okt 26, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vervuilde lucht belangrijkste oorzaak van chronische bronchitis

In het koude seizoen komen verkoudheden gemakkelijker voor dan in het zomerseizoen. Veel mensen maken het elk jaar een paar keer mee: hoestsiroopjes slikken en pillen nemen, soms zonder beterschap, zodat het hopeloos begint te worden: voortdurend hoesten, prikkel, zelfs ’s nachts, waardoor de slaap bemoeilijkt wordt en de patiënt zich uiteindelijk uitgeput begint te voelen. Tegelijk is er soms ook pijn achter het borstbeen, af en toe koorts met als gevolg een afgemat en moe gevoel, zelfs een soort algemene malaise: geen zin om aan de slag te gaan, gebrek aan concentratie, geen eetlust, je kent het wel en pijn in armen en benen. Vaak is er ook een gevoel van benauwdheid, alsof je te weinig lucht krijgt. Hoe kun je van dat vervelend gevoel af geraken en de levenslust herstellen, zelfs in tijden van corona.

Om te beginnen moet je natuurlijk zeker zijn dat het niet om corona gaat, maar daarover kan een test of je huisdokter uitsluitsel geven.

Maar wees gerust, bronchitis met keelpijn en hoest is een veel voorkomende ziekte. Ze kan chronisch worden en het leven tot een calvarie maken. In de keelholte zijn altijd slijmen aanwezig, dat is de normaalste zaak van de wereld, want de slijmvliezen in het lichaam produceren ongeveer 250 cc slijm per dag. Die worden door de trilharen in de luchtwegen geleidelijk naar de keelholte gebracht. Pas als er een ontsteking op de luchtwegen aanwezig is, is er meestal een sterke overproductie van slijm. De slijmbekercellen en de slijmvliezen reageren daarmee op de aanwezigheid van virussen en bacteriën en willen zich op die manier van de ongenode gasten ontdoen.

Wie last heeft van de luchtwegen moet absoluut vervuilde lucht vermijden. Roken is zeker taboe, maar ook passief roken is uit den boze.

Ook bij griep

Bronchitis is een veel voorkomende kwaal en treedt vaak op als begeleidend verschijnsel bij verkoudheid of griep. Het is een ontsteking van de vertakkingen van de luchtwegen. Het slijm op zichzelf is normaal geen hinderlijke aangelegenheid, pas als er overproductie is kan de patiënt er last van krijgen. Vooral bij acute bronchitis is dat het geval, een verschijnsel dat gewoonlijk optreedt als de nasleep van verwaarloosde griep of verkoudheid, een virale aandoening dus.

Maar een bacteriële infectie kan ook voor een bronchitis zorgen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij amandelontsteking. Bronchitis is ook dikwijls het gevolg van het inademen van vervuilde lucht. Uit statistieken is trouwens gebleken dat in industriegebieden veel meer acute, maar ook chronische bronchitis optreedt dan bijvoorbeeld op het platteland, of andere dorpen en steden waar geen vervuilende industrie aanwezig is. De woonplaats is dus evenzeer van belang voor de gezondheid. Niet altijd heb je daar macht over, maar wel over de wijze waarop en de plaats waar men zijn ontspanning zoekt en dat moet in zo’n gezond mogelijke omgeving gebeuren.

Vervuilde lucht erg nadelig

Er is natuurlijk wel een groot aantal vervuilende factoren die een rol spelen in het ontstaan van bronchitis, zowel acute als chronische. Uitlaatgassen van auto’s en schoorstenen van industrie zijn niet de enige en eigenlijk ook niet de belangrijkste. Tabak is de allergrootste boosdoener in verband met chronische bronchitis. Rokers krijgen trouwens veel gemakkelijker griep, verkoudheid, bronchitis, longontsteking, naast cardiovasculaire aandoeningen natuurlijk. Opvallend is ook dat huisgenoten van rokers even vatbaar zijn voor deze kwalen als de rokers zelf. Men heeft lange tijd passief roken als minder gevaarlijk beschouwd, maar intussen staat vast dat dit een enorme invloed heeft op de gezondheid van mensen die in dezelfde ruimte moeten vertoeven als de rokers zelf.

Bronchitis ziet men ook vaak tegelijk of als gevolg van griep optreden, vooral als de patiënt zich heeft verwaarloosd. Maar ook andere virusinfecties zoals mazelen, waterpokken en sinusitis kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van acute bronchitis.

Warmte in alle opzichten is dan ook gunstig voor deze mensen. Te vermelden is ook nog dat bronchitis een beroepsziekte kan zijn bij mensen die voor hun vak blootgesteld zijn aan schadelijke dampen. Verwijdering uit de gevaarlijke omgeving is een eerste vereiste.

Chronische bronchitis als natrap

Uit een verwaarloosde acute bronchitis kan een chronische bronchitis volgen. Het is van groot belang er meteen tegen aan te gaan: in bed te blijven, althans binnenskamers en de werkzaamheden stop te zetten, zodat de patiënt de kans heeft te recupereren. Als je batterij in de wagen plat is, ga je ook niet je lichten aansteken, vooraleer die terug is bijgeladen. Rust en kalmte is dus aangewezen. Tegelijk moeten aangepaste medicijnen worden genomen, en warmtetoepassingen worden voorzien. Duurt de ziekte meer dan een paar dagen, dan moet een arts worden geraadpleegd. Uit een verwaarloosde bronchitis kan in sommige gevallen ook een probleem met de longen volgen, althans emfyseem ontstaan, een kwaal die de elasticiteit van de longen in het gedrang brengt, door verwijding en verdunning van de wand van de longblaasjes. Deze patiënten zijn erg beperkt in hun mogelijkheden, zowel op beroeps- als op sportief vlak. Tegen emfyseem zelf is niet zoveel meer te beginnen, je kan het dus beter voorkomen.

Wanneer heb je chronische bronchitis?

Als een acute bronchitis langer dan drie maanden blijft aanslepen, kan gesproken worden van een chronische bronchitis. In dat geval is de slijmproduktie niet alleen vermeerderd, maar tegelijk zijn ook de slijmbekercellen fel in aantal toegenomen. Een bronchitis die het gevolg is van de Haemophilus influenza-bacterie is moeilijk te bestrijden, doordat de bacterie die onder het slijmvlies in de luchtwegen achterblijft en er steeds maar opnieuw bronchitisaanvallen veroorzaakt. Als nu niet drastisch wordt opgetreden kan dit tot blijvende schade leiden, o.a. tot longemfyseem zoals we daarnet hebben gezien.

Absoluut rookverbod

Als een patiënt last heeft van chronische bronchitis moet de zieke allereerst compleet stoppen met roken. Dit is een absolute regel. Half toepassen is larie. Er mag geen tabaksrook meer ingeademd worden. De patiënt moet ook berookte lokalen vermijden, zoals bij vergaderingen soms nog gebeurt, hoewel op kantoren al lang niet meer mag gerookt worden.

Er moet geregeld sport worden beoefend, maar dan wel in overleg met de arts. Vooral als de elasticiteit van de longen in het gedrang komt, moet gekeken worden naar een aangepast trainingsprogramma. Dagelijks moet de patiënt „luchten” in de gezonde buitenlucht. Onder de schoorstenen van industriegebouwen kan daar geen sprake van zijn. In het begin moeten de oefeningen geleidelijk aangepakt worden. Je moet je eigen grenzen leren kennen en ernaar handelen. Wandelen is een sport die eigenlijk maar weinig mensen niet kunnen beoefenen. Vochtigheid in de omgeving of in de woning kan de ziekte verergeren en vooral de genezing hinderen. Een warme droge omgeving is van belang. Kijk uit voor schimmels op muren en kasten, want in sommige slaapkamers is het beslist geen gezonde atmosfeer, vooral als er niet af en toe verwarming wordt aangezet, om het aanwezige vocht op te drogen.

Wat kan je doen?

Fruit en groenten zijn voedingsmiddelen van eerste categorie. Ze dienen dagelijks en overvloedig op het menu te staan. Vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk voor de genezing.
Om de slijmvliezen te herstellen en nadien ook te beschermen kan je meer vitamine A en C en E nemen. De provitamine A die in de lever wordt omgebouwd tot vitamine A vind je overvloedig in wortelen. Een lepeltje levertraan kan daartoe ook nuttig zijn. Kortom: rook niet, wandel elke dag, eet gezond, ban alle suiker en alcohol en zoek ontspanning in de natuur. Honing zal de hoestbuien temperen en een zachte nacht waarborgen.

Een tip: Een excellent natuurlijk middel tegen chronische hoest is Prosan Forte van Fytobell (vroegere benaming was Tussabell Forte). Het bevat o.m. acaciahoning en brengt daardoor rust in de luchtwegen.

Je vindt Prosan Forte in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4212-312.

Of je kan Prosan Forte van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Zo komt er eindelijk rust in je adem.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer