mrt 10, 2023 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom krijgen steeds meer jongeren een hartinfarct?

Het komt niet elke dag voor, maar je kan bijna stellen dat wekelijks een jongere tussen de twintig en dertig jaar overlijdt aan de gevolgen van een hartinfarct. Dat is geen spectaculair hoog aantal en veel minder dan het aantal zelfmoorden of slachtoffers in het verkeer bij jongeren. Maar toch gebeurt het en het is goed dit onder de aandacht te brengen. Want de levensstijl van veel jonge mensen verbetert er niet op en daar heeft roken, tabak en zelfs drugs bijna alles mee te maken.

Steeds meer jongere mensen worden het slachtoffer van een hartinfarct. De levensstijl heeft er uiteraard mee te maken.

Ze hebben er vaak geen idee van hoe schadelijk sommige van hun activiteiten zijn, ondervinden (nog) niet de schadelijke invloed van tabak en weten niet dat softdrugs zelfs zesmaal meer oxidatief zijn dan tabak, om van alcohol en junkfood nog te zwijgen.

Vaak slapen ze ook te weinig, bewegen niet meer, leven ook onder stress, hebben te weinig vitamines en antioxidanten en dat allemaal is natuurlijk een bedreiging van de gezondheid van hart en bloedvaten. Kennis is belangrijk, en er iets aan doen, is even belangrijk natuurlijk.

Vitamines

Vitamines zijn noodzakelijk voor de gezondheid van het hart. Vooral vitamine E is de levensredder. Maar ook vitamine C. Dat heeft Nobelprijswinnaar Linus Pauling aangetoond. Vitamine C is belangrijk voor de vorming van collageen. Daarvan bestaan verschillende types, maar één ervan is essentieel voor de cellen van bloedvaten en het hart. Daar kan vitamine C een belangrijke bijdrage toe leveren. Vandaar het belang van gezond eten met vooral groenten en vruchten. Die bevatten bovendien belangrijke oxidanten en niet enkel vitamines.

Vitamines kunnen beslist preventief worden gebruikt. Maar alle vitamines ter wereld vermogen niets als niet tegelijk gezond gegeten wordt, maar ook stress wordt vermeden en fysieke inspanning wordt geleverd. 

Jammer genoeg begrijpen veel jongeren dat niet en dat is ook de reden waarop de leeftijd waarop hartinfarct voorkomt steeds jonger wordt. Jongeren kunnen dat ook moelijker begrijpen, want ze zitten op een leeftijd dat ze zelden of nooit een waarschuwing krijgen voor hun gedrag: de gezondheid speelt nog niet op als ze iets verkeerd doen. Ze roken er vaak op los, maar krijgen pas twintig jaar later de rekening gepresenteerd en doorgaans is dat te laat en ook fataal voor hun gezondheid.

Waarom jongeren?

Overal ter wereld wordt gewaarschuwd tegen bepaalde misbruiken die tot hartinfarct en ziekten aan de bloedvaten leiden. Ook bij ons. Roken, vet gebruik, gebrek aan beweging enz…

Hoewel in de Verenigde Staten het aantal hartinfarcten de jongste tien jaar met twintig percent is gedaald, is bij ons dat aantal patiënten in de leeftijdsgroep van 30 tot 50 jaar bijna verdubbeld. Zijn wij meer gedegenereerd, zijn we een minderwaardig ras, of leven wij anders?

Ongetwijfeld het laatste, aangezien datzelfde fenomeen zich jaren geleden ook in de States heeft voorgedaan.

Levensstijl aanpassen

Bovendien is het een beetje angstaanjagend dat vooral meer jongeren het slachtoffer worden van hartinfarct, met andere woorden, de leeftijd verlaagt, terwijl de ernst van het trauma ook erger is. Hoe jonger, hoe gevaarlijker. Niet enkel naar de cholesterol kijken is van belang, want bovendien zegt het cholesterolniveau niet alles, zelfs niet veel. Het zijn veel meer de bloedvetten of triglyceriden die een indicatie van een mogelijk gevaar betekenen.

Daar heeft de levenswijze quasi alles mee te maken: niet roken, minder slecht vet eten wegblijven van geraffineerde producten zoals suiker, maar ook fysieke activiteit zoeken en antioxidanten gebruiken is van vitaal belang.

Dagelijks ontspannen en bewegen is geen luxeleven leiden, het is een pure noodzaak voor de gezondheid.

Hartinfarct: een donderslag!

Het fenomeen van hartinfarct is voldoende bekend. Doordat een bloedvat op het hart of naar het hart toe verstopt geraakt door een bloedprop of trombus, of door een vernauwing van een slagader als gevolg van arteriosclerose, krijgt het hart tijdelijk misschien, onvoldoende zuurstof of zelfs helemaal geen zuurstof meer. Het weefsel dat voorbij het afgesloten bloedvat ligt, sterft af of necrotiseert. Het wordt ballastweefsel dat niet meer actief deelneemt aan de pompfunctie van het hart.

Tegelijk treedt heftige pijn in de borststreek op als gevolg van het zuurstofgebrek op de hartspier. Meteen krijgt de rest van het hart het ook moeilijker, omdat het de activiteit van het afgestorven weefsel moet bijbenen en overnemen.

Anders eten

Dat we anders moeten eten weten we al.

Minder transvetten, meer Omega-3 vetzuren, meer poly onverzadigde vetten, meer onbewerkte plantenvetten dus, liever olijfolie, minder of beter nog: geen suiker, maar wel meer fruit, groenten en volkorenproducten.

We weten ook allemaal dat tabak en te veel alcohol levensgevaarlijk zijn en dat vooral de combinatie van beide zelfmoord op termijn is. Bij vrouwen gaat het nog sneller, vooral als ze daarenboven ook nog de pil nemen, dan is er een verhoogd tromboserisico. De pil plus tabak is een echt risico!

Niet genoeg

Maar gezond eten, stoppen met roken en alcohol gebruiken is niet genoeg. Je moet ook meer bewegen. Velen van ons zitten hele dagen ofwel in de auto, ofwel op kantoor. Het hart moet de bloedsomloop alleen maar zien te klaren en wordt in die functie niet bijgestaan door de pompactiviteit van de spieren, en daar rekent het organisme nochtans op.

Vergeet niet dat in een mensenleven dat hart ongeveer 600 miljoen liter bloed door de bloedsomloop pompt. Een sterke machine die dat zoveel jaren aankan.

Maar de voorbeeldige zorg die de meesten voor hun automotor aan de dag leggen, vergeten ze evenwel voor hun eigen motor, het hart.

Dagelijks bewegen

Het hart moet ook getraind worden. De spieren helpen daarbij.

Daarom dit vijfpuntenprogramma:

  • Het hart moet tweemaal per dag grondig worden belast. Daarom gedurende vijf minuten ’s morgens en ’s avonds de trappen op- en aflopen.
  • ’s Morgens na het opstaan moet je liggend oefeningen doen. Gedurende vijf minuten allerlei oefeningen in ruglig uitvoeren: fietsen met de benen in de lucht, kringen beschrijven met de benen, knieën in- en uittrekken.
  • Minstens één minuut ter plekke huppelen of touwtjespringen. Vooral dat laatste is een uitstekende oefening voor het hart en de bloedsomloop en verhoogt ook de conditie spectaculair. Waarom denk je dat boksers om zich te trainen vooral touwtjespringen?
  • Ga minstens tweemaal per week zwemmen gedurende een kwartier, dat is een ideale training voor het hart.
  • Gedurende drie minuten moet je elke ochtend een wisseldouche nemen, nadat je de oefeningen hebt gedaan. Dat geeft extra stootkracht aan de bloedvaten en helpt het hart in zijn taak.

Op die manier zullen zich steeds nieuwe bloedvaten opbouwen en zal het hart gevoelig ontlast worden en voorkomen worden dat vroegtijdige verkalking of ontstekingen optreden, de beste garantie om niet het slachtoffer te worden van hartinfarct.

En heel nuttig zijn Omega-3 vetzuren uit vette vis.

Een tip: Omega-3vetzuren van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kunt Omega-3 vetzuren van Nutribell ook bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je hart zal je hartelijk bedanken

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer