okt 26, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Antioxidanten tegen jeukende neurodermitis van de huid

Er wordt soms een beetje lacherig over gedaan in de zin van: “als het jeukt, moet je krabben”. Dat is evenwel geen oplossing voor patiënten die te maken hebben met neurodermitis, een ontsteking van de huid die niet besmettelijk is, maar wel veroorzaakt wordt door een reactie van het immuunsysteem. Met andere woorden: je eigen immuniteit valt je eigen lichaam aan. Gevolg: onuitstaanbare jeuk, eczeemachtige rode en schilferige huiduitslag en in bepaalde gevallen zelfs blaren. Vooral ellebogen en knieholtes zijn plaatsen waar het probleem zich gemakkelijk manifesteert.

Neurodermitis heeft een erfelijke factor, maar ook stress en irriterende stoffen spelen een uitlokkende rol.

De huid die normaal van nature een beschermende laag heeft, valt zichzelf aan met heftige jeuk tot gevolg. Als je gaat krabben, kunnen op die manier open wonden ontstaan en ontstekingen volgen. Geen pretje.

Er is een genetische factor die samenhangt met een heftige immuunreactie, maar tegelijk kan het probleem getriggerd worden door stress en emotionele factoren. Ook baby’s kunnen er al mee te maken krijgen, maar het is vooral vanaf de puberteit dat het verschijnsel zich heftiger manifesteert.

Sommige artsen maken er zich gemakkelijk van af door cortisonzalf voor te schrijven. Dat heeft effect, maar dan ben je wel voor de rest van je leven vertrokken. Beter is een aantal uitlokkende factoren te vermijden: stress, heftige opwinding, en junkfood. Ook suiker en bepaalde vruchten zoals citrusfruit kunnen triggers zijn.

Elk product dat huidirritatie kan veroorzaken, moet worden vermeden: solventen, poetsmiddelen, thinners enz.…

Ook alcohol en tabak kunnen een negatieve rol spelen.

Antioxidanten zijn altijd nuttig. Daarom raden natuurartsen groene thee aan. Ook Aloë Vera kan helpen om de natuurlijke barrière van de huid te herstellen.

Niet iedereen wordt er in dezelfde mate het slachtoffer van en het probleem kan zich ook op verschillende wijzen en in een verschillende intensiteit manifesteren.

Ook moet je zorgen voor gezonde darmflora. Daar zit eigenlijk de zetel van de immuniteit. 

Soms wordt infrarood licht aanbevolen, maar onderzoek heeft aangetoond dat ook infrarood licht reactieve zuurstofverbindingen kan aanmaken, met andere woorden dat er oxidatieve schade kan ontstaan. Het ligt ook aan de golflengte. Eczeem, psoriasis en acné reageren wel gunstig op infrarood, hetzelfde voor reuma en gewrichtspijn.

Er is ook goed nieuws voor mensen die een chronische huidziekte hebben zoals eczeem, lupus, lichen en lymfomen van de T-cel. Het zijn problemen van de diepere huidlagen en daar dringt UVA-1 dieper in door. Het kan best wel onder dokterstoezicht.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer