: van het telen tot het oogsten en verwerken. Overal kunnen giftige componenten het voedsel infiltreren. Niet enkel het voedsel zelf, de behandeling ervan en de bewaring kunnen verdacht zijn, ook de verpakking heeft een invloed op de gezondheid en ook op het milieu. Bovendien worden wereldwijd dezelfde “warm houdende” verpakkingen gebruikt in polystyreen waarvan de productie de ozonlaag aantast, terwijl het bekend is dat styreen uit het polystyreen kan overgaan in het voedsel en waarvan beweerd wordt dat het kankerverwekkend is, omdat het in het lichaam kan getransformeerd worden tot styreen-oxide.

Junkfood bedreigt niet enkel de jeugd, maar de hele maatschappij. Het legt de basis voor hartinfarct, zwaarlijvigheid en kanker. Zelfs de groenten in junkfoodtenten hebben een tiental verschillende scheikundige stoffen gekregen om er fris en knapperig uit te blijven zien.

Bovendien worden de junkfoodketens ervan beschuldigd enorme gebieden in het tropisch regenwoud te ontbossen om er gigantische runderfarms op te zetten, om iedereen in de wereld met behandeld rundvlees op te zadelen. Elke minuut gaat vijftig hectare tegen de vlakte. Elk jaar wordt een gebied omgekapt ter grootte van het Verenigd Koninkrijk. Als je dan weet dat vee ongeveer tienmaal zoveel graan en soja consumeert om dezelfde hoeveelheid calorieën te leveren dan is het begrijpelijk dat de import van vlees uit het tropisch regenwoud thans erg gevoelig ligt, en dat niet enkel in Engeland.

Rampen en spionage

Dat zulks tot ecologische rampen leidt op de planeet is onontkoombaar. We ondervinden het steeds meer aan het klimaat. De protesten overal ter wereld zijn een soort monument geworden voor het wereldwijd verzet tegen junkfoodmultinationals, waarbij privédetectives, undercoveragenten, spionage en intimidatie betrokken zijn.

Activisten worden geschaduwd en geïntimideerd, aan de zwarte lijst toegevoegd. Het contrasteert wel heel erg met het bijzonder vriendelijk en jong flitsend imago dat dergelijke tenten naar de buitenwereld willen hanteren.

Maar achter de schermen gebeuren vaak ontzettende dingen.

Het flitsende en kleurrijke decor met kinderspeeltuig en ballenbad zijn wel heel erg misleidend als je weet dat in heel wat junkfoodtenten de slaatjes met twaalf scheikundige producten werden bewerkt om ze urenlang een fris en knapperig uitzicht te geven, als je weet dat milkshakes, drankjes, ketchup en mosterd aangelengd worden met water en zout, gewoon om de omzet te verhogen. Zelfs op sla en kaas wordt bezuinigd, want elke “penny” telt. Zelfs de frieten krijgen scheikundige bewerkingen om ze overal dezelfde smaak en hetzelfde uitzicht te geven. Sommige van die stoffen zijn kankerverwekkend.

Een ex-werknemer Simon Gibney, kwam op de rechtbank vertellen dat sommige personeelsleden tot 20 uur achter elkaar moesten werken met slechts een kleine rustpauze tussendoor en dat voor een hongerloon.

Draaiboek van slechte smaak

Junkfoodtenten hebben een draaiboek, zodat over de hele wereld het voedsel hetzelfde flitsende uitzicht moet hebben om de slechte kwaliteit en het gevaar voor de gezondheid te camoufleren. Het maakt allemaal deel uit van het bedachte gezicht van kwalitatief slecht voedsel dat tot het laatste detail ontworpen is om er overal in de wereld hetzelfde uit te zien en hetzelfde te ruiken en te smaken. Om deze kunstmatige gelijkheid te bereiken, eist een internationale keten bijvoorbeeld van iedere vestiging overal ter wereld dat bijvoorbeeld hun frisse slablaadje, met twaalf verschillende chemicaliën wordt behandeld om te zorgen dat het de juiste kleur en de juiste “knisperigheid” de juiste tijd behoudt. Het zou net zo goed een stuk plastic kunnen zijn.

Hoewel kauwen een essentieel onderdeel is voor een goede spijsvertering omdat op die manier enzymen in het voedsel komen die koolhydraten verteren, is dat voor junkfood niet nodig, omdat het zo’n slappe rommel is dat het niet gekauwd hoeft te worden. Uit hun eigen analyses blijkt dat hun hamburger met broodje voor 48 percent uit water bestaat. Het gevolg is dat men zich sneller gaat overeten aan dit nep-voedsel, terwijl door het hoge suiker- en zoutgehalte een soort verslaving ontstaat. Meer winst voor de junktenten, maar meer dichtgeslibde aderen, hartinfarcten, diabetes, zwaarlijvigen en kanker.

Erger is dat reclames die dergelijke eettenten voorstellen als een vrolijke circusachtige plaats, waar aan iedereen op ieder moment van de dag hamburgers en friet uitgedeeld wordt, kinderen in de val lokken. Ze denken dat ze niet normaal zijn als ze er niet ook naar toe gaan. Er zijn maar weinig kinderen die de gestandaardiseerde voorgevels niet onmiddellijk opmerken in winkelcentra en winkelstraten in het hele land. Het is moeilijk om niet toe te geven aan deze makkelijke manier om kinderen gelukkig te houden, zelfs als je niet veel geld hebt en junkfood probeert te vermijden.

De oplossing

Junkfood kan voor kinderen leuk zijn vanwege de doosjes en de omgeving, maar eigenlijk verdient het niet de benaming voedsel. Het heeft geen opbouwende waarde voor het organisme, integendeel. De oplossing ligt erin, dat men terug naar de echte wetenschappelijke gegevens gaat en voeding ziet als een verzameling van bouwstenen die nodig zijn om de gezondheid te verzekeren, het lichaam zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Voldoende vitamines, mineralen, oligo-elementen en zo weinig mogelijk vrije radicalen, verzadigde vetten en schadelijke toevoegsels. Vers eten, veel groenten en vruchten, weinig verzadigd vet, niet te veel poly-onverzadigd vet, geen geraffineerde producten, zo weinig mogelijk bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. Weer de boterhammetjes van thuis uit meenemen naar school en kantoor en weer thuis eten in de plaats van in kantines, gaarkeukens en junkfoodtenten. En dat kan en moet ook lekker zijn! De gezondheid van de maatschappij en vooral van de jeugd zal er met sprongen op vooruit gaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer