mrt 17, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Weer in topconditie door natuurlijke detox

Hoeft het nog gezegd? De meeste ziekten zijn het gevolg van een verkeerde leefwijze, waarbij de voeding wel de voornaamste ziekten veroorzaakt. Problemen met de stofwisseling, ziekten aan het hart en de bloedsomloop, kanker, suikerziekte, obesitas… De meeste van deze problemen konden worden voorkomen door een gezondere leefwijze. Gelukkig is het meestal nog op tijd om die te wijzigen. Die veranderde leefgewoonten kunnen best worden voorafgegaan door één of een paar dagjes vasten, waardoor de stofwisseling tijd en gelegenheid krijgt om zich te resetten en je zo kan helpen een gezonde levensstijl terug te vinden of op te starten. Vasten, of een paar maaltijden overslaan, is wel niet populair, maar het is wel doeltreffend. Op het einde van de winter, als de lente is zicht komt, is de ideale periode om zo’n vastenkuur door te voeren. Hoe leg je dat aan boord?

De natuur geneest

In de grote wereldgodsdiensten komt een periode van vasten voor, hoewel de laatste jaren deze nochtans gezonde gewoonten in onbruik zijn geraakt. Wat vroeger uit religieus standpunt goed was voor de geest, lijkt nu door de natuurgeneeskunde weer te worden opgevist en een zin te krijgen die gunstig is voor het lichaam. De natuur legt ons vaak vanzelf een vastenperiode op. Als we ons niet echt lekker voelen, en vooral als we flink ziek zijn, blijft de eetlust achterwege en legt de natuur ons vanzelf een vastenkuur op. Omdat meer dan de helft van de bevolking op een verkeerde manier eet, is een periode van complete onthouding van voedsel erg zinvol. De meesten eten te vet, te zoet, te junk, te veel vlees. Dat leidt uiteindelijk tot stofwisselingsziekten, sclerose van de bloedvaten, aandoeningen van hart en bloedsomloop, maar ook tot verminderde geestelijke prestaties.

In het voorjaar is het goed een reinigingskuur te houden. Op die manier worden stofwisselingsslakken uit het lichaam verwijderd, want meer dan de helft van de mensen eet verkeerd: te vet, te veel, te zoet, te zout. Ontegensprekelijk leidt dat tot problemen.

“Ik voel me niet goed”

De ongemakken van een dergelijke levensstijl beperken zich niet tot fysieke problemen met hart en bloedvaten, met het gevecht met de weegschaal, met maag en darmproblemen, met zieke darmflora waaruit allerlei andere nare gevolgen voortkomen. Er zijn ook emotionele en psychische problemen die het gevolg zijn van de voedingswijze.

Velen krijgen last van concentratiestoornissen, hebben een gestoorde slaap, kunnen niet meer ontspannen, denken agressief en zijn gemakkelijk uit hun lood geslagen. Het lichaam krijgt door een vastenkuur de kans zich van stofwisselingsgiften te ontdoen. Als er geen voedsel wordt toegevoegd, ruimt het lichaam toxines op. Vetdepots smelten weg en het lichaam gaat op reserve functioneren. Na een paar dagen is trouwens het hongergevoel weg en wordt het denken weer helder.

Niet enkel slanker worden

Sommigen zijn van mening dat vasten vooral slanker worden tot doel heeft. Het is evenwel veel meer dan dat, want het opent de poort naar een gezondere leefwijze. Om voldoende profijt te kunnen halen uit een vastenkuur is het belangrijk dat lever en nieren goed functioneren, vooral als men de kuur op eigen houtje wil doorvoeren. Daarom zou het niet slecht zijn van tevoren een onderzoekje te laten toepassen bij een arts. Tijdens de vastenkuur moeten wel een aantal grondregels in acht worden genomen.

Wel veel drinken

Als je vast, kan je dat niet enkel een paar dagen, maar zelfs een paar weken volhouden. Dat is nu wel niet de bedoeling. Maar één of twee dagen is al behoorlijk wat om het lichaam weer in een goede plooi te krijgen. Wie langer dan een paar dagen wenst te vasten, doet er beter aan medische begeleiding te zoeken. Wel moet er voor gezorgd worden voldoende te drinken. Thee, versgeperst fruitsap of lichte groentebouillon kunnen hiervoor in aanmerking komen. Mineraalwater kan ook.

Er moet langzaam gedronken worden en voldoende worden ingespeekseld. Bij een vastenkuur horen geen zogenaamde genotmiddelen. Tabak, alcohol, cola en snoep zijn natuurlijk taboe. Koffie kan je beter ook vermijden want het prikkelt het zenuwstelsel. Je kan best ook rusten. Het gaat niet op zware fysieke arbeid te verrichten, als het lichaam al zijn energie nodig heeft om zichzelf te reinigen. Kantoorwerk kan wel, maar hou er rekening mee dat de concentratie kan verslappen en het humeur ook een tegenwind kan krijgen.

Vermijd drukte en stress tijdens de kuur

Een vastenkuur kan je best in een kalme periode doorvoeren, of zelfs tijdens een weekje vrijaf. Wel kan je rustige wandelingen, ademhalingsoefeningen, warme baden, droge afborstelingen toepassen, omdat ze het lichaam bij zijn ontgiftingsfunctie ondersteunen en een revitalisering bevorderen.

Begin bij de darmen

Een vastenkuur kan je best laten beginnen met een grondige reiniging van de darmen. Daartoe kan je probiotica nemen om de darmflora te saneren en te zorgen voor een goed microbieel leven in de darmen. Je immuniteit zal er bij winnen. Dit kan je natuurlijk best toepassen op een vrije dag, daar je anders te veel naar het toilet zou kunnen moeten. ’s Morgens kan je ook een glas lauwwarm water drinken om de darmtransit te bevorderen. Het lichaam wordt op die manier van toxines ontdaan en bovendien worden resten van de stofwisseling uit het lichaam verwijderd. Men krijgt een normalisering van het gewicht, maar tegelijk wordt ook het maag-darmkanaal weer gezond en het immuunsysteem wordt gesterkt.

Je wordt weer jonger

Er zijn nog meer voordelen aan zo’n ontslakkingskuur verbonden. Zo zal niet enkel het gewicht naar beneden gaan, de adem verbeteren, de blik helderder worden, maar ook de huid krijgt een verjongingskuur van binnenuit en zal er gezonder uitzien, waardoor het zelfbewustzijn en de vitaliteit toenemen. De huid is vaak de eerste plaats waarop je gezondheid of ziekte kan aflezen. Niet enkel de kleur, de rimpels, de hydratering vertellen je wat er aan de hand is, maar de omgekeerde weg kan ook: de huid verbetert van zodra het lichaam zich herstelt en toxines het lichaam hebben verlaten. Er is een betere doorbloeding, meer voedingsstoffen, een prima hydratatie, kortom de huid wordt jonger en dat merk je heel snel.

Eigenlijk zou iedereen af en toe eens een dagje moeten vasten, maar ook bij het einde van de winter een kuur toepassen. We zouden er allemaal veel gezonder door worden.

En een tip om de darmflora te helpen bij het herstel: een prima preparaat met probiotica: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer