Vet vergif: Je lever viert geen feest

Hopelijk hebben we de feesttijd zonder al te veel last aan maag en lever doorgemaakt. Jammer genoeg is dat niet bij iedereen het geval. We zijn weinig kieskeurig met wat op tafel komt en wat we in de mond stoppen en wat dat betreft houden we meer van tradities dan van gezond verstand en vooral van gezond eten. Dat heeft natuurlijk zijn schaduwkant. Iedereen kijkt uit naar het lichtpunt in de donkere tijd: het kaarslicht op de feesttafel, maar dat licht zet vaak onze gezondheid in brand: te zoet, te vet, te veel en soms te giftig. Je betaalt hoe dan ook de tol. Last aan de maag is vaak het eerst, maar niet het ergste, maar nadien moet de lever alles nog verwerken: toxines elimineren en vet verwerken. De kilo’s vliegen eraan en dat is nog het minste van al.

Last van een feestlever? Dat is niet verwonderlijk als je weet wat er allemaal in ons voedsel terecht komt en hoe het wordt klaargemaakt.

Hopelijk zijn hart en bloedvaten ertegen bestand, want in ziekenhuizen maken ze het elk jaar opnieuw mee: een significante stijging van het aantal hartinfarcten en beroertes.

Nadien komt de last aan de lever en dat is natuurlijk het gevolg van het ongewoon gedrag: veel te vet voedsel, fabriekskost en te veel alcohol. Ondanks de waarschuwingen kunnen velen het niet laten.

Maar toch kun je gezond blijven en tegelijk lekker genieten. Hoe doen we dat?

Spaar je lever

Het begint al met de smaakmakers: de aperitiefhapjes. Met borrelhapjes moet voorzichtig worden omgesprongen. Ze zijn vaak heel calorierijk, bevatten verzadigd vet als vector van de smaak, want vetten transporteren de smaakstoffen beter dan wat ook. Ze worden vaak te lang van tevoren klaar gemaakt omdat zoiets vers en vlak voor de consumptie klaar maken haast niet te doen is op feestjes waar hele families op korte tijd veel moeten verbruiken. Ook op bijeenkomsten, galadiners en in restaurants en hotels vooral ook bij uitzonderlijke gelegenheden zoals in deze feestperiode.

Beter is het om rauwe cocktailsticks te gebruiken, bijvoorbeeld groentestengels, en af te blijven van kleurrijke en pikante sausjes die geen voedingswaarde hebben, enkel smaak en vet leveren en soms boordevol bacteriën zitten vooral als ze er al een tijdje hebben gestaan en iedereen er zijn stick en zijn vingers al heeft in gedoopt. Salmonellavergiftigingen zijn dan ook niet zeldzaam tijdens de feestweken.

Ganzenlever

De echte feesthapjes zoals ganzenleverpastei doen je meer kwaad dan goed.

Eigenlijk zou zo’n voedsel op ethische gronden moeten worden verboden. Het is niet onbegrijpelijk dat dierenrechtenorganisaties zich tegen een dergelijk voedsel kanten. Natuurlijk zullen heel veel mensen dat uitzonderlijk lekker vinden, maar je kan toch niet ontkennen dat de wijze waarop ganzen worden “gegaveerd”, met een trechter koolhydraatrijke granen worden opgelepeld die dan ongetwijfeld ook nog vol dioxines zitten, erg belastend is voor de gezondheid.

De lever zowel van mens als dier is een scheikundige fabriek voor het organisme. Daarin worden alle giftige stoffen uit voedsel en stofwisseling gefilterd, zodat het bloed vrij van gif door het lichaam kan worden gebruikt. Elke overdaad of schadelijk element zal uiteindelijk in de lever terechtkomen en daar blijven “hangen”. Als een lever opzwelt, is hij ziek, denk aan de lever van een drankzuchtige. Maar een diertje zoals een gans dat echt geforceerd wordt om zoveel koolhydraten te verwerken op een beestachtige manier, krijgt onvermijdelijk een vetlever, een zieke lever. Dat is dan het “edel orgaan” dat wordt opgegeten aan de feestdis, een vervette, zieke, ontplofte lever van een ongezond dier. Smakelijk!”

Ook gekweekte vis

Zo zijn er nog meer voedingselementen die onze smaak bedriegen en onze gezondheid bedreigen: zalm die in kwekerijen wordt opgefokt met tweederangs voedsel en… antibiotica, kalmeermiddelen voor varkens, dierlijke eiwitten voor melkvee, legmeel voor pluimvee, eierdooiers waar geen levenskracht meer in zit, gekweekt met granen waar alle kiemkracht uit verdwenen is. In brouwerijen zou dat graan geweigerd worden gewoon omdat er geen mout meer van te maken is, het graan dood is, het kiemt niet meer, maar het is wel nog geschikt voor dieren en… voor mensen.

Mochten veel feestvierders weten wat er allemaal voor dode en schadelijke materie op hun bord ligt, dan vergaat hen de lust tot vieren. Hopelijk verkiezen veel mensen op veel gezondere, eerlijker manier te vieren. We kunnen weer beginnen met authentiek voedsel te kiezen en het weer zelf te bereiden.

Een wanhopige situatie

Artsen die zelf lekker eten weten te waarderen en genieten van het leven zijn toch pessimistisch gestemd.

Nu vooral met de feestperiode is het bijzonder oppassen geblazen. Voedsel dat maanden of jaren geleden verboden werd of als gevaarlijk wordt aangezien, kan nu in periodes van onoplettendheid en de gebruikelijke roes met eindejaar gemakkelijk in circulatie komen. Maar dat niet alleen! De kwaliteit van ons dagelijks eten gaat er zienderogen op achteruit.

Alles wat we eten is al lang vergiftigd. Als we denken dat we gezond eten, dan spelen we toch dagelijks vergif naar binnen. Zelfs met het Belgische paradepaard als frituurvet wordt geknoeid. Jammer genoeg is de voeding in industriële handen geraakt en in deze feestperiode is dat nog meer het geval. Het kleinschalig kweken van voedsel en het bereiden op individueel niveau is al lang voorbij.

Wie de moed heeft aan bio-landbouw te doen en bio te kopen, is al veel beter af, maar men kan toch ook zijn privé-regenwolk niet bestellen, evenmin als zijn privé grondwaterbron. Op termijn geeft dat zeker genetische ontsporingen en kanker. Dat is uniek in de geschiedenis van de mens, dat hij kapotgaat aan wat hem in feite in leven zou moeten houden.

Misschien is dit wel een moderne versie van de pest.

Het is klaar en duidelijk dat de sub-lineaire drempel of onderdrempel van onze voeding leidt tot degeneratieve ziekten. Daarmee overrompelen vrije radicalen ons anti-oxidantensysteem en in de feestweek is dat nog erger, want dan vallen alle limieten en kritische grenzen weg, alleen de smaak telt en vooral veel eten en drinken is nog van belang, een echte aanslag op onze gezondheid. Vooral voor mensen met een wat zwakker immuunsysteem en voor ouderen kan dit soms wel eens fataal zijn.

Ook kanker bij vegetariërs

Dat is geen evolutie meer, maar devolutie en revolutie. Wat vroeger niet voorkwam, gebeurt nu: ook bij vegetariërs wordt al kanker vastgesteld. De kankers worden ook veel agressiever en evolueren sneller. Kan ook niet anders; zowel de voeding, de lucht als het drinkwater zijn vervuild. Verf uw huisgevel wit en het jaar daarop zit die vol zwarte strepen. Alles komt uiteindelijk naar beneden, alles wat door de schouwen naar omhoog gaat en wat uit de uitlaat van vliegtuigmotoren komt.

Er is een verschil tussen acute toxiciteit en die op termijn, waarbij we de relatie tussen wat we zien en wat we hebben gegeten niet meer herkennen. We zien ook geen verband meer tussen een ziekte en wat we dertig jaar geleden hebben gegeten. Bovendien is vervuiling even mobiel geworden als wijzelf. We verplaatsen ons elk uur van de dag tegen suizende snelheden, maar de vervuiling haalt ons in. Er is een mondialisering van een gigantisch en bijna onoplosbaar probleem: je treft zelfs gechloreerde koolwaterstoffen aan in het vet van de pinguïns aan de zuidpool, waar nooit één gram pesticide is gebruikt. Onze wereld is een gesloten nest dat we grondig hebben vervuild.

Er zal een mirakel nodig zijn om dat allemaal recht te zetten. Het zit voor een belangrijk deel in de mens om de verkeerde richting te kiezen. Dat anderen daar ook de gevolgen van kunnen dragen zal voor veel “grootverdieners” een zorg zijn. “Dat ze hun plan trekken” Maar dat kunnen we niet meer.

Wie bezorgt ons nog pure en zuivere lucht, waar vinden we nog puur en zuiver voedsel zoals dat honderd jaar geleden wel nog het geval was.

Zo help je je lever

Intussen moeten we proberen er het beste van te maken en ons lichaam zoveel mogelijk te vrijwaren van schade. Waar begint het? Met de lever te sparen en die zijn taak naar behoren te laten doen: gifstoffen, toxines elimineren. Hoe?

 • Vermijd transvet en bewerkt voedsel.
 • Drink elke dag minstens 1,5 à 2 liter zuiver water om toxines weg te spoelen.
 • Drink helemaal geen alcohol en rook niet.
 • Vermijd de drukte van de stad, want de toxische stoffen van de uitlaatgassen komen ook het lichaam binnen.
 • Vermijd junkfood.
 • Opgepast met medicijnen, ze kunnen je nog zieker maken en je lever belasten.
 • Vermijd geraffineerde suiker, kies liever voor honing.
 • Begin elke maaltijd met iets rauw: fruit of een rauwkostslaatje.
 • Drink elke dag het sap van een versgeperste citroen.
 • Drink gemberthee.
 • Gebruik een goed supplement op basis van mariadistel.
 • Een tip: Cardubell van Fytobell op basis van mariadistel, (Carduus Marianus)

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je lever zal zich snel weer feestelijker voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer