aug 22, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je lang blijven genieten van een gezond en heerlijk leven?

Gezond zijn is prachtig, maar gezond blijven nog beter. Zo is het fijn als je weet dat je vandaag voldoende te eten zult hebben of krijgen. Maar het is nog beter en nog fijner als je weet dat er geen probleem op je af komt en dat je over een maand nog altijd lekker en voldoende eten ter beschikking zult hebben. Want de onzekerheid is erger dan de duidelijkheid, zelfs al is die duidelijkheid negatief.

Zich goed voelen begint met zekerheid, gezondheid en zich voortdurend informeren.

Daarom is de slogan van de scouts van destijds van grote waarde: “Be prepared”… wees voorbereid. En in een van de oudste boeken ter wereld, de bijbel, was er duizenden jaren geleden al sprake van: wie kent de parabel van de vijf dwaze en de vijf wijze maagden niet? De ene groep was voorbereid, de andere niet. De gevolgen waren duidelijk.

Ook dat geldt vandaag nog: zekerheid is veel beter dan twijfel en onzekerheid en daar kun je zelf iets aan doen door kennis te vergaren en zich voor te bereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren: een ongeval, een probleem met de kinderen, het ontbreken van voedsel of een belangrijk medicijn. En een persoonlijk medicijnkastje voorzien met de preparaten die je nodig hebt, of nodig kunt hebben voor het geval dat… is een verstandige maatregel.

En natuurlijk is het verstandig om ook zelf wat kennis op te doen over hoe het lichaam reageert op de meest gangbare problemen en hoe je die kunt herkennen en ook vermijden. Een koortsthermometer is daar een voorbeeld van, maar zo zijn er nog meer dingen die het lichaam verraadt dat er wat aan de hand is.

Het hart op de tong

Wie tientallen jaren geleden ziek werd en met allerlei klachten naar de dokter ging, moest steevast dezelfde oefening doen als alle andere patiënten: „steek de tong eens uit”. Daarvan kon de arts heel wat aflezen. Een bloedrode tong wees erop dat er met het hart en de bloedsomloop wat verkeerd kon zijn. Een wit beslagen tong kon op maagproblemen wijzen en een bruin aangeslagen tong kon dan weer verband houden met een darmziekte.

Er bestaan tegenwoordig geavanceerde technieken die het ”artisanale” van de geneeskunde wegneemt of overbodig maakt. Vijftig jaar geleden was de tong de uitleg van wat er mis ging met de spijsvertering. Nu kijkt men met een minicamera via de slokdarm tot in de maag en dat is natuurlijk een zeer duidelijke referentie.

Niet dat wat de tong vertelt verkeerd is, maar het is net als in het verkeer: waarom zou je te voet gaan en een halve dag stappen, als je er met de auto op vijf minuten bent.

Door allerlei moderne snufjes valt inderdaad voor een deel de vakbekwaamheid en verantwoordelijkheid van de arts weg en wordt alles door de machine overgenomen. Niet dat het verkeerd is, want je kunt de tijd niet stilzetten.

Maar toch is het wijs om ook deze oudere en nog steeds valabele technieken aan te wenden om te kijken wat er aan de hand is, al was het maar om voor jezelf uitsluitsel of rust te verkrijgen en dat kan al voor je eigen spiegel in de badkamer. Een zelfonderzoek is trouwens altijd verstandig, en dat niet enkel voor de tong.

Veel patiënten worden trouwens voor het eerst alert als ze wat bij zichzelf bemerken dat er wat hapert. Vrouwen worden op die manier ook aangemoedigd regelmatig aan zelfonderzoek te doen, om tijdig problemen, zoals een knobbeltje in de borst, te ontdekken. Er tijdig bij zijn, is belangrijk voor alles en de eerste alarmsignalen kunnen doorgaans snel opgelost worden en de patiënt gerustgesteld.

Zo is elke patiënt voor zichzelf de beste influencer. Daarom ook is het van belang zich voortdurend te informeren en kennis bij te werken. Zeker een gezin met kinderen is daar mee gebaat.

Adem en geur

Ook de adem kon heel wat verraden: een acetongeur wees op een leverprobleem, maar een onfrisse adem kon eveneens het gevolg zijn van zowel een oververzuring van de maag als van rottende tanden of longziekten.

Men hoort het nog weinig dat een arts vraagt om de tong uit te steken. Er zijn andere parameters om ziekte of gezondheid van af te lezen, maar dat neemt niet weg dat de oorspronkelijke nog altijd betekenis hebben.

Een mooi roze en onbeslagen tong en geen riekende adem is nog altijd een teken van gezondheid en daar streven we toch met zijn allen naar.

De tong verzorgen, is ook invloed krijgen op de rest van het lichaam. Dus kan je ook maar best de tong reinigen en daar bestaan tegenwoordig speciale tongborstels schrapers en tongpasta voor. Nog niet erg ingeburgerd bij ons, maar zeker zinvol. Het zijn alledaagse dingen waar geen mens bij stilstaat, maar die voor de gezondheid toch van grote betekenis kunnen zijn.

Anderen ook

We zijn trouwens ook benieuwd hoe anderen de bekende problemen hebben opgelost en het is een troost te vernemen dat mensen die je kent ook met een bekend probleem, hetzelfde als dat van jou hebben gesukkeld. Dus… praten helpt! Dat hoeven niet altijd grote problemen te zijn, zoals ernstige ziekten, maar dingen die de moeite van het informeren waard zijn, zoals liposuctie vooraleer je een beslissing neemt, van borstprothese, tot haarimplantatie. Zoveel onderwerpen waar velen mee geconfronteerd worden, ofwel bij zichzelf, of in hun gezin of familie en waar keuzes moeten gemaakt worden.

Die keuzes worden een stuk gemakkelijker en juister, als men over voldoende informatie beschikt. En wars van alle betweterigheid en onduidelijke formuleringen is het voor het grote publiek nog altijd prettiger als ze de dingen kunnen horen vertellen door iemand die het zelf aan den lijve heeft ondervonden: de geloofwaardigheid en de toegankelijkheid van het onderwerp vergroten er alleen maar door.

Maak je leven heerlijk

Wat heb je aan het leven als je niet van de wereld en de dingen kunt genieten?

Gezondheid heeft niet enkel te maken met de afwezigheid van ziekte, het is een hele levenswijze, waarin wijsheid, zich goed voelen, de omgeving en de lifestyle betrokken kunnen zijn.

Ook de omgeving, de omgang met mensen, de keuzes die je maakt, het inrichten van je huis, de kleuren, de reizen, de voorbereiding ervan, zijn allemaal elementen die je leven aangenamer kunnen maken en kunnen bijdragen tot het geluk van jezelf en je gezin: even goed reizen, wooninrichting, mode, als kleine trips voor het weekend. Op die manier is alles bovenop de gezondheid een aanvulling die het leven alleen maar mooier kan maken.

Iemand die zich goed voelt, gezond is, en zich wil ontspannen, zal alles wat ertoe bijdraagt om zijn leefwereld te verruimen en zijn gedachten rijker te maken zeker waarderen. Reizen, vrije tijd en relaties moeten trouwens ook in die context worden gezien.

Daarom hebben tv-programma’s over gezondheid, lekker eten en drinken en woninginrichting, plus reizen de meeste belangstelling. Elke zender schenkt er tegenwoordig aandacht aan.

Als je een mooi huis ziet, dan heeft trouwens niet enkel de vrouw, maar ook de man in het gezin er belangstelling voor, want wie droomt er niet van een mooie keuken, of een badkamer met een eigen stoomhoek of bubbelbad. Waarom gaan anders zoveel geïnteresseerden naar de bouwbeurs, waarom bezoeken ze de interieurbeurs? Dat heeft te maken met dromen, zich goed voelen, zijn leven heerlijk inrichtten.

Zelfs mensen die al jaren geleden gebouwd hebben en uiteindelijk hebben waar ze voor gewerkt hebben, blijven nog altijd belangstelling tonen voor nieuwe dromen… en er kan altijd wat verbeterd worden. En omdat leuke dingen de gezondheid beïnvloeden, moeten ze aangemoedigd worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer