apr 10, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe maak je ondanks corona, je woning op z’n paasbest?

We begrijpen het maar al te goed: veel mensen hebben het met de huidige situatie niet gemakkelijk en wel om verschillende redenen: ze missen hun familie waar ze geen contact kunnen of mogen mee nemen, ze kunnen niet de klassieke bezoekjes afleggen, de kinderen zijn thuis en vervelen zich en de schoolprogramma’s zijn niet adequaat genoeg, er is onduidelijkheid over de toekomst, de job, de schoolresultaten, het diploma, de gezondheid, de politieke verwarring in ons land, de ergernis om heel wat mensen die zich niet bekommeren om de maatregelen en overdreven hamsteren, of de afstand niet respecteren in de supermarkten, kortom het lontje wordt korter en de gedachten somber.

En dan is er nog de onzekerheid over de geplande vakanties, de afbetalingen, en het feit of de coronabesmetting al dan niet in de eigen familie of het gezin zal toeslaan. Er zijn inderdaad leukere tijden geweest. Je verliest er haast de tel bij, want nu zou het eigenlijk volop paasvakantie moeten zijn, misschien zou je normaal ergens in een leuk hotel of een vakantieverblijf hebben doorgebracht, of aan zee of de Ardennen, maar we zitten met z’n allen op onze vaste stek te koekeloeren. Gelukkig dat we dat nog kunnen.

En wat is het gevolg: we beginnen het wat moe te worden, beginnen te lanterfanten en er gebeurt niets meer.

Dat is nu een gevaarlijk moment en daar moet je meteen iets aan doen. Want zondag is het Pasen en normaal zou dat voor velen het moment van een uitstap worden, een familiebijeenkomst, een barbecue in de tuin, een feestje. Dat kan en mag natuurlijk niet. Wat kan wel en MOET je doen: je woning en jezelf op z’n paasbest zetten. Het is trouwens het moment van de lenteschoonmaak en die moet je beslist niet verwaarlozen. Na de winter heeft elke woning een grondige poetsbeurt nodig en aangezien veel mensen toch thuis zitten, is dit het ideale moment om de woning een opfrisbeurt te geven: alles netjes maken, alles op zijn plaats en alles controleren. Hoe pak je dat aan?

Maak een plan. Ga niet improviseren, maar doe het stelselmatig en planmatig. Je begint altijd bovenaan in het huis en kom naar beneden, niet andersom.

Dus: je ruimt de zolder of de bovenverdieping eerst op, te beginnen met het plafond, goed afstoffen en spinnenwebben of stofnesten verwijderen eventueel met een stofzuiger met een lange steel. Dan alle hoeken en kanten, achter de kast en daarna in de kasten en rekken. Maak alle kasten leeg, reinig ze en plaats alles terug. Zo hou je ook een overzicht op wat je nog hebt aan reserve, aan spullen die je al jaren bewaard hebt zonder ze nodig te hebben, of dingen die een emotionele waarde hebben. Maak een keuze en verwijder dingen die je toch nooit meer zult gebruiken of waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is. Herstel ook defecte voorwerpen of toestellen.

Tijdens het opruimen en reinigen zet je best de ramen open, zo komt er frisse en gezonde lucht naar binnen. Zijn kasten opgeruimd en is alles netjes op z’n plaats, breng dan labels aan op de rekken en geef alles een naam, zo kan je later als je iets nodig hebt het weer gemakkelijk terugvinden. Vooraleer je alles weer afsluit of dicht maakt even sprayen met een probiotische spray is een goed idee, zo belet je dat microbiële indringers zich weer meester maken van je voorwerpen.

Kleding, stoffen en voorwerpen die in de wasmachine kunnen, moet je nu ook wassen. Doe dat op minstens 60 graden, dan ben je zeker dat ook coronavirussen dood zijn. Want het virus is niet bestand tegen hoge temperaturen, wel tegen vrieskou. Het is dus geen goed idee iets in te vriezen in de hoop dat daardoor het virus dood is. ABSOLUUT NIET door KOU dus, wel door hitte!

Nadien doe je alle slaapkamers. Opnieuw het plafond, alle hoeken en kanten, achter kasten, onder het bed en tenslotte ook gordijnen en bedlinnen. Alweer zal de wasmachine goede diensten bewijzen. En een tip: de probiotische bedspray van FREEMED om lentefrisheid en zuiverheid te garanderen.

Vergeet ook de badkamer niet en die moet uiteraard grondig gereinigd worden. Het medicijnkastje moet worden gecontroleerd en alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden moet je verwijderen. Ook cosmetica. Het toilet verdient een grondige schoonmaakbeurt, vergeet de onderkant van de toiletbril en het deksel niet. Hier komt eveneens een goede probiotische spray van pas om zeker te zijn dat je het maximum aan hygiëne hebt toegepast. Een tip: Denk aan de probiotische spray van FREEMED.

En tenslotte de keuken en de garage. Haal alles uit de koelkast, reinig alle legborden, de wanden, en ontdooi de koelkast. Zet alles terug, maar controleer weer de datum van de producten en rangschik ze zodanig dat de recentste producten achteraan worden geplaatst en niet andersom. Misschien was je al langere tijd een potje of bokaal vergeten en is het niet meer vers: weg ermee.

Alle kasten even schoonmaken, bestek poetsen, schuiven stofzuigen en een reinigingsproduct gebruiken. Opgepast: gebruik op de keukenkasten geen schuurmiddel, het zou de kasten lelijk doen glimmen. Gebruik eventueel wel een ruitenpoetsmiddel op basis van alcohol en een microvezeldoek, absoluut geen schuursponsje. Vergeet ook de handgrepen niet, want die worden vaak smerig door veelvuldig gebruik tijdens het koken.

En de garage: alles herschikken, de rekken ordenen en tenslotte de vloer van het terras en het trottoir. Als dat alles gedaan is, heb je weer zin in vakantie in je eigen woning en zal ook de sfeer en je eigen gemoed op z’n paasbest zijn.

En de ultieme hygiënische tip: vergeet de probiotische bedspray en probiotische luchtverfrisser van FREEMED niet. Die kan je gemakkelijk online bestellen via www.almed.be en www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer