jul 28, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Bang om te vliegen? Zo overwin je vliegangst

Nog altijd vinden heel veel mensen het een wonderbaarlijk en onbegrijpelijk feit dat vliegtuigen in de lucht blijven hangen. Vogels doen dat ook wel, maar ze vallen niet als een steen naar beneden. Er is nog nooit een vogel uit de lucht gevallen zonder dat die door externe factoren werd neergehaald, een jager bijvoorbeeld. Maar vliegtuigen baseren zich op hetzelfde fysische principe: een luchtverdunning boven de vleugels en een luchtverdichting onder de vleugels, waardoor ze als het ware omhoog gezogen worden. Dat hebben ze te danken aan hun snelheid. Vallen de motoren uit dan hebben ze nog een grote overlevingskans dankzij hun zweefvlucht die blijft aanhouden zolang die snelheid niet te laag is en er dus een luchtverdunning boven het toestel blijft bestaan.

Moderne vliegtuigen kunnen daarom lang blijven zweven. Het is pas door een enorm voorval dat ze uit de lucht vallen: een botsing, een bom aan boord, sabotage, een vitaal stuk dat afbreekt.

Tenzij ze niet opstijgen natuurlijk, dan kunnen ze niet vallen en voor velen is dat misschien een excuus dezer dagen om niet te moeten vliegen: de ene staking na de andere. Je bent nergens nog zeker van…

Ondanks het feit dat een vliegtuig het veiligste transportmiddel is, zijn veel mensen toch nog altijd bang in het vliegtuig. Maar je hoeft je daarvoor niet te schamen, want zo zijn er talloze mensen: ongeveer de helft van wie het vliegtuig neemt, is onzeker of bang.

Zeer zeldzaam

Maar een vliegtuigongeval spreekt natuurlijk nog altijd tot de verbeelding. Er zijn trouwens altijd zeer weinig overlevenden als zo’n toestel echt uit de lucht valt. De impact van de “vertraging” als het van grote hoogte naar beneden stuikt en op de grond terecht komt, is enorm. Je ziet dat ook aan de kraters die gevormd worden na zo’n crash.

Moderne toestellen zijn wel veilig en tenzij er een menselijke fout was bij het nazicht of de navigatie of een enorm onderschatte weersverandering, zijn toestellen erg veilig en komen ongevallen gelukkig zeer zelden voor.

Toch blijven veel mensen met vliegangst zitten en doen ze liever een paar duizend kilometer met de auto of de trein, in de plaats van met het vliegtuig. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk ongegrond. Toch kun je iets doen aan die vliegfobie.

Vliegfobie is “onredelijk”

Een aantal van hen krijg je daarom nog steeds voor geen geld in een vliegtuig. Ze weten dat hun vliegfobie onredelijk is (vliegen is nog altijd de veiligste manier van transport) maar toch kunnen ze die op niets gestoelde angst niet wegredeneren. Hij is er gewoon.

Wat kan je eraan doen?

Bij elk vertrek en elke landing zie je hoe passagiers zich verkrampt aan hun stoelleuningen vastgrijpen. In hun ogen staat paniek te lezen. Bij het opstijgen vragen ze zich onwillekeurig af: „Hoe is het toch mogelijk dat dit toestel in de lucht hangt?” Bij de landing vrezen ze telkens opnieuw op het tarmac neer te storten, om het dan nog niet te hebben over de luchtzakken en de turbulenties. Als zo’n turbulentie in volle vlucht plots toeslaat, hoor je meteen het gegil in het vliegtuig.

Eén crash per miljoen

Wie aan vliegangst lijdt, heeft geen enkele reden zich daarover te schamen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat de zgn. aerofobie een van de meest voorkomende fobieën is. Maar liefst vijftig procent van de mensen zouden er in mindere of meerdere mate aan lijden. Een van de beroemdste passagiers die aan deze angst ten prooi was, was de vroegere Amerikaanse president Ronald Reagan.

Bij hem zat er ook de factor “aanslag” bij, want hij had al eens een aanslag overleefd.

Nochtans zijn vliegtuigongelukken zeer uitzonderlijk: per miljoen vluchten stort slechts één vliegtuig neer. We kunnen het ook anders stellen: pas wie 95 jaar permanent in de lucht hangt en aan één stuk van de ene kant van de wereld naar de andere vliegt, loopt een tamelijk risico als gevolg van een crash om het leven te komen.

Slechte ervaring

Dat neemt natuurlijk niet weg dat ongevallen af en toe voorkomen. Volgens ramingen verliezen per jaar circa duizend à elfhonderd mensen het leven als gevolg van een vlucht die slecht afloopt. Maar… daarbij mag echter niet uit het oog worden verloren dat in de loop van een gemiddeld jaar zowat negenhonderd miljoen mensen probleemloos met het vliegtuig hebben gereisd. Aan de basis van die vliegangst ligt vaak een andere fobie, nl. claustrofobie of de angst in kleine ruimten opgesloten te zitten en daar niet uit te kunnen wanneer daar de aandrang toe gevoeld wordt.

Soms is de oorzaak van de vliegangst terug te voeren tot een onprettige vliegervaring in het verleden; misschien heeft de luchtreiziger tijdens een vorige vlucht een hobbelige landing meegemaakt, is een vorige vlucht bijzonder ruw geweest of hebben ze ooit al eens een noodlanding meegemaakt. Vliegangst komt het meest voor bij oudere mensen. Ook vrouwen ontwikkelen vaak angst voor het vliegen en dit vooral vanaf het ogenblik dat ze samen met de kinderen op reis gaan.

Vliegangst overwinnen

Gelukkig kan vliegangst overwonnen worden. Soms voelen de passagiers zich al geholpen door zich voortdurend positieve gedachten voor ogen te houden en op de moeilijkste momenten (bvb. bij het opstijgen of de landing) hun gedachten naar plezierige momenten te laten afdwalen.

Anderen zoeken afleiding in een boek of tijdschrift, luisteren naar muziek, spelen een spelletje of nemen een slaappilletje zodat ze aan hun angst kunnen ontsnappen.

Sommige passagiers nemen hun toevlucht tot alcohol. Geen goed idee, want jammer genoeg heeft dat meestal een verkeerde uitwerking: mensen worden nog angstiger, reageren agressief of zijn zo angstig dat ze de alcohol combineren met een tranquilizer of een middel tegen luchtziekte.

De beste manier om deze fobie te overwinnen is via gedragstherapie, en er zijn therapeuten die daarin gespecialiseerd zijn. Die kunnen je geleidelijk afhelpen van je angst. De techniek bestaat erin de fobie-patiënt eerst grondig uit te leggen wat vliegen is, hoe klein het risico is en hoe weinig waarschijnlijk een crash zal zijn. Stapje voor stapje worden ze verder gevoerd in het “avontuur” van het vliegen en wordt ingegaan op hun angst om die te laten wegebben.  Ze moeten zich bij voorbeeld indenken dat ze vliegen.

Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de vlieghaven en krijgt men een grondige rondleiding in een stilstaand vliegtuig, zowel in de stuurcabine als in de ruimte waar de passagiers zitten. Er wordt gevraagd plaats te nemen in een van de vliegfauteuils, waarna een uiteenzetting volgt over de technische aspecten van een vlucht. Ten slotte wordt er na een inleiding, een kort vluchtje met het vliegtuig gemaakt. Dat gebeurt bij voorkeur onder begeleiding van een goed opgeleide psycholoog die de passagier tijdens de vlucht te allen tijde kan bijstaan mocht die het eventueel te kwaad krijgen.

Praktische tips

Wie zich voor een afreis per vliegtuig niet al te zeker voelt, doet er goed aan rekening te houden met de volgende praktische tips:

  • Zorg ervoor geen uren te vroeg op de luchthaven te arriveren: voor het vertrek zal je anders op je eigen zenuwen gaan werken van de onzekerheid en de nervositeit.
  • Vertel de steward(ess) aan boord van het vliegtuig dat je bang bent. Zij zullen dan tijdens de vlucht speciaal veel aandacht aan jou besteden en je terdege opvangen.
  • Tijdens het opstijgen en de landing moet je langzaam en diep ademhalen.
  • Zorg tijdens de vlucht voor afleiding (tijdschrift, puzzels, gezelschapspelletjes, muziek). Denk eraan dat voor sommige mensen vliegen hun grootste genot is.
  • En tenslotte er is geen enkele reden om je zorgen over te maken. Vogels vallen niet uit de lucht en vliegtuigen doen dat ook niet en zeker niet vanzelf.

En een tip om je wat rustiger te voelen: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kunt Passibell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer