jun 24, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kleine oorzaken met grote gevolgen die je vakantie kunnen verbrodden

De vakantietijd is de mooiste tijd van het jaar. Dat zou het in elk geval moeten zijn, maar veel mensen verbrodden het voor zichzelf en hun gezin door roekeloosheid, verkeerde voorbereiding, het niet inschatten van de gevaren en het trotseren van risico’s die achteraf tijd vragen om te verhelpen en te genezen.

Je kunt dus maar beter voorbereid zijn, goed geïnformeerd vertrekken en ook voorzien in middelen die bij eenvoudige problemen meteen kunnen gebruikt worden om de ongemakken te beperken en snel te verhelpen.

Maar zoals altijd is de beste geneeskunde de preventie en heel wat grote problemen zouden niet voorgevallen zijn met kleine voorzieningen. Het komt erop aan bedacht te zijn zich goed te informeren over de streek waar men naartoe trekt en verstandig te handelen, met kennis van zaken en de juiste middelen die in geval van nood kunnen worden ingezet. Zo eenvoudig is dat.

De zon kan levensgevaarlijk zijn. Een zonneslag kan dodelijk worden, maar een huidverbranding kan uiteindelijk huidkanker worden. Een veilig zonbeschermend middel is dus zeker op zijn plaats in een reiskoffer. Hoofdpijn, migraine, allerlei pijntjes, het kan je ook op reis overvallen. Dan helpen de klassieke middeltjes wel.

Verbrand en wat nu?

Ondanks waarschuwingen gebeurt het toch: verbrand door de zon. En dan?

Ze zullen het nooit leren, alhoewel de wetenschap nu toch al duidelijk heeft aangetoond dat te veel zon schadelijk is en dat een witte huid veel gezonder is dan een gebruinde huid. Trouwens met huidkanker valt niet te lachen, want het is de kankervorm die het snelst en het meest metastases aanmaakt en zich snel in de rest van het lichaam verspreidt, dus zeer dodelijk is. Scaninaven met een gebruinde huid zijn dus kandidaat voor kanker!

Dus moet in je reisapotheek beslist een zonnebadmiddel zitten met de hoogste beschermingsfactor. Apothekers weten het bij ondervinding: veel mensen hebben een hekel aan de vettige melk, maar je kunt in de apotheek om een gel vragen en die is minder vettig. Trouwens tegenwoordig zijn er oliën die niet vettig aanvoelen en ook poeders die helemaal niet vettig zijn en wel degelijk goed beschermen.

Heb je toch te lang en onbeschermd in de zon gezeten, dan moet je de huid eerst grondig afkoelen met koud water. Nadien kan je MSM-zalf gebruiken, die een sterke antioxidant is tegelijk. Ook Calendula-zalf bevat allantoïne en azuleen en is dus verkoelend en herstellend voor de huid. Kamillebloempjes zijn ook al goed en kamilleolie is antiseptisch of ontsmettend. Het verzacht tevens de pijn.

EllenDee heeft verschillende uitstekende crèmes voor herstel en hydratering van de huid in het gamma.

Hoofdpijn en migraine

Veel mensen krijgen op vakantie last van allerhande pijntjes: hoofdpijn, migraine, tandpijn. Maar hoe kunnen ze in alle veiligheid hun pijn verdrijven?

Dat kunnen ze zeer zeker. Het meest eenvoudige en natuurlijke middel, want het is afgeleid van wilgenbast, is aspirine. Het helpt tegen ontstekingen, tegen pijn, tegen pijnlijke maandstonden, tegen reumatoïde pijnen. Je kunt natuurlijk ook wilgenbast nemen en die vind je overal in de natuur. In reformwinkels kun je thee van wilgenbast vinden. Met aspirine moeten mensen met een gevoelige maag uitkijken. Het is inderdaad wat riskant voor mensen met een zwakke maag.

Je kunt ook een echt natuurlijk middel nemen zoals moedertinctuur van tannacetum parthenium. Als magistrale bereiding bestaat het nu ook in farmaceutische vorm. Je kan er een paar koffielepels per dag van nemen. Je krijgt het zonder voorschrift van de apotheker die het wel magistraal moet bereiden, maar je kan er gerust om vragen.

Kwetsuren, verstuikingen

Sommigen proberen op vakantie ook sportief te doen en kwetsen zich dan. Vaak weten ze niet wat ze moeten doen en rennen dan maar naar de spoed of naar een dokter, tenminste als ze die nog vinden, want het is haast een uitstervend ras geworden met dank aan de administratieve mallemolen, de politiekers die papieren belangrijker vinden dan de gezondheid van de maatschappij en de verenigingen die vooral zichzelf in de plaats van de patiënt beschermen.

Maar met het oog op veilig sporten en zich verzorgen kunnen vakantiegangers niet beter een veilig middel nemen?

Kunnen zij gebruik maken van een middel dat ze op voorhand in de reiskoffer hebben meegenomen?

Uiteraard, hoewel ze altijd een verwonding voorzichtig moeten inschatten. In geval van twijfel kan beter een arts of een ziekenhuis worden opgezocht. Tegen kneuzingen helpt de goede oude Arnicazalf of Arnicatinctuur. Er bestaat ook Hirudoidzalf of -gel, dat is de synthetische vorm van Arnica maar uiteraard is het beter voor het origineel uit de natuur te kiezen.

Valkruid of Arnica Montana heet niet voor niets “valkruid”. Het staat erom bekend kneuzingen en verwondingen te helen. Je moet wel voorzichtig zijn en het niet op open verwondingen toepassen.

Je kan het laten oplossen in een gel en dan is het minder vlekkerig. Het is ook goed tegen blauwe plekken en bloedstortingen, maar de huid mag niet geschonden zijn. Je mag het dus niet toepassen op een bloedende wonde.

Bij verstuikingen moet je ijs gebruiken en kan je nadien Curcumazalf of Arnicagel toepassen. Ook MSM-zalf is prachtig pijnstillend. Eigenlijk mag Arnica niet in de huisapotheek ontbreken en ook niet in de vakantiebagage. Vroeg of laat heb je het nodig en als je dat bij de hand hebt kun je snel ingrijpen, wat de genezing zal bespoedigen en ook paniek zal voorkomen. Want vind maar eens een apotheek midden in de bergen.

Oorpijn

Natuurlijk zijn er nog vele andere ongemakken waarmee je op reis kunt getreiterd worden, zoals pijnlijke ogen, draaierigheid, plotse heftige oorpijn… maar in deze gevallen is het toch verstandiger niet zelf te gaan dokteren, maar wel een arts op te zoeken. Je kunt nooit zomaar weten of er niets ernstigs aan de hand is.

Waar je wel misschien nog kunt aan denken is een flesje moedertinctuur van Plantago. Daarvan kun je een paar druppels in het oor laten druppelen als je plots geconfronteerd wordt met een stekende pijn in het oor. Dat kan het begin van een oorontsteking zijn. Als je dan snel Plantago toepast, kan het op een paar uur tijd voorbij zijn. Ook een kompres van aardappelpuree kan snel komaf maken met oorpijn.

Maar wie zijn gezond verstand bezigt en niet te roekeloos wordt op vakantie zal meestal zonder ernstige problemen van de heerlijkste periode van het jaar genieten en gezond terugkeren. En mocht een kleinigheid de rust verstoren dan zijn deze raadgevingen zeker interessant. Een tip: EllenDee heeft verschillende interessante crèmes en zalven die voor de vakantie kunnen worden gebruikt. Kijk op www.fytobell.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer