apr 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Slechte schoolrapporten door slechte spijsvertering

Het is nu vakantieperiode, tijd om even op adem te komen. Ook en vooral voor leerlingen en studenten. Nadien weer met volle moed de boeken induiken. Of tenminste… dat zou moeten. Maar wat als het ondanks alle inspanningen en goede wil niet lukt? Laat dan de spijsvertering controleren, want wellicht ligt daar de oorzaak van de voortdurende mislukkingen, de vermoeidheid, de problemen met de concentratie. Want darmen en spijsvertering vormen de basis van onze energie.

De kwaliteit van de voeding bepaalt ook de kwaliteit van onze gezondheid. Eten in een ontspannen sfeer is erg belangrijk. Veel kinderen hebben een slecht schoolrapport doordat hun spijsvertering ziek is. Junkfood is daar niet vreemd aan.

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking: “Hij kan bakstenen verteren”. Er zit uiteraard een grond van waarheid in. Als je een goede spijsvertering hebt, dan is eigenlijk je hele gezondheid in orde. De spijsvertering is namelijk een barometer van de gezondheid en ook een gevoeligheidsmeter van emoties en stress.

Je krijgt wel af en toe eens af te rekenen met een pijntje hier of daar en niemand schrikt als dat ook eens met de darmen voorvalt. Darmproblemen komen misschien nog het meest van al voor. Daar zijn trouwens vele oorzaken voor, maar de gevolgen van slecht werkende darmen zijn zo veelvuldig dat niet iedereen bij vage klachten meteen aan darmmoeilijkheden denkt.

Het gebeurt wel meer dat een patiënt ziek wordt, ergens pijn heeft, terwijl de oorzaak nochtans niet bij het pijnlijke orgaan moet worden gezocht. Denk maar aan ischias, een erg pijnlijke aandoening, waarbij de pijn voornamelijk in het been tot in de voet kan geconcentreerd zijn, terwijl de oorzaak echter een geknelde zenuw is, veroorzaakt door problemen met de wervelkolom, in casu een ontstoken, gezwollen, verschoven of gebroken tussenwervelschijf.

Pijn herkennen

Zo zijn er nog meerdere organen, die als ze ziek zijn, de pijnreactie ergens anders laten optreden. Hartinfarct voelt men niet zelden in de schouder, of de linkerarm, soms zelfs in de rug. Een maagzweer kan ook rugklachten opleveren en galproblemen kunnen zich vertalen door pijn in de hals.

Zo zie je maar dat je pijn niet altijd in verband moet brengen met de ziekte ter plekke. 

Een typisch orgaan dat wat dit betreft verstoppertje speelt, zijn de darmen. Zij kunnen gemakkelijk ziek worden, zelfs al bij kleine kinderen ongemakken veroorzaken, terwijl de klachten zich op zeer verschillende wijzen kunnen voordoen. Wie denkt er bij een allergie aan darmstoornissen. Bij heftige acné aan problemen met de darmen. Hetzelfde met concentratiestoornissen, slapeloosheid, sinusitis, niezen, onrust… allemaal darmproblemen. Het is dus goed als je kind met slechte schoolrapporten blijft zitten, zich moeilijk kan concentreren en bovendien huidproblemen heeft en doorslaapmoeilijkheden, alleszins de arts om een controle van het darmmilieu te vragen. De darmen kunnen namelijk voor veel ongemakken verantwoordelijk worden gesteld.

Barometer

De darmen zijn zowat de barometer van onze gezondheid, want er zijn maar weinig organen en weinig levensfuncties waar ze niet bij betrokken zijn. Als er ergens een probleem opduikt, is het de moeite van het nadenken waard of een gestoord darmmilieu er niet verantwoordelijk moet voor worden gesteld.

Dat is bijvoorbeeld het geval met een patiënt die lijdt aan langdurige neusverkoudheden. Als je permanent neusverkouden bent, moet niezen en zelfs last hebt van allergieën, denk dan in de richting van darmvervuiling. Via de darmen worden namelijk stofwisselingsvergiften in omloop gebracht, langs de bloedvaten om. Het darmmicrobioom bepaalt in feite onze gezondheid. Daar zijn de bacteriën verantwoordelijk voor die voortdurend een strijd leveren: de goede tegen de slechte. Het komt er op aan voldoende elementen aan te reiken opdat de goede zich kunnen vermeerderen en de strijd kunnen aangaan.

Slechte resultaten op school

Sommige ouders vragen zich soms bang af wat er toch gebeurt met hun kind. Het heeft voortdurend slechte rapporten op school, kan nooit stilzitten, krabt zich voortdurend op de huid, op alle mogelijke plaatsen, tot op de rug toe.

Ze denken misschien aan een zenuwachtige afwijking, terwijl het kind bij hoog en bij laag blijft beweren dat het gehele lichaam zo erg jeukt. Het kan in de klas niet stilzitten, is hypernerveus, kan zich moeilijk concentreren, moet voortdurend met wat anders bezig zijn, heeft daardoor uiteraard slechte rapporten. Bij dat alles komt nog dat het kind slecht slaapt en last heeft van acné die op geen enkel middel gunstig reageert. Grote rode vlekken ontsieren ook nog het gezicht en de rug. Bovendien is het kind ook gemakkelijk ziek en moet om de haverklap om een of andere reden van school thuisblijven.

Bij dit onrustige kind zullen de oorzaken niet gemakkelijk worden gevonden, tot zich eens duidelijke spijsverteringsmoeilijkheden zullen voordoen. Die oorzaken moeten worden gezocht in een gestoord darmmilieu. Het zou een zegen zijn voor ouders en kind, mocht het eens een paar dagen eenvoudige kost gebruiken, junkfood en suikers mijden en pure gezonde kost eten, cola’s laten staan, geen frisdranken, geen snoep, maar wel voldoende drinken, liefst, alleen kruidenthee drinken, om alles weer in de plooi te laten vallen.

Darm als stoorzender

Dit verhaal is geen uitzondering. Veel kinderen zouden inderdaad betere schoolrapporten halen en een betere gezondheid verkrijgen mocht er meer op het darmmilieu worden gelet en de ouders bij het samenstellen van het menu daar rekening mee houden. Veel kinderen eten echt onnatuurlijk en ronduit slecht en ongezond.

Men neemt in de geneeskunde aan dat meer dan vijftig, zelfs tot zestig percent van alle ziektesymptomen die in een dokterskabinet worden vastgesteld, veroorzaakt worden door slecht werkende darmen.

Let op de sinussen

Dertig percent van alle zogenaamd onnaspeurbare ziekteverwekkers zetelen in de sinussen. Wie zijn darmen en sinussen gezond weet te houden, zal gemakkelijker helemaal gezond worden of het blijven. De darmen zijn wel de grootste stoorzender van allemaal. Door een verkeerde voeding vanaf de kinderleeftijd hopen gifstoffen zich in het lichaam op die gelijk waar in het organisme een ziekte kunnen veroorzaken.

Door beschadiging van de slijmhuid waarin de darmflora gezond aanwezig zou moeten zijn, wordt uiteindelijk heel het organisme vergiftigd. Zelfs de artsen worden daardoor vaak in de maling genomen en het kan jaren duren vooraleer een arts de echte oorzaak van een aantal problemen op het spoor kan komen.

Kinderen die bijvoorbeeld altijd last hebben van verkoudheden, zelfs volwassenen die steeds verkouden zijn, zouden er niet slecht aan doen van hun darmmilieu te laten onderzoeken. Steeds een verstopte neus, met aanvallen van niesbuien, of ontstekingen van de sinussen naast huidproblemen, zijn dikwijls toe te schrijven aan een verziekte darm. Allergische reacties komen meestal vanuit een zieke darm.

En daar kun je iets aan doen met goede darmbacteriën: yoghurt, zuurkool, gefermenteerde producten. Geen suiker, geen frisdrank, geen junkfood.

En een tip om goede bacteriën te krijgen: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je resultaten zullen, verbeteren op alle gebied.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer