jan 5, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De top vijf van gezonde voornemens

Het is bijzonder lovenswaardig als je goede voornemens maakt met betrekking tot je gezondheid. Die kan er enkel maar wel bij varen. Maar hoe begin je eraan en waar moet je op letten? Deze vijf punten zullen je gezondheid zeker verbeteren.

Goede voornemens, allemaal goed en wel… maar hoe begin je eraan? Als je let op deze raad, kan het bijna niet misgaan.

1- Drink voldoende water!

Eigenlijk weten we dat wel, maar toch drinken we te weinig water. Onze cellen hebben water nodig om goed te kunnen functioneren. Vooral de energiecentrales in onze cellen hebben water vandoen. Vergelijk het met een batterij in een auto. De nieuwe generatie batterijen is weliswaar met gel gevuld, maar een klassieke batterij met water. En dat water moet regelmatig worden gecontroleerd en bijgevuld, anders gaat die stuk. Dat is ook zo met onze cellen, de mitochondriën kunnen hun werk niet naar behoren doen, zonder voldoende water. Maar ook de opname van voedingsstoffen uit de darmen kan niet gebeuren als je niet voldoende drinkt.

Dus: drinken maar. Niet te weinig, maar ook niet te veel. WATER en geen alcohol!  Als je te veel water drinkt op korte tijd, kunnen de nieren hun werk niet meer aan en krijg je een watervergiftiging. Dat kan dodelijk zijn. Normaal kunnen de nieren ongeveer acht liter filteren op een dag. Dat betekent driekwart tot maximum één liter per uur. Dat is wel het maximum. Wil je meer drinken, dan pleeg je zelfmoord. Het is wel een beetje afhankelijk van je lichaamsgewicht. Als grondregel wordt 30 milliliter per kilogram lichaamsgewicht aangenomen. Dus moet iemand van 75 kg ongeveer 2,2 à 2,5 liter per dag drinken. Dat is een normale hoeveelheid opdat het lichaam goed zou kunnen functioneren.

We hebben het hier wel degelijk over water, omdat sommigen weinig water drinken, maar wel veel pintjes. Dat is geen goed idee, want alcohol noch alcoholische dranken komen niet in rekening om het vochtgehalte van het lichaam op peil te houden, wel integendeel. Alcohol dehydrateert het lichaam. Dat is trouwens de reden waarom je na een party als de alcohol rijkelijk heeft gevloeid een kater hebt: dat is een signaal dat het lichaam gedehydrateerd is. Water drinken helpt! En ja, soep, koffie en thee mogen meegerekend worden om de hoeveelheid die je drinkt te bepalen. Alcohol, bier en wijn niet! Vergeet ook niet dat sommige ziekten zoals jicht het noodzakelijk maken dat je voldoende drinkt. In dat geval is drie liter geen overbodige luxe. Op die manier kunnen de nieren de fijne kristallen van urische zuren die zich anders afzetten in de gewrichten, geëlimineerd kunnen worden. Bij zware sporten en bij hoge temperaturen moet je natuurlijk meer drinken. Dorst is een indicatie dat je te weinig vocht hebt, maar het is geen honderd percent betrouwbare raadgever. Want zo is het bekend dat oudere personen hun dorstreflex stilaan verliezen. Daarom drinken oudere personen doorgaans ook veel te weinig.

2- Slaap voldoende

We hebben slaap nodig, maar hoeveel? Er zijn sterke individuele verschillen. Er zijn er die beweren dat ze met vijf uur slaap toekomen en geen problemen hebben met functioneren overdag, terwijl anderen volhouden dat ze niet genoeg hebben aan zeven of acht uur. De vraag is evenwel hoeveel slaap hebben we nu echt nodig.

Het lichaam herstelt van de vermoeidheid die we door werk, verplaatsing, allerhande bezigheden overdag hebben opgelopen. Omdat onze activiteiten en leeftijd verschillen, verschilt ook de behoefte aan slaap. Maar er zijn meer factoren die de slaap beïnvloeden: stress, ziekte, gewoonten, lawaai, erfelijkheid, omgeving. Een baby slaapt bijna de hele dag: ongeveer 18 uur. Geleidelijk aan vermindert de slaapduur zodat een peuter van 1 jaar nog maar een twaalftal uur per etmaal slaapt. Rond de leeftijd van 10 jaar is dat ongeveer 10 uur en vanaf 18 jaar tot 65 vermindert het alweer tot 7 à 9 uur, afhankelijk van de behoefte. Mensen met een hogere leeftijd hebben, voldoende aan 7 tot 8 uur. Binnen die grenzen is dat allemaal normaal. Er zijn factoren die de slaap kunnen verstoren: ziekte en vooral stress en lawaai. Daar moet dus aan gewerkt worden.

Wie overdag een dutje doet zoals oudere personen, moeten er zich niet over verbazen dat ze ’s nachts minder goed slapen. Volgens de Amerikaanse “Sleep Faculty” verschilt de slaapbehoefte individueel. Ze zijn in de minderheid, maar toch bestaat het: mensen die aan zes uur slaap voldoende hebben, fit genoeg zijn om overdag perfect te kunnen functioneren. Te weinig slapen, leidt tot meer fouten op het werk en concentratiestoornissen, humeurigheid en karakteriële veranderingen.  Maar een gemiddelde slaapduur voor gezonde mensen is toch tussen de 7 en de 9 uur. Korter is in principe niet gezond, maar langer dan 9 uur slapen ook niet. In beide gevallen vergroot het risico op hart- en vaatziekten en depressie. Maar iedereen moet zijn persoonlijk slaapritme leren ontdekken en de ideale gelegenheid daarvoor is de vakantie, als je geen beslommeringen rond je oren hebt. Als je ’s morgens moe opstaat, heb je te weinig slaap gehad. We leven natuurlijk in een ongewone wereld die niet meer echt op mensenmaat is. Daarom kunnen de slaapgewoonten van de ouders best als referentiewaarden dienen. Maar bij goede voornemens in het begin van het jaar, passen beslist goede slaapgewoonten.

En als je moeilijk kan slapen, hier een tip: Escholcin van Fytobell.

3- Beweeg dagelijks

Zelfs corona heeft er een stokje voorgestoken dat we voldoende zouden kunnen bewegen. In de plaats van naar het werk, trekken we naar de computer: we vergaderen virtueel, we werken online, en alles gebeurt op een beperkt aantal vierkante meters. Daardoor bewegen we veel minder: niet meer naar het werk of het station stappen of fietsen, maar gewoon van de eettafel naar het bureau, dat heel dikwijls ook in de living staat. Niet goed bezig! We moeten dagelijks bewegen. Je hoeft niet te rennen, hard te joggen, maar wel bewegen: stappen, wandelen, turnen, fietsen. Bij voorkeur in de buitenlucht, de natuur. De stad is geen goede omgeving om te joggen of te wandelen: je krijgt te veel vuile lucht, fijnstof naar binnen. Maar je longen, hart en bloedsomloop en ook je hersenen hebben beweging nodig. Liefst dagelijks, maar als dat niet lukt moet je alles bij elkaar optellen en in zeven dagen zou je best aan 3 uur per week komen. Het ideaal is 10.000 stappen per dag, hoewel dat geen wet van Meden en Perzen is, want die 10.000 was de naam van een firma die het bedacht voor zijn stappentellers. Dat komt neer op ongeveer een flink uurtje stappen.

Als je licht bezweet bent, ben je goed bezig, dan worden tegelijk je hart en je bloedsomloop getraind. Cardiovasculaire ziekten en zelfs kanker zijn verbonden met te weinig lichamelijke beweging. Het is niet altijd gemakkelijk, want je moet meestal zittend werken. Toch hier een tip: sta elk half uur op, strek de benen, loop rond in de tuin of de living of het kantoor, ga een verdieping op en neer. Tien minuten op die manier bewegen, is goed voor ongeveer 1500 stappen. Zo kom je op het eind van de dag toch nog aan de 10.000. En als je dan nog eenmaal in de week gaat zwemmen en naar de sauna gaat, of een uurtje gaat fietsen, dan ben je wel goed bezig.

En als je wat ouder wordt? Probeer het dan te splitsen: niet in één keer, maar bijvoorbeeld tweemaal per dag een half uurtje rondwandelen.

4- Stop met roken

Tabak bevat ongeveer vierhonderd bekende toxische stoffen. Nicotine en teer zijn de meest bekende waarvan nicotine de verslaving veroorzaakt. Als je een trekje doet dan zijn de verslavende stoffen op geen tien seconden van je mond naar de hersenen waar geen onderscheid gemaakt wordt tussen dopamine en nicotine. De nicotine neemt de plaats in van dopamine en… de verslaving is geïnstalleerd, maar tegelijk ook de beschadiging. Het lichaam maakt minder of geen dopamine meer aan, waardoor je steeds meer gaat roken, want “je hebt het nodig”. De schade is enorm. Die afhankelijkheid wordt nog versterkt door de stoffen die de tabaksindustrie toevoegt, ammoniak en suiker. Schadelijker kan niet. Door de nicotine wordt ook de structuur van de hersenen aangetast. Dat wil wat zeggen als één op de vijf mensen in de wereld rookt. Het aantal doden is een veelvoud van corona. En toch worden rokers niet in quarantaine geplaatst om te ontwennen. Begrijpe wie kan.

In ons land alleen al sterven elk jaar 15.000 mensen aan de gevolgen van tabak. De meeste rokers willen ervan af, maar dat is aartsmoeilijk. De e-sigaret is geen oplossing, want je blijft de nicotinehonger voeden. Het begint met een goede motivering: de angst voor de dood. En die dood is reëel: tongkanker, lipkanker, strottenhoofdkanker en slokdarmkanker, maag- en darmkanker, prostaatkanker, pancreaskanker, leverkanker, borstkanker, oogziekten, Alzheimer, reumatoïde aandoeningen, diabetes, baarmoederhalskanker, nierkanker, leukemie, erectieproblemen, verminderde vruchtbaarheid, problemen met de menopauze, libidoproblemen, verminderde immuniteit, verouderende huid, COPD en longkankers, hersentumoren en… daarnaast hart- en vaatziekten en zelfs huidkanker, naast een aantal chronische ziekten en beslist vroegtijdige dood. Bovendien kost het op een heel leven de prijs van een huis. Stop ermee zolang het nog mogelijk is. Als de verslaving te sterk is, hier een tip: Xantipex van Fytobell om de rookhonger te stillen.

5- Eet gezond

Het is zondermeer duidelijk dat wat je eet, ook deel uitmaakt van wat je bent. Je kan niet ongestraft zaken blijven eten die de gezondheid tegenwerken. Iedereen weet het wel, maar er wordt weinig aan gedaan. Want voeding is voor de meeste mensen hetzelfde als hun honger stillen op een lekkere en misschien ook wel goedkope wijze. Vandaar dat junkfood zo populair is. Het is net als met de tabaksindustrie: er worden stoffen aan toegevoegd die verslavend werken. Ook in de voeding is dat: suikers, smaakstoffen, kleurmiddelen, vetten. Allemaal lekker maar beslist ongezond.

Wat is wel gezond?

  • Eet zo natuurlijk mogelijk. Beslist ook fruit en groenten en rauwkost.
  • Neem altijd een ontbijt en kies voor natuurlijke dingen (volkoren), geen bewerkte en gezoete producten.
  • Eet meer vis en minder vlees en vermijd bewerkt vlees.
  • Opgepast met gefrituurde kost.
  • Als vetstof kies je best voor koudgeperste olijfolie.
  • Vermijd absoluut suiker en frisdrank. Het zijn drugs en ze zijn gevaarlijk.
  • Eet meer vezelstoffen: peulvruchten en gefermenteerde groenten.
  • Eet elke dag een handvol noten.
  • Gebruik zwarte ongezoete chocolade, groene thee en koffie.
  • Drink water.

Dat zijn de beste voornemens die je kunt maken. Het jaar 2022 zal gezonder eindigen dan het is begonnen.

En de tips:

Escholcin van Fytobell om beter te slapen. Met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Xantipex van Fytobell om van het roken af te komen. Met CNK-bestelnummer: 3271-459. Je kan zowel Escholcin als Xantipex ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer