okt 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van je maag: verander je eetgewoonten

Het aantal mensen dat sukkelt met de spijsvertering is niet te tellen. Zelfs al op jonge leeftijd zijn er die moeilijk verteren, die een afkeer krijgen van een bepaald soort voedsel, die na het eten een stekende of doffe pijn in de maagstreek voelen, die de maaltijd als een last beschouwen, terwijl het eigenlijk een lust zou moeten zijn. Hoe komt dat toch?

Veel voedsel van tegenwoordig kan je eigenlijk geen voedsel meer noemen, het is door de industrie verpakte smaak en heeft nog maar weinig vandoen met elementen die noodzakelijk zijn voor het lichaam en de instandhouding van onze gezondheid. Veel voedsel (wat eigenlijk die naam niet meer verdient) maakt ons ziek. We zijn te tolerant geworden tegenover de industrie die zich bezighoudt met wat op ons bord ligt, ons zelfs conditioneert.

Hoe pakken we dat aan? Anders kiezen, anders denken, anders eten.

Mensen die met maagproblemen hebben af te rekenen zijn dikwijls somber gestemd. Eet altijd rustig en in een aangename omgeving. Natuurlijk is het belangrijk wat er op je bord komt en vitaminen zijn zeker nodig voor maagpatiënten. Eet dus geregeld vers fruit en groenten.

Stress en voeding

Als je dan last hebt van je maag, of je hebt altijd een zuur gevoel in de mond, een borende of een brandende pijn in je maagstreek, dan is het ook tijd om op je dieet te gaan letten en je manier van eten eens onder de loep te nemen. De oorzaak van veel maagklachten ligt natuurlijk in de moderne levenswijze, in de stress, het niet klaar komen met problemen, maar ook in de manier van zich te voeden.

Veel mensen eten niet alleen slecht, ongezonde producten, te veel en te vet, maar ook te snel en te onregelmatig. Het lichaam is een gewoontemachine en stelt zich niet graag op onregelmatigheid in. Niet alleen te haastig eten, de stress van het werk en de zorgen van het gezin of de emotionele moeilijkheden kunnen maagklachten veroorzaken, ook ergernis, jaloersheid, een slechte levensfilosofie. Stress vertaalt zich bij veel patiënten in haastig eten, ze schrokken alles naar binnen. Bovendien eten ze ook enorme hoeveelheden, en op gelijk welk moment stappen ze naar de koelkast om iets in de mond te kunnen stoppen. Ze kunnen niets doen of er moet eten bij zijn. Vreetzucht zouden we dat kunnen noemen.

Gevaarlijk

De gevolgen daarvan zijn niet alleen maagproblemen, maar deze patiënt kan bovendien ook nog last krijgen met de darmen, met de bloedsomloop – heeft niet zelden hoge bloeddruk – loopt risico op een hartinfarct en arteriosclerose. Wie derhalve last heeft van stress, moet dubbel voorzichtig zijn met de voeding. We kunnen hier een paar eenvoudige, maar prachtige regels geven die je kan volgen om van je maagproblemen snel verlost te geraken.

  • Om te beginnen moet je tijd nemen voor het eten. Te veel mensen eten te haastig. Ze schrokken alles naar binnen en proeven amper wat er op hun bord ligt. Je moet je ook niet laten verleiden om tijdens het eten televisie te kijken, ingewikkelde discussies te voeren of je dagblad te lezen, dat kan allemaal funest zijn voor je spijsvertering.
  • Het eten moet altijd grondig worden gekauwd. Schrok niet alles zomaar naar binnen. Als je goed kauwt komt er voldoende speeksel in het voedsel. Dat speeksel bevat enzymen en daardoor is de spijsbrij al gedeeltelijk voorverteerd, vooraleer het in de maag terecht komt. Daardoor worden de andere spijsverteringsorganen ontzien.
  • Bij het eten moet je niet te veel drinken, liever helemaal niet, omdat anders minder goed wordt gekauwd en de maagsappen te veel worden aangelengd of verdund. Daardoor wordt de spijsvertering bemoeilijkt. Wacht liever tot na de maaltijd vooraleer te drinken, dat is beter. Je kan natuurlijk ook voor de maaltijd drinken, doe het dan een uur van tevoren.
  • Spijzen en dranken moeten niet te heet of te koud zijn, anders moeten ze door het lichaam eerst worden opgewarmd of afgekoeld en gaat er energie verloren. Bovendien wordt door hete spijzen de maagwand geïrriteerd en kan op de duur maagkanker of slokdarmkanker ontstaan. Wie geregeld te heet eet en drinkt zal daar later gevolgen van ondervinden.
  • Eet niet te vet. Vooral veelvuldig vette kazen en vette vleessoorten eten, moet je mijden. Ook chocolade en noten bevatten verborgen vetten. Maar die zijn gezond, zolang er geen suiker of zout wordt aan toegevoegd. Het zijn Omega-3 vetten. Ideaal voor hart- en bloedvaten. Friet is uiteraard uit den boze en uit rapporten van de Verbruikersunie blijkt dat het met onze friet niet zo best gesteld is: veel te vet en dat frietvet wordt veel te weinig ververst. Als je graag zuivel gebruikt, kies dan als maaglijder liefst magere zuivelproducten: kwarkkaas, magere yoghurt, karnemelk, dat is het beste. Het bevat veel eiwitten en de vetten zullen je spijsvertering niet meer bemoeilijken. Denk hieraan trouwens ook in verband met de cholesterolwaarde van deze producten. Eieren zijn gezond vanwege de lecithine, de eiwitten en de vitamine E, maar als je een moeilijke vertering hebt, kan je ze beter maar af en toe eten.
  • Vitaminen zijn heel belangrijk voor maagpatiënten. Zorg er dus voor dat je voldoende verse vruchten en groenten gebruikt. Die moeten dagelijks op je menu staan. Ook volkorenproducten horen hierbij. Wie zijn eten meeneemt naar kantoor moet van deze goede gewoonte niet afwijken en fruit meenemen. Ook gedroogd fruit is goed.
  • Alcohol moet door een maagpatiënt volkomen vermeden worden. Het irriteert de maagslijmhuid te veel. Ook tabak en koffie zijn niet goed voor hem of haar. Voor koffie kan je eventueel overschakelen op de zogenaamde vruchtenkoffies of een kruidenthee zoals munt en kamille, dat helpt de spijsvertering.
  • Suiker en zoetigheden zijn evenmin aan te bevelen. Schrap daarom snoep en vooral de suiker die je misschien overal aan toevoegde. Let ook op verborgen zoetmakers. Coladranken, frisdranken, gebakjes, het bevat allemaal enorm veel suiker. Het gevolg daarvan is dat er te veel zuren in de maag worden geproduceerd. Dat is nadelig voor patiënten die last hebben van maagzweren. Ook de darmflora worden erdoor geschaad.
  • Alle prikkelende spijzen en kruiden, evenals vette sauzen moet je vermijden. Eet ook liever een paar keer meer, maar met kleinere hoeveelheden, dan drie keer een volledige overvloedige maaltijd.
  • Tenslotte moet je op tijd vakantie nemen en ontspannen. De zorgen uit je lijf laten waaien en actief aan sport doen. Ook je mentaliteit moet je trainen. Je kan niet van de eerste dag omschakelen op een vrolijke natuur. Maar als je er werk van maakt, zal je beslist veel gezonder worden. En dat wensen we jullie allemaal.

En een tip: Nasturtium is ideaal voor de vertering.

Je vindt het in Nasturan van Fytobell met CNK-bestelnummer 2991-479 voor de apotheek.

Je kan Nasturan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Het zwaartegevoel verdwijnt meteen van je maag.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde