feb 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Overspannen door corona? Passiebloem kan je verkwikken!

De coronapandemie begint zwaar te wegen, vooral emotioneel hebben veel mensen het lastig. Zelfs jongeren durven de moed al eens opgeven. Het feit dat het zo lang duurt vermoeit de mensen en maakt ze rusteloos, soms roekeloos. Daarbij komt nog dat we ons hebben moeten aanpassen aan een nieuw werkritme en nieuwe methodes. Daardoor wordt ons incasseringsvermogen erg op de proef gesteld.  Er scheelt dus iets aan ons incasseringsvermogen, of… aan het ritme, de druk, de omstandigheden. Het is normaal dat men vermoeid is na een dag van harde inspanningen. Als je hard gewerkt hebt, of lichamelijke prestaties hebt geleverd, een dagje gewandeld, een dag stenen gesleurd voor je nieuwe woning, de meubelen hebt verhuisd, of als je een paar vergaderingen hebt gehad, dan is het vanzelfsprekend dat de fitheid en de fut eruit is, dan is het lichaam dringend toe aan herstel en rust. Niets aan de hand dus, een nachtje slapen en je bent weer fit, of zou je moeten zijn. Maar hier begint voor velen een probleem. Ondanks een nachtje slapen, wat voor sommigen ook al niet vanzelfsprekend is, staan ze nog altijd even moe op dan als ze in bed zijn gegaan. De slaap was niet verkwikkend en sommigen hebben zelfs moeite gehad om die slaap te kunnen vinden. Hoe komt het toch dat iemand die nochtans volle acht uur in bed heeft gelegen, nog vermoeid opstaat en ondanks het feit dat men moe is, moeilijk de slaap kan vinden?

Als de oorzaak van vermoeidheid normaal is en als men ondanks het feit dat men rust zoekt en gaat slapen, toch niet kan herstellen, moet dit als een noodsignaal worden beschouwd. Zich constant vermoeid en zelfs uitgeput voelen, kan een teken zijn van lichamelijke en geestelijke ontregelingen. Verschillende ziekten kunnen een onderliggende oorzaak vormen, terwijl het normaal is dat precies door het oplossen van die problemen de vermoeidheid zal verdwijnen. Bloedarmoede is daar een eerste voorbeeld van. Maar er zijn ook stofwisselingsstoornissen en deficiëntieziekten zoals avitaminose, en demineralisatie, eiwittekort, ijzergebrek, storingen in de voedselabsorptie, die verantwoordelijk kunnen zijn voor ernstige vormen van permanente vermoeidheid.

Stress, problemen zoals in deze coronapandemie kunnen zo erg op iemand wegen dat ze de slaap verstoren en dat de patiënt zich ellendig moe voelt. Passiflora en bewegen en ontspannen in de natuur kunnen daar snel bij helpen.

Tenslotte speelt de stress ook een belangrijke rol en zijn sommige mensen zodanig over hun toeren dat ze gewoon niet meer op een normale manier tot rust kunnen komen, helemaal overstuur zijn en het niet meer zien zitten. Ze kunnen zich niet meer ontspannen, vinden moeilijk de slaap en zijn niet meer opgewassen tegen het drukke levensritme. Ze gaan eronder door omdat het lichaam, noch de geest de nodige rust vinden. Mensen die zwaarmoedig zijn en last hebben van neurosen, hebben een grote behoefte aan slaap en rust en hebben ondanks het feit dat ze veel en langdurig in bed blijven, toch een permanent vermoeid gevoel. Voor velen is dit een herkenbare situatie in deze vervelende coronatijden. Er wordt discipline van iedereen gevraagd, iets wat in onze moderne maatschappij een beetje zoek was. Er wordt begrip gevraagd en ook dat was problematisch. En er wordt geduld gevraagd en dat kan ook al moeilijk. Tenslotte begrip: maar daarvoor is kennis nodig en informatie en die is de laatste tijd erg wispelturig, want de uitleg is vaak tegenstrijdig en wie kritisch durft te denken, wordt weggezet als een saboteur van de wetenschap. Raak daar maar eens wijs uit. Niet te verwonderen dat de mensen moe worden.

Hoe herken je oververmoeidheid

Sommigen zijn niet moe, ze zijn daardoor oververmoeid en dat is een gevaarlijk punt. We zegden het al dat het normaal is dat je moe wordt, maar niet dat je van die vermoeidheid niet snel kunt herstellen. Hoe herken je nu oververmoeidheid? Oververmoeide mensen missen de energieke tred die iedere normaal functionerende en uitgeruste, gelukkige mens kenmerkt. Ze hangen en steunen lusteloos, hun tred is traag en slenterend, de rug gebogen, ze kijken voortdurend naar de grond, hun schouders hangen omlaag, de ogen zien er altijd vermoeid uit en zitten diep in de kassen.

Deze patiënten hebben ook een verminderde alertheid, ze zien er bleek, zelfs grauw uit, hebben dikwijls last van hoofdpijn en last met de ogen, moeten voortdurend van bril veranderen, zijn erg gevoelig voor fel licht, hebben gebrek aan eetlust, of zouden integendeel alles wat hen onder de handen komt in de mond stoppen. Ze hebben een hekel aan lawaai en kunnen zich moeilijk concentreren. Langdurige geestelijke prestaties schrikt hen af en kunnen ze eigenlijk ook niet aan. Ze zijn voortdurend ziek, sukkelen permanent met kleine onnozelheden gaande van rugklachten tot verkoudheden en griep, of maagtoestanden en darmperikelen, tot lever- en hartproblemen toe. Maar bij een medisch onderzoek kan geen ernstig organisch letsel worden gevonden. Deze patiënten hebben de vermoeidheid geaccumuleerd en kunnen ze niet meer op een gewone normale manier kwijt geraken en vertalen dit in allerlei klachten.

Op tijd behandelen

Iemand die zich dagen achtereenvolgens moe voelt en het toerental van de zenuwen voelt stijgen, moet meteen ingrijpen. Als je de alarmsignalen telkens weer de kop probeert in te drukken door sterke koffie, cola en pepmiddelen mag je er van overtuigd zijn dat dit op de duur zijn tol opeist. Wie moe is moet rusten, wie vermoeid is moet ontspanning nemen, zodat het niet tot oververmoeidheid kan komen. Wie langdurig gebruik maakt van dergelijke “slaapverdringers” moet er niet over verwonderd zijn dat mettertijd ernstig schade wordt toegebracht aan het organisme. Het kan om te beginnen leiden tot slaapstoornissen en zelfs tot ernstige psychische problemen.

Iemand die moe is, moet op tijd gaan rusten en in de eerste plaats ontspanning zoeken als ook de emoties en de geestelijke rust erbij betrokken zijn. Stressfactoren moeten zoveel mogelijk worden vermeden en als dat niet kan, moet naar oplossingen worden gezocht voor grote problemen. Die problemen moeten altijd zo snel mogelijk worden uitgepraat. Geen enkele stressfactor of conflict kan zo groot zijn dat je er met niemand kan over praten. Best van al met de betrokkene zelf, omdat op die manier de stress-barrière wordt afgebouwd zodat de persoon in kwestie ook weet waar jij aan toe bent en wat hij aan jou heeft. Het zal trouwens voor jezelf ook een grote ontlasting zijn. Lukt het niet om tot een overeenkomst te komen, dan heb je je toch geestelijk kunnen ontlasten en is de stress veel minder groot. Je blijft niet met een pak op je maag en je lever zitten en je hebt het gevoel dat je gedaan hebt wat mogelijk was om het probleem op te lossen.

Rusten en ontspannen

Over slaap is ook het laatste woord nog niet gezegd. Men weet alleen dat de mens slaap nodig heeft, waardoor het lichaam en de geest zich kunnen herstellen van de vermoeidheden van de dag. Hoeveel slaap dat precies moet zijn en hoelang die moet duren, daarover wordt nog steeds onderzoek gedaan. Sommigen beweren dat acht uur een must is, anderen zeggen alleen dat het een mooi gemiddelde is, weer anderen houden het bij een individuele noodzaak die bepaald wordt door de graad van fitheid bij het opstaan. Er zijn mensen die met vijf tot zes uur slaap toekomen en zich fit voelen, terwijl anderen het nog lastig hebben om op te staan na acht tot negen uur slaap. Napoleon beweerde ooit dat wie langer dan zes uur sliep, een luiaard was, terwijl het bekend was dat Caesar zeven uur sliep.

Wie rap vermoeid is, kan best tussendoor een hazenslaapje nemen, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze.

Naar buiten en wandelen

Wie onder hoge emotionele en psychische druk staat, kan die spanningen voor een belangrijk deel uit de kleren borstelen door fysieke inspanningen te doen: wandelen of fietsen bijvoorbeeld.

Het bewijst meteen dat fysieke prestaties stoom kunnen doen ontsnappen. Bovendien zal sport je ook helpen om oververmoeidheid en nerveuze depressie te voorkomen. Er zijn trouwens heel wat patiënten genezen van depressies door intensief aan sport te gaan doen. Elke dag een half uurtje wandelen verricht al wonderen. Vermoeidheid hoeft dus niet aan te slepen, er zijn geen bijzondere geheimen gemoeid met de behandeling. Wie de signalen op tijd onderscheidt, heeft geen pepmiddelen nodig. En wie integendeel de wetten van de natuur respecteert en op tijd gaat rusten en ontspannen, hoeft niets te vrezen en zal lang, gezond en gelukkig leven, zelfs tot lang na de corona.

En wie dan toch een natuurlijk rustgevend middeltje wil: Passiflora zal je meteen rust geven.

Een tip: Passibell van Fytobell, gemaakt met de zorg van en uit de natuur.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953. Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer