feb 14, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Winterblues: Ook last van een klop van de hamer?

Je bent misschien doodop in deze tijd? Dat is niet abnormaal. Misschien denk je aan voorjaarsmoeheid, of aan griep, of covid? Het zijn allemaal verschijnselen die met vermoeidheid gepaard kunnen gaan. In de meeste gevallen is het onschuldig en gewoon het gevolg van het feit dat de winter op zijn einde loopt. De batterijen raken leeg, de moed zit velen in de schoenen en de vaak uitzichtloze berichten van politiek en de geneeskundige sanhedrins hebben velen in de reserves doen tasten. Meestal gaat de loodzware vermoeidheid ook gepaard met andere problemen: lusteloosheid, depressie, maar ook verkoudheid, griep en ontstekingen van de luchtwegen kunnen het ziektebeeld komen aanvullen, alsof dat er nog aan ontbrak. Verstopping is een klassiek begeleidend verschijnsel, evenals een slechte doorbloeding van handen en voeten met tintelingen in de ledematen, wat typisch is voor het einde van de winter. Uiteraard is er meestal een licht overgewicht vanwege het onaangepast tafelen.

Wie met de natuur samenwerkt zal daar beslist de vruchten van plukken en gezonder en sterker uit een winterse aanval tevoorschijn komen.

Meer vrouwen dan mannen

Merkwaardig is dat vrouwen er blijkbaar meer last van hebben dan mannen: soms ligt hun aantal drie- tot viermaal hoger. Dat verschijnsel kan gedeeltelijk verklaard worden door de hogere druk waaraan vrouwen tegenwoordig bloot staan. Er komen meer en meer carrièrevrouwen, ze willen gaan werken, toch ook graag een paar kinderen, ook graag een mooi huis en een man. Het gevolg van dat alles is dat ze ook voor het huishouden, de was en de plas, plus het eten, plus de man, plus de kinderen moeten zorgen. Daarbij komt dat er steeds minder tijd is om zelf treffelijk voor het eten te zorgen, er wordt confectievoedsel gekocht, kant- en klare maaltijdporties, men weet niet meer wat men eet en schenkt enkel nog aandacht aan de prijs en de smaak. En vooral in deze tijd is alles dubbel moeilijk. Met dank aan de pandemie is de werkdruk nog groter, want van thuis werken is lang niet evident. Het klinkt mooi, maar dat is het niet. Sommige werkgevers verwachten precies meer van hun personeel, omdat van thuis “mogen” werken door hen als een geschenk wordt voorgesteld. Dat is het allerminst! Bovendien lopen daardoor ook de elektriciteitsrekeningen en de verwarmingskosten hoger op. Een tussenkomst? Vergeet het in de meeste gevallen.

Daardoor ontstaat een bijkomende reden voor stress en dat is iets wat je nu best kan missen.

Meer binnen, minder licht en lucht

Doordat we ons minder goed verzorgen, minder licht en lucht hebben, minder goed voedsel en tekorten aan vitamines en ook minder aandacht hebben voor onszelf, lijkt ons lichaam meer op een sputterende motor die een gebrekkige toevoer van energie krijgt. Griep die ons dan treft, is dan absoluut geen oorzaak van de voorjaarsmoeheid, maar wel een begeleidend signaal. Er komt koorts, vervelende hoest, pijn in de ledematen en de gewrichten. Vaak slikken we dan antibiotica en er wordt nog maar eens een rooftocht ondernomen tegen ons immuunsysteem. Antibiotica is geen mirakelmiddel, hoewel het zeker levens kan redden, maar het wordt jammer genoeg te pas en te onpas gebruikt, zodat we met grotere problemen zitten zoals resistentie, waardoor eenvoudige operaties al levensbedreigend aan het worden zijn. Vergeet niet dat antibiotica totaal niet werken tegen virussen, ook niet tegen verkoudheidsvirussen en ook niet tegen covid. Het wordt ook lastig om het onderscheid te maken: heb ik een verkoudheid, heb ik griep, of heb ik de covid te pakken?

Antibiotica zijn geen snoepjes

Antibiotica vernietigen jammer genoeg niet enkel ziekteverwekkers, maar ook goede en levensnoodzakelijke bacteriën, die tot onze eigen lichaamsflora behoren. Omdat die eigen flora een belangrijk onderdeel is van onze eigen afweer, moeten antibiotica beperkt worden tot enkele strikt noodzakelijke gevallen. Het gebruik van antibiotica bij griep en verkoudheid zijn compleet nutteloos en onzinnig. Antibiotica helpen niet tegen virussen, enkel tegen bepaalde bacteriën. Bovendien kunnen bacteriën tegen de antibiotica resistentie opbouwen zodat ze bij een volgende aanval nutteloos en werkeloos worden.

Het is het belangrijkste probleem in ziekenhuizen. Vooral Belgische ziekenhuizen zijn er het slachtoffer van, omdat de vorige decennia voor de minste onnozelheid door artsen antibiotica werden voorgeschreven. Met dank aan de lobby voor het reisje, de tv, de laptop, de geschenken. Dat de patiënt er zieker van werd en misschien de dood zou vinden door MRSA een resistentie aan antibiotica werd er niet bij vermeld.

België was koploper in het voorschrijven van antibiotica. De medische opleiding aan de universiteiten is er dan ook hoofdzakelijk een van medicijnen. Als het over preventie gaat moeten we het beter leren van buitenlandse opleidingen en voorbeelden.

Eigen immuniteit versterken

Het is daarom beter het lichaamseigen immuunsysteem het werk te laten opknappen. Daar is het trouwens permanent mee bezig zonder dat we dat merken, omdat we voortdurend aangevallen worden door allerlei agressors van buitenaf. Pas als het lichaam het niet helemaal meer de baas kan, zendt het signalen uit: we worden moe en lusteloos, de temperatuur loopt op, we kunnen ons minder goed concentreren en gaan liever in bed kruipen. Dat is een natuurlijk signaal dat erg waardevol is en best wordt opgevolgd.

Het is onverstandig om op dat moment met synthetische middelen dat natuurlijke signaal te bestrijden. Als het water je huis binnenstroomt is het niet meer voldoende laarzen aan te trekken om het water aan de voeten niet meer te voelen, maar moet wel de kraan worden dichtgedraaid of de bres gedicht, zodat het water van nature kan wegtrekken. Daar kan je wel een handje bij helpen, en voor het lichaam bestaan daar ook waardevolle krachtig werkende natuurlijke middelen voor.

Het belangrijkste is Echinacea, oftewel de Rode Zonnehoed. Deze plant werd al eeuwen met succes toegepast bij de Indianen in Amerika, die het vooral toepasten tegen slangenbeten en bij verwondingen. Maar al gauw ontdekte men ook dat het de algemene weerstand verhoogde. De plant wordt nu ook bij ons geteeld en de toepassing is breed en de weldaden vaak spectaculair.

 Thans heeft ook de officiële geneeskunde ingezien dat het een waardevolle plant is om het lichaamseigen immuunsysteem sterker te maken en de patiënt beter te beschermen tegen schadelijke indringers, dat het de witte bloedlichaampjes actiever maakt en beter in staat stelt de strijd aan te binden tegen aanvallen op het organisme.

Daarnaast zijn zowel vitamine C, maar vooral ook vitamine D en zink belangrijke elementen om de immuniteit of de eigen weerstand te verhogen en te versterken. Het zijn natuurlijke middelen en hoewel de werking krachtig is, werkt het geen gewenning in de hand. Ook bètaglucaan uit paddenstoelen is een immuun versterker. Tegelijk mag niet worden vergeten dat door gezonde darmflora de kans op ziekte veel kleiner wordt, omdat het lichaam er zal in slagen zichzelf goed te verdedigen en de indringers te overmeesteren. Goed voedsel is daarvoor van vitaal belang. Vooral lactobacillen in yoghurt en gefermenteerde groenten zijn een praktische hulp. Mijd wel suiker, alcohol en zeker ook tabak. Dan krijg je de indringers gemakkelijk klein.

En een tip voor een uitstekend natuurlijk middel om de weerstand te versterken: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Het is ook bekend dat mensen met een positieve levensinstelling over een veel beter immuunsysteem beschikken. Denk dus positief!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer