feb 23, 2024 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Hoe merk je dat je hond of kat je vertrouwt en waardeert?

Neen, honden en katten kunnen niet spreken, maar toch kunnen ze door hun houding en hun lichaamstaal aangeven dat ze je waarderen, je gezelschap op prijs stellen en je vertrouwen. Enkel papegaaien kunnen woorden en zinnen nazeggen, maar of de inhoud werkelijk strookt met wat ze bedoelen, is wat anders.

Mensen hebben gevoelens, maar huisdieren ook, al tonen ze dat op een heel andere wijze. Het komt erop aan de gevoelens en intenties van je geliefde huisdier, hond of kat te leren “lezen” en interpreteren.

Honden zullen des te meer hun houding afstemmen op de persoon waarmee ze geconfronteerd worden. Als dat het baasje is dat ze bovenal waarderen dan is dat zonneklaar. Ook katten tonen een bijzonder gedrag als ze in het gezelschap vertoeven van een gewaardeerd persoon.

Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Deze week was nog in het nieuws hoe een volwassen man aangevallen en toegetakeld werd door drie rottweilers. Wat de omstandigheden zijn van de aanval en wat de aanleiding was, is onduidelijk, maar in elk geval reageren honden en katten niet zomaar, of niet willekeurig. Er moet een geschiedenis aan voorafgegaan zijn en vooral de wijze waarop het huisdier is opgevoed.

Tam of roofdier?

Je kan van een tam dier een roofdier maken en van een ras met een minder fraaie reputatie een tam en aanhankelijk dier. Alles komt erop aan hoe het dier vertrouwen meekreeg, of het agressief opgekweekt werd, wat de ervaringen zijn en of het zich bedreigd en aangevallen voelde. In elk geval kan een hond grote aanhankelijkheid tonen, maar ook agressief gedrag. Het ligt in de meeste gevallen aan de persoon zelf, niet aan de hond of de kat. Van katten verwacht je niet meteen dat ze zullen aanvallen, wel integendeel, het zijn “poeslieve” diertjes en dat tonen ze ook op eg charmante en aantrekkelijke wijze.

Hoe?

Zo toont de kat het

Katten zullen minder gemakkelijk of quasi zelden mensen aanvallen. Ze kunnen wel krabben of bijten als ze zich bedreigd voelen. Maar doorgaans vindt ze jou tof als baasje en dat toont ze op diverse wijzen:

 • Ze komt in je schoot liggen en begint te spinnen.
 • Ze wrijft met haar snoet tegen je benen om feromonen achter te laten.
 • Ze kijkt met grote ogen naar je.
 • Je begint licht te miauwen.
 • Ze komt op je bureau liggen terwijl je aan het werken bent.
 • Ze brengt je af en toe een cadeautje: een dode muis of een vlieg… Berisp haar daar dus niet voor.
 • Ze rolt op haar rug, de meest kwetsbare positie, wat betekent dat ze je vertrouwt.

En zo toont je hond zijn aanhankelijkheid

 • Hij is door het dolle heen, springt en begint te kwispelstaarten als je thuiskomt.
 • Begint je te likken op de armen, de huid, je gezicht.
 • Laat zich rollen en buitelt.
 • Springt op en neer, terwijl die blafgeluidjes laat horen.
 • Springt tegen je op en maakt zich zo groot mogelijk op twee poten en leunt tegen je lichaam.
 • Likt in je oor.
 • Knabbelt aan je vingers.
 • Hij volgt je overal: naar de keuken, de living, de garage.
 • Hij legt zijn hoofd op je knieën als je neerzit, of hij komt zich naast jou op de zetel of de bank vleien.
 • Hij kijkt met open ogen en open mond en verwachtende blik naar jou.
 • Een hond voelt perfect aan als je ongelukkig bent en komt meteen naast je zitten of liggen.
 • Honden likken hun vacht om zich te verzorgen en goed te voelen, maar als ze jou likjes willen geven dan hebben ze daarbij dezelfde verzorgende bedoeling.
 • Als je hond kwispelt met de staart naar boven gericht dan is dat een blijk van waardering en aanhankelijkheid, maar als hij met de staart naar beneden wijst, is dat een teken van angst en dan moet de persoon in kwestie opletten.

En nog iets: honden kunnen plots schrikken van een ongewoon gebaar, een onbekend geluid, of lawaai. Een schrikreactie kan dan uitmonden in bijten, zonder dat de hond de bedoeling had te verwonden.

Wees dus altijd rustig met je hond om ongewone reacties te voorkomen.

En tenslotte: mensen die een huisdier hebben, leven langer. Ze zorgen ervoor, ze krijgen er affectie van terug en ze hebben een “maatje” en ze bewegen meer.

Is dat geen goede reden om langer te leven?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer