jan 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Menopauze: Hoe blijf je op en top vrouw?

Het staat elke vrouw te wachten: het moment waarop het leven een wending neemt. Het is niet het prettigste moment van het leven, maar voor iedereen schuift de kalender op. Je kan de natuur niet veranderen, ook het ouder worden niet. Voor velen is dat op een gegeven moment een harde noot om kraken. Daarbij komt dat je er met de jaren niet jonger op wordt en je eigen natuur grotere risico’s loopt. Breuken herstellen minder gemakkelijk, terwijl kleine ongemakken zoals griep, verkoudheid en ontstekingen allerhande wat langer kunnen duren. De risico’s verschillen uiteraard als gevolg van persoonlijke erfelijke factoren, maar er zijn ook weer verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen krijgen bij de menopauze te maken met gevolgen van hormonale dysfuncties en zijn bijvoorbeeld ook gemakkelijker vatbaar voor hartinfarct. Tevoren waren de mannen kwetsbaarder!

Vrouwen in of na de menopauze mogen niet bij de pakken gaan zitten. Ze moeten nieuwe interesses in hun leven ontwikkelen. Ook moeten ze aan hun hart denken en geregeld bewegen of aan sport doen, niet roken en gezonder eten.

Dat heeft alles te maken met de gevolgen van verandering in de oestrogenenproductie. In de vruchtbare periode zijn vrouwen beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. Ze krijgen minder gemakkelijk beroerte en hartinfarct, hebben minder ischemische klachten. Die bescherming verandert vanaf de menopauze. De maandstonden vallen weg, er is risico op osteoporose of vermindering van de botmassa, het libido vermindert, de bloeddruk kan stijgen, er kunnen hartritmestoringen optreden, het gewicht neemt toe en de veredeling van de vetmassa in het lichaam verandert. Bovendien hebben veel vrouwen in die periode last van depressie gevoelens, slaapstoringen, warmtevlagen, seksuele disfuncties.

Ongemakken

De menopauze kan dus verantwoordelijk zijn voor heel wat ongemakken in het leven van de vrouw. Ze merkt dat als voor het eerst de maandstonden onregelmatig worden en dat kan een indicatie zijn dat er op hormonaal gebied wat aan het veranderen is. De productie van oestrogene hormonen vermindert, waardoor ook op psychisch en emotioneel vlak zich in haar leven een en ander voltrekt.

De kinderen worden rond die periode meestal zelfstandig of gaan het huis uit, de echtgenoot is op het toppunt van zijn carrière en heeft nog weinig tijd om zich om zijn gezin en vooral om zijn vrouw te bekommeren. De vrouw krijgt een zee van tijd en voelt zich door de nieuwe situatie onnuttig worden. Ze krijgt het psychisch vaak erg lastig.

Daarbij komt dat ze in haar onmiddellijke omgeving dikwijls alleen maar gesust in de plaats van begrepen wordt. Hoofdpijn, steeds terug kerende migraine, naast slapeloosheid, hitteopwellingen, de zogenaamde vapeurs, sterker wordende rimpels, vetkwabbetjes, hier en daar overdreven haargroei enz… kunnen haar aantasten in haar vrouwelijke gevoelens. Niet zelden wordt het geheel nog aangedikt met depressieve toestanden die haar leven tot een calvarie kunnen maken.

Ook het hart

Deze klachten zijn allemaal reëel en geen inbeelding. Wijzigingen in de productie van vrouwelijke hormonen oftewel oestrogenen zijn er de schuld van. Die oestrogenen hadden tevoren als voordeel dat de HDL of de “goede” cholesterol belangrijker bleef dan de LDL (de gevaarlijke). Die bescherming valt in deze periode weg. Wat bij veel vrouwen opvalt in deze periode is dat de LDL-cholesterol met bijna twintig percent kan toenemen, terwijl de goede of de HDL evenveel kan afnemen. Zo wat een omgekeerde situatie dan vroeger. Daar moet aan gewerkt worden en dat kan door meer op het dieet te letten en vooral meer te bewegen en absoluut niet te roken. Vrouwen in en na de menopauze die roken hebben zesmaal meer kans op hartinfarct en viermaal meer kans op borstkanker. Roken is altijd nadelig maar voor vrouwen in en na de menopauze is het absoluut te mijden.

Daarnaast krijgt ze ook met de jaren meer last van botverweking. In extreme gevallen kan het tot spontane breuken van het gebeente komen. Breuken herstellen ook niet meer zo gemakkelijk, vandaar dat vrouwen in en na de menopauze best voldoende calcium, dus zuivelproducten op hun menu zetten. Ook hart en bloedsomloop worden in deze periode meer op de proef gesteld. Doordat minder oestrogenen worden geproduceerd, stijgen de bloedvetwaarden in het lichaam. Daarenboven letten patiënten in deze leeftijdsgroep ook minder gemakkelijk op hun dieet, omdat ze zich precies zo oud voelen en het eten van snoep, gebakjes, tussendoortjes, chocolade, pralines, ijsjes met slagroom enz… als een compensatie van hun probleem beschouwen. Het compenseert het probleem evenwel niet, het verergert het alleen nog meer!

Vandaar dat vrouwen in en na de menopauze geregeld bij de huisarts hun bloed moeten laten onderzoeken op triglyceriden, cholesterolwaarden en suiker. De levenswijze kan al heel wat veranderen. Dat kan je natuurlijk altijd door wat op je dieet te letten:

  • Eet liever vis dan vlees. Vooral vette vis is interessant vanwege de Omega-3 vetzuren die een beschermend effect hebben in verband met hart- en bloedvaten.
  • Gebruik minder suiker, omdat geraffineerde koolhydraten het risico op hart- en vaatziekten en zelfs kanker verhogen.
  • Vermijd alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, want het is nadelig voor de bloedvaten en voor het zenuwstelsel en het brein.
  • Absoluut geen tabak, omdat het een aanslag pleegt op hart- en bloedvaten en op de lichaamscellen.
  • Vermijd junkfood en snoep, maar eet wel meer fruit, groenten en volkorenproducten.
  • En vergeet het vooral niet: ga niet bij de pakken zitten. Beweeg meer, ja dagelijks. Maak een wandeling, doe opnieuw aan sport, ga zwemmen, neem geregeld een korte vakantie (wacht nog even tot na de coronatijd) en probeer nieuwe interessegronden te zoeken. Als je daaraan werkt, hoef je hartinfarct na de menopauze niet te vrezen.

En je kan gemakkelijk goede hulp uit de natuur krijgen: hop, monnikspeper, salie, zilverkaars enz… ze verminderen met gemak de ongemakken van de menopauze.

Een tip: Menobell van Fytobell en je voelt je weer prima.

Je kan Menobell van Fytobell bestellen in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Weer op en top vrouw dankzij de natuur!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer