jul 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoeveel lawaai kunnen je oren zonder schade verdragen?

Goed horen is van essentieel belang. Je moet er dus te allen tijde op bedacht zijn om het minste ongemak door een arts te laten bekijken. Vooral zwangere vrouwen moeten de eerste maanden voorzichtig zijn dat ze niet in contact komen met rubella, omdat dit virus doofheid kan veroorzaken bij de foetus. Als je bij een jong kind, een paar maanden na de geboorte bemerkt dat het niet opschrikt van plots lawaai, een deur die dicht slaat, een ballon die klapt, dan moet aan doofheid, of tenminste aan een gehoorstoornis worden gedacht. In dat geval moet men zo spoedig mogelijk een arts opzoeken, om het gehoor van het kind te laten testen.

Ook volwassenen zouden dit moeten doen, van zodra ze merken dat hun gehoor er op achteruit gaat. Het is normaal dat het gehoor minder goed gaat functioneren van zodra de patiënt de leeftijd van ongeveer vijftig jaar heeft bereikt. Maar het is precies vanaf deze leeftijd noodzakelijk dit geregeld te laten onderzoeken. Wie zijn gehoor verzorgt, zal minder vlug in moeilijkheden komen.

Pas als een baby 2 tot 3 jaar is, kunnen nauwkeurige gehoortesten worden uitgevoerd. Men mag wel aannemen dat het als normaal moet worden beschouwd dat een baby rond de 7 maanden het hoofdje draait in de richting van het geluid. Als het kind anderhalf jaar is kan men wel al redelijke informatie verkrijgen van een gehoortest.

Als kinderen moeilijkheden krijgen met het gehoor, terwijl ze meteen na de geboorte goed hoorden, is dit meestal het gevolg van een ontsteking van het middenoor. Dit kan zelfs tot doofheid leiden. Deze bacteriën zijn meestal via de buis van Eustachius opgeklommen naar het middenoor.

Oorpijn of een gefluit in het oor? Laat een ontsteking niet aanslepen. Het gehoor is te belangrijk. Ginkgo Biloba kan helpen om de doorbloeding te verbeteren en dus om problemen te helpen voorkomen.

Buisjes

De buis van Eustachius kan bij een verkoudheid of een keelontsteking verstopt geraken, waardoor slijmen achterblijven in het oor. Het horen begint moeilijker te worden. Als de ontsteking niet goed reageert op medicatie, kan de arts soms verplicht zijn een gaatje in het trommelvlies te prikken om zo de etter te kunnen verwijderen. Soms moeten daarbij „buisjes” worden gestoken terwijl die bij sommige kinderen maanden moeten blijven zitten. Voor deze kinderen is zwemmen niet aan te bevelen, tenzij ze het hoofd boven water houden, niet duiken en een badmuts dragen. Het trommelvlies kan ook vanzelf scheuren bij een ontsteking van het binnenoor, zodat het pus er dan uitspuit. Door de perforatie van het trommelvlies wordt de pijn vanzelf minder. Men moet de zaak wel door een arts een paar weken tot een maand laten observeren, hoewel het trommelvlies meestal vanzelf weer geneest.

Slecht horen moet behandeld worden

Wie gehoorproblemen heeft moet uiteraard de oorzaak van zijn hardhorigheid of doofheid laten opsporen. Zolang die het gevolg zijn van een oorprop, oorsmeer, kan er snel iets aan gedaan worden. Dergelijke gevallen komen zeer zeker ook nog voor. Denk dus niet dat zoiets bij jullie niet mogelijk kan zijn. Sommige patiënten produceren trouwens meer en gemakkelijker oorsmeer dan anderen. De kans op verstopping is dus niet bij iedereen even groot.

Als de slechthorendheid veroorzaakt wordt door een slecht functioneren van de middenoorbotjes, of een beschadiging van het trommelvlies, dan moet via medisch onderzoek worden uitgemaakt welke methode kan worden gebruikt om de patiënt meer gehoor te geven. Soms kan een hoorapparaat nuttig zijn, soms is een heelkundige ingreep noodzakelijk. Als het slakkenhuis, de zenuwcellen of de gehoorgangen zelf beschadigd zijn, dan kan er jammer genoeg en voorlopig niet veel worden gedaan. De oren beschermen in plaatsen waar ze worden bedreigd, moet dus vanzelfsprekend zijn.

Oren beschermen

Men moet dus steeds voorzichtig omspringen met die schatten van beide oren. Het is normaal dat met het stijgen van de jaren het gehoor ook wat kan afnemen, vooral boven de vijftig. Maar tegenwoordig merkt men dat steeds meer jongeren het slachtoffer worden van doofheid. Lawaai blijkt hier de grote schuldige te zijn. Bij volwassenen is dat meestal het gevolg van een beroepsziekte, werken in hoogovens, in plaatslagerijen, in drukkerijen, in bedrijven waar met decibels gegooid wordt.

Jongeren daarentegen lijden tegenwoordig veel aan de maandagdoofheid, als gevolg van de onmogelijke lawaaierige atmosfeer waarin ze zich tijdens het weekend vermaken, nu met corona is dat gelukkig anders, hoewel ze nog altijd last hebben van te luide muziek in de headphones.

Het is onverantwoord dat in sommige discotheken nog altijd oorverdovende „muziek” wordt gemaakt.

Als men langere tijd bloot staat aan lawaai van meer dan 90 decibel, kan dat blijvende gehoorschade tot gevolg hebben. In discotheken wordt vaak lawaai tot boven de 100 decibel gemaakt. Als een patiënt anderhalf uur in een dergelijk lawaai heeft vertoefd, heeft het oor ongeveer 36 uur tijd nodig om zich weer helemaal te herstellen van deze aanslag, vooraleer het gehoor weer normaal functioneert. Wie dergelijke geluidsniveaus geregeld meemaakt, zal op de duur blijvend letsel aanrichten, doordat de zenuwcellen onherroepelijk beschadigd zijn.

Wie een chronisch gezoem of geruis in het oor waarneemt, kan daarmee een aanduiding hebben dat zijn gehoor beschadigd werd. Onderzoek is aan te bevelen om na te gaan of het blijvend zal zijn en welke behandeling kan worden ingesteld. Tegenwoordig worden in apotheken oordopjes verkocht, zowel in mousse als in wax die gemakkelijk in het oor kunnen worden ingebracht, zodat het grootste lawaai kan worden afgeschermd. Die moeten echt consequent worden gebruikt om blijvende gehoorschade te voorkomen.

De gevarengrens voor het menselijke oor ligt om en nabij de 80 decibel. Onder die level is kans op blijvende gehoorschade gering, zelfs al staat men er verschillende uren dagelijks aan bloot. Maar naarmate het geluidsniveau boven die 80 decibel stijgt, vergroot ook de kans op blijvende gehoorschade. Regelmatig 100 decibel is dus echt slecht en gevaarlijk. Sommige earphones van om het even welk merk kunnen zoveel geluid produceren, terwijl de jeugd er geen acht op slaat, en het geluidsniveau onredelijk hoog kan zetten, waardoor toch blijvende gehoorschade kan worden veroorzaakt. Telkens er drie decibels bijkomen, moet de tijd waarin het oor wordt blootgesteld aan dat geluid, met de helft worden verminderd. Als je bijvoorbeeld drie uur in 83 decibel mag blijven zonder schade, dan is dat slechts anderhalf uur bij 86 decibel.

Ontstekingen snel behandelen

Er is natuurlijk een verschil tussen een uitwendige en een inwendige oorontsteking. Bij een uitwendige oorontsteking treedt pijn en scherpe jeuk op, roodheid, schilfers in de gehoorgang en een verminderd gehoor. Een kompres van fijngehakte ui achter het oor kan hier uitkomst brengen. Een goed vitamine A-preparaat of gewoon geregeld wortelsap drinken, kan veel problemen helpen voorkomen. Plantago (smalle weegbree) kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt snel de pijn verzachten en de ontsteking helpen genezen. Het middel is vooral werkzaam tegen bacteriën. Het middel mag echter slechts in het oor worden gedruppeld als er geen gaatje in het trommelvlies zit. Treden er oorsuizingen op, dan moet dit altijd ernstig worden genomen en meteen een neus-keel-oorarts worden geraadpleegd. Vooral als er een afwijking van een bloedvat in het spel is, moet snel worden ingegrepen om het gehoor niet definitief verloren te laten gaan.

Een tip: Ginkgosan (Ginkgo Biloba) zorgt voor een verwijding van de bloedvaten in de hersenen en kan dus voor een betere doorbloeding zorgen, zodat oorsuizingen in sommige gevallen wegblijven of toch verbeteren.

Draag er zorg voor

Goed horen is van levensbelang. Bovendien veraangenaamt het in grote mate het leven van de mens: muziek, kunst, de natuur, allerhande plezierige en zelfs levensnoodzakelijke waarnemingen, om de communicatie niet te vergeten. Draag er goed zorg voor, om er een leven lang plezier van te hebben.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458. Of je kan Ginkgosan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer