feb 26, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vrouwen krijgen gemakkelijker last van galstenen

De lente komt eraan. Dat is leuk, want de natuur ontwaakt, geeft kleuren en geuren af en doet dromen van een nieuw heerlijk seizoen. Iedereen was de winter een beetje beu vooral ook vanwege de vele problemen, maar de lente geeft weer nieuwe hoop. Tenzij…  je sukkelt met de gal of de lever, dan kan de lente ook minder leuk zijn.

Typisch voor lente en herfst

Typisch voor deze periode zijn de vermoeidheid en de emotionele problemen… sommige mensen hebben moeite met de slaap, kunnen hun werk minder goed aan, zitten een beetje in een depressie. Bovendien wordt deze periode met het rijzen van het blad in de lente en ook wel het vallen van de bladeren in de herfst, zoals deze periode populair genoemd wordt, vaak vergezeld van gal- en leverproblemen.

De lever is het grootste laboratorium van het lichaam en is verantwoordelijk voor meer dan 200 bekende taken, terwijl er nog veel meer zijn die nog niet kunnen worden achterhaald. Een van die bekende functies is ook de productie van gal, die via de galgangen in de galblaas belandt waar die wordt ingedikt en opgeslagen. En daar sukkelen in deze tijd ook veel patiënten mee. Galstenen en gallijden, hoe wordt dat nu veroorzaakt en heeft ergernis er wat mee te maken?

Te vet en te zwaar tafelen is de belangrijkste oorzaak van galstenen. Ergernis is natuurlijk niet goed, tobben evenmin en het kan weliswaar je lever en de rest van je spijsvertering beïnvloeden. Vrouwen krijgen tweemaal zo vaak galstenen als mannen. Zij moeten dus dubbel voorzichtig zijn met wat ze eten.

Emoties spelen een rol

Men spreekt over zwartgallige mensen, over „zijn gal uitspuwen”, over „iets op de lever hebben”. Het betekent wel dat de emoties er wel wat mee te maken hadden. In de middeleeuwen dacht men dat de gal eigenlijk de oorzaak van driften en emoties was, hun anatomische kennis was nog niet zo groot, vandaar de herkomst van sommige spreekwoorden. Maar ze hebben ook een groot ervaringsgebied als informatiebron voor hun waarheid. Iemand met een gelijkmatig gemoed, die evenwichtig denkt, zal minder gauw problemen krijgen met de lever. Anderzijds kunnen problemen met gal en lever ook wel erg wegen op het emotioneel functioneren van een persoon. Maar galstenen hebben evenwel een totaal andere oorzaak.

Let op je voeding

Te vet eten en overdadige maaltijden kunnen door de lever soms moeilijk verdragen worden en kan dan ook aanleiding geven tot galkolieken. Te vet eten kan ook galstenen veroorzaken. Daarbij ontstaat een stekende heftige pijn in het rechterdeel van de bovenbuik, net onder de ribbenboog. De pijn treedt voornamelijk net na de maaltijd op en kan zelfs tot in de rechterschouder uitstralen. De viscositeit van de galvloeistof die door de lever wordt aangemaakt, bepaalt of er galstenen ontstaan. Misschien is er te veel cholesterine of zijn er te weinig galzuren. De galzuren verhinderen dat er stenen ontstaan.

Als iemand vet eet, krijgt de galblaas een signaal van de hersenen en hormonen om zich samen te trekken. Op die wijze wordt gal in de twaalfvingerige darm gestort. Door dit samenknijpen worden stenen ook in de nauwe galgangen geperst. Drukverhogingen in de gangen en scherpe kanten van de stenen veroorzaken de vaak scherpe pijnen.

Als stenen niet in de galwegen terecht komen of geen scherpe kantjes hebben, kan het ook gebeuren dat iemand een leven lang galstenen heeft zonder er evenwel last van te hebben. Te vetarm eten gedurende een langere tijd kan tot gevolg hebben dat de gal zich indikt en dat er uiteindelijk stenen ontstaan.

Meer vrouwen dan mannen

Vrouwen lopen tweemaal meer risico op galstenen dan mannen. Veel vrouwen zijn zich ook niet bewust dat ze galstenen hebben. Vaak worden ze slechts bij routinecontroles en bij echografieën ontdekt. Ze hoeven dus niet altijd pijn te doen. Zwaarlijvige patiënten lopen meer gevaar op galstenen dan magere of mensen met normaal gewicht. Ook de anticonceptiepil vergemakkelijkt het ontstaan van galstenen.

Galstenen hoeven niet altijd door operatie te worden verwijderd, het gebeurt vaak dat stenen door medicijnen kunnen worden afgedreven. Als de galblaas helaas te vaak ontsteekt, dan zal operatieve ingreep tot een van de mogelijkheden behoren. Al naargelang de samenstelling van de stenen gebeurt het ook dat door geluidsgolven een verbrijzeling kan worden overwogen.

Kijkoperatie of verbrijzelen?

Operaties zijn niet meer zo ingewikkeld als vroeger. Door middel van microchirurgie is het mogelijk veel sneller te genezen en te worden ontslagen uit het ziekenhuis. Het is perfect mogelijk zonder galblaas te leven, daar deze enkel als functie heeft de galzuren in te dikken en op die manier bij een verhoogde vraag als gevolg van een vetrijk dieet, in te kunnen grijpen. Zonder galblaas moet de patiënt wat meer op zijn voeding letten en vooral grote vetstoten vermijden. Niet tegelijk aan één maaltijd én mayonaise met frieten én biefstuk, waarbij overvloedig alcohol wordt gedronken, nadien koffie wordt gebruikt met chocoladetaart, waarna het geheel wordt afgerond met een “pousse café” bijvoorbeeld. De ondervinding zal hem snel genoeg leren dat deze methode vlug wordt afgestraft.

Mariadistel

In de natuurgeneeskunde geldt dat een olijfoliekuur er menigmaal in slaagt een galsteen uit de galgangen in de twaalfvingerige darm te persen. Het kan op het eerste gezicht een wat vreemde en voor sommigen gevaarlijke procedure lijken, maar ze heeft haar deugdelijkheid al genoeg bewezen. Daarvoor moet je om te beginnen de darmen eerst goed reinigen. Je kan best de avond tevoren niets meer gegeten hebben, maar wel voldoende gedronken.

Vervolgens kun je een lavement toepassen. Ook moet je de dagen tevoren een goed levermiddel nemen zoals Cardubell van Fytobell, of thee drinken van Carduus marianum, driemaal per dag.

Dit middel bevat zowel artisjok als mariadistel en dat zijn planten die de leverwerking bevorderen en het extract uit artisjok, de cynara zal vooral de galproductie stimuleren.

Door Cardubell wordt ook de gal vloeibaarder gemaakt, zodat die beter kan afvloeien. Daardoor zal je trouwens een betere cholesterolhuishouding krijgen in de bloedvaten.

Olijfoliekuur

De olijfoliekuur kan nu beginnen. Je neemt nuchter een vijftal soeplepels olijfolie die je zomaar probeert op te drinken. Je krijgt zo’n geweldige galstroom dat kleine en middelgrote stenen worden mee gespoeld. De verhoogde galstoot is afkomstig van het feit dat er een groot olieaanbod is in het lichaam die moet worden afgebroken. Om de zaak nog wat te helpen, neem je een warmwaterkruik en leg je die op de rechterkant van de buik. Je draait je in bed op de rechterzijde. Vaak zal daarmee de steen spontaan de gal en galgangen verlaten. Een zeldzame keer kan een steen worden ingeklemd, waardoor het noodzakelijk is de arts te raadplegen.

Natuurlijke behandeling

Een natuurlijk geneesmiddel dat bij galsteenkoliek kan worden gebruikt is Belladonna D4. Paardenbloem is eveneens prima voor de gal, terwijl Cardubell van Fytobell uitstekend is om de leverfunctie te stimuleren en de activiteit van de galblaas aan te porren. Het middel bevordert de galproductie en de galafvoer. Carduus Marianus werkt kramp opheffend en is uitstekend in geval van krampen bij een ontstoken galblaas met steentjes. Krijg je evenwel plots hoge koorts en is het aantal witte bloedlichaampjes in het bloedbeeld fel gestegen, nadat je al eerder last had met galstenen en nu zich weer die pijn voordoet, dan moet gedacht worden in de richting van een ontsteking van de galblaas. In dat geval moet chirurgisch ingrijpen worden overwogen. Uiteindelijk is het ook van belang het gewicht in de gaten te houden en een gezond dieet na te streven. Op die manier zullen herhaalde aanvallen van galstenen of problemen met de lever achterwege blijven.

En een tip: Cardubell van Fytobell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je lever zal er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer