aug 27, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoeveel stappen moet je zetten per dag voor je gezondheid?

Het is duidelijk dat we allemaal te veel zitten. Dat begint al in de kleuterklas en het eindigt in de luie zetel op de pensioenleeftijd: zitten. We eten al zittend, we socializen al zittend, we werken zittend, we studeren terwijl we zitten. We nemen onze ontspanning op een stoel, een bank of een luie zetel. We verplaatsen ons al te vaak al zittend in de auto of het openbaar vervoer. Het lijkt er soms op dat benen nutteloze uitsteeksels op het lichaam zijn geworden.

Maar, die zijn er natuurlijk niet voor niets. Het is niet zonder reden dat heel wat ziekten gerelateerd zijn aan onze zittende levensstijl: kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, obesitas en diabetes. Dat wil ook zeggen dat als je aan die zittende stijl wat verandert, de gevolgen vanzelf komen: minder ziekte, langer leven en actief blijven tot op een hoge leeftijd. Wie wil dat niet?

De vraag is of we ook de moed hebben daar iets aan te doen, want zitten is natuurlijk makkelijker dan bewegen. Die beweging moet wel op geregelde basis gebeuren en liefst nog elke dag. Om het iedereen wat makkelijker te maken: probeer toch vijf dagen op de week actief te zijn en te bewegen. De soort beweging doet er eigenlijk niet toe, als je maar beweegt. De intensiteit is evenmin van kapitaal belang, als je maar beweegt. De duur is ook niet zo primordiaal, als je maar beweegt.

Het is absoluut noodzakelijk om geregeld te bewegen en liefst dagelijks. Het hoeven geen tienduizend stappen te zijn, want de helft is al voldoende om het premature sterfterisico met 41 percent te verminderen.

Toch willen veel mensen een richtlijn: wat is nu gezond en vanaf welke hoeveelheid stappen, trekken we al profijt voor onze gezondheid? Eigenlijk al vanaf de eerste stap, maar daar mag het natuurlijk niet bij blijven. Op het internet circuleren namelijk berichten dat tienduizend stappen de norm moet zijn. Maar waar haalt men dat vandaan?

Onderzoek door de Wereld Gezondheid Organisatie heeft aangetoond dat die tienduizend stappen er eigenlijk weinig toe doen: je hebt al profijt van duizend stappen, maar uiteraard is dat niet voldoende. De tienduizend-stappen-norm is er gekomen in de jaren zestig van vorige eeuw, toen de Japanse firma “Yamasa“ een stappenteller op de markt bracht met als naam: “de 10.000-stappenteller”. Dat was op geen enkel onderzoek gebaseerd, het was een slogan van de firma, een naam. Trouwens die 10.000 stappen is een doel dat voor veel mensen niet haalbaar is, want je bent er wel anderhalf tot twee uur mee bezig. Wie van de actieve bevolking heeft die tijd?

Er zijn ook heel wat mensen voor wie deze norm fysiek onmogelijk is: bejaarden, mensen met een beperking, of kinderen. Je kan geen algemene norm voor alle leeftijden en groepen van mensen bepalen. Er zijn natuurlijk ook mensen die voor hun vak al voldoende bewegen: bouwvakkers, kelners, sporters, enz. Voor hen telt die 10.000-regel uiteraard ook niet, want heel dikwijls zitten ze er ruim boven.

Maar bewegen is wel gezond. Zo is in Londen onderzoek gedaan naar de gezondheid van de wattman in trams en treinen, vergeleken bij die van de controleurs. De eerste groep zat hele dagen neer als bestuurder in het rijtuig, terwijl de controleurs de hele tijd rondliepen in de voertuigen. Er kwam driemaal meer hartinfarct voor bij de bestuurders, dan bij de controleurs: een duidelijk signaal dat beweging loont en het hoeft geen crosscountry of loopwedstrijd te zijn om resultaat te verkrijgen.

In de USA is daarover ook onderzoek gebeurd en daar concludeerde men dan wie gemiddeld dagelijks het equivalent van 4.500 stappen deed zijn kans op vroegtijdig overlijden met 41 percent verminderde.

Waar komt dit op neer? Als we de dagelijkse routine onder de loep nemen zoals: naar de brievenbus stappen, het eten klaar maken, van de slaapkamer naar de badkamer gaan, de auto buiten zetten, etensresten achteraan in de tuin in de vuilnisbak deponeren, dan komen we voor de gemiddelde persoon op ongeveer 2400 tot 2500 stappen. Voeg je daar nog aankopen in de supermarkt bij, dan is dat ook goed voor 1200 à 1500 stappen. Het is dus een kleine moeite om daar het dubbele van te maken: naar het station stappen, even de hond buiten laten, een blokje om lopen, even in de tuin rondwandelen, kortom er zijn veel manieren om aan een respectabel aantal stappen te komen.

Medisch gezien zou je elke dag een half uur moeten stappen, oftewel vijf dagen per week gedurende 150 minuten in totaal. Bekijk het zo: bij de normale bezigheden die bij huishoudelijke taken horen, voeg je gewoon 3000 stappen bij en je bent goed bezig.

Maar dan moet je het wel elke dag doen. Voor mensen met een zittend beroep is dat echt van belang, niet alleen cardiovasculair, maar ook voor de spieren en gewrichten en de bloedsomloop in de ledematen. Veel mensen die hele dagen achter een bureau moeten zitten en computerwerk verrichten hebben heel vaak last van nek- en rugklachten. Die zijn er veel minder of kunnen zelfs helemaal verdwijnen als je al supplementair 3000 stappen per dag extra zet. Het zou mooi zijn om op die manier tot een gemiddelde van 6000 tot 7000 stappen per dag te komen, dat is al een behoorlijk getal, maar het levert wel mooie resultaten af.

En heb je al last in spieren, gewrichten, de rug, de nek, dan is bewegen zeker aan te bevelen. Immobiliteit is nadelig, ook voor het bewegingsapparaat.

Heb je al pijn van in het begin, neem dan niet meteen een pijnstiller, want je kan zowel de ontstekingen als de pijn gemakkelijk met een eenvoudig natuurlijk preparaat bestrijden op basis van duivelsklauw (Harpagophytum) en Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell en je kan weer soepel bewegen zonder pijn.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer