mrt 29, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom vitamine D zo belangrijk is: zomeruur versterkt voorjaarsmoeheid

De meeste mensen zijn moe van corona. Niet zozeer dat ze het virus te pakken hebben, maar de levenswijze die ons wordt opgedrongen, de opeenvolgende quarantaines, de cijfers, de ziekenhuisberichten en vooral de nieuwsuitzendingen die om het uur steevast beginnen met informatie over corona. Is er nu niets anders meer in de wereld? Het is natuurlijk wel een fenomenale catastrofe, vooral voor wie ziek wordt, maar evenzeer voor het werk van zoveel mensen, de economie en het sociaal weefsel. We zijn knuffelmensen, we hebben nood aan contact, we willen een bevestiging van onze vriendschap, onze relatie, onze gedachten. Met corona is dat allemaal zowat “on hold” gezet. Hopelijk keert het snel weer, hoewel, wat is snel? Als we prof. Dr. Luc Montagnier mogen geloven, Nobelprijswinnaar en ontdekker van het Hiv-virus, kan het twee jaar duren eer het virus er de brui aan geeft. En intussen draait de wereld maar op halve kracht en veel mensen onder ons ook.

Maar, dat is niet enkel de schuld van corona, maar ligt ook aan de tijd van het jaar: het voorjaar, dat zich nog niet meteen laat voelen, tenzij in averechtste zin.

Suf, moe, krachteloos en gestresseerd door de lente en het zomeruur? Met vitamine D ben je er beter tegen bestand.

De natuur heelt en geneest

Vorig jaar in dezelfde periode werd de eerste lockdown afgekondigd. Niet noodzakelijke verplaatsingen waren verboden, reizen eveneens, winkels waren dicht, behalve de voeding en de levensnoodzakelijke zaken, en je mocht je zelfs ‘s avonds laat niet meer op straat wagen. Gevolg: de wereld leek uitgestorven, maar het werd als een verademing ervaren: een beetje langzamer leven, wat uitblazen, wennen aan nieuwe vormen van werk zoals het thuiskantoor en genieten van de natuur in eigen omgeving. Gelukkig diegenen die over een tuin beschikten of een ruim balkon in een groene omgeving, en… er was uitzicht op een spoedig verdwijnen van het virus.

Want de natuur bracht rust, liet je genieten van eenvoudige dingen, het ritme kwam op een natuurlijk niveau en de plannen werden afgebouwd die duur waren en een risico vormden: internationale vliegreizen en vakanties.

Maar wat heeft het opgeleverd? We zitten nu aan de derde golf en er wordt zelfs al gewaarschuwd voor een vierde golf die als we niet voorzichtig zijn, er zit aan te komen.

Nog erger: de virologen waarschuwen er al voor dat er dringend contact moet worden gezocht met de vaccinproducenten om snel de vaccins aan te passen aan de nieuwe varianten of mutanten. En in Engeland zitten sommigen al aan de derde prik. Een voorteken van een jaarlijks terugkerend ritueel?

De vloek van het zomeruur

En dan zijn we dit weekend overgeschakeld op het zomeruur. Ook al fel gecontesteerd omdat daardoor de biologische klok in de war wordt gebracht. Kijk naar het dierenrijk. Hoe kan je aan koeien en paarden uitleggen dat ze een uur later zullen gevoederd of gemolken worden? Ze zitten op schema en willen daar zich ook aan houden.

Hetzelfde met jonge kinderen, met baby’s. Een baby’tje dat een paar weken oud is, kun je niet een uur laten wenen alvorens het eten krijgt. De omschakeling moet langzaam gebeuren zodat het organisme er zich kan aan wennen.

Maar dat is ook zo met volwassenen. Meer dan zestig percent van de volwassenen ondervindt hinder van de omschakeling naar het zomeruur.

De combinatie van al die factoren heeft een enorme invloed op ons welbevinden.

Veel mensen slapen slechter, zelfs minder omdat de klok is verzet, ze hebben minder trek in eten, tenzij zoetigheid, ze eten dus minder gezond, ze ondervinden door al die factoren meer stress en ze voelen zich futloos, moe en uitgeput.

De lente?

Voor de coronatijd kon je zeggen: het is de lente, nu komt corona erbij en is het een combinatie van al die factoren:

  • Ontregelde slaap en vroegtijdig wakker worden en later kunnen inslapen.
  • Trek in zoetigheid, met vreetbuien.
  • Futloosheid en vermoeid gevoel.
  • Besluiteloosheid en moeilijk aan een project kunnen beginnen.
  • Gebrek aan tonus en kracht.
  • Angstig gevoel en stress.

Het is natuurlijk een feit dat we gezien de lockdown, het uitstellen van reizen, het veranderend ontspanningspatroon en de wintertijd, minder naar buiten zijn gekomen. Dat betekent ook een verlaging van het niveau van vitamine D in het organisme. Bovendien hebben de lange donkere dagen ervoor gezorgd dat het hormonaal systeem op “slaapritme” zat, met andere woorden, de hormonen hielden een soort winterslaap. Minder vers voedsel zorgde er bovendien ook voor dat er een gebrek aan bepaalde vitale stoffen ontstond: vitamine C, maar vooral ook vitamine D. En het is die laatste vitamine die ook verantwoordelijk is voor een sterke immuniteit. Wat bleek: de meerderheid van de patiënten die met corona in het ziekenhuis terecht kwam had een duidelijk gebrek aan vitamine D.

En toch is die gemakkelijk op te nemen: zonlicht, vette vis zoals makreel, haring en zalm en vette zuivel: roomboter, melk, kaas en yoghurt. Ook levertraan, het middel dat elke oudere persoon nog goed kent van in zijn jeugd. Onze ouders hadden dat wel verstandig bekeken: na de winter levertraan, omdat het lichaam er tekort aan had. Maar de zon is een prima leverancier. Gebrek aan vitamine D vertaalt zich ook in spierpijn, naast futloosheid,

Eet gezonder en meer vers

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat gezond eten en voldoende ontspanning even belangrijk zijn. In de winter is het velen ontgaan dat ze voldoende vruchten en groenten moeten eten. De winter met zijn feestelijke momenten brengt mee dat velen zich laten verleiden tot fantasiekost: feestelijke maaltijden, veel vlees, eiwitten en vetten, veel te zoete spijzen, te veel nagerechten, te rijke schotels, te veel calorieën, te veel alcohol. Het is haast onmogelijk voor een gezond organisme om dat allemaal te verwerken, laat staan wat een ziek lichaam er mee moet aanvangen. Niet te verwonderen dat er na de winter meer zieken zijn dan tevoren, zelfs als er geen corona zou zijn.

Dat is de reden waarom er ook in het voorjaar meer hartinfarcten voorkomen.

Vitaminen en mineralen blijven belangrijk. Je kan niet om de wetten van de natuur heen, je kan ze niet opzijzetten voor de smaak van het eten. We zijn wat we eten, zegt het spreekwoord en dat zal tot in alle eeuwigheid blijven opgaan.

Eigenlijk hebben we met de huidige transport- en koelmogelijkheden geen excuus meer om aan te voeren dat we op het eind van de winter vitaminetekorten hebben. Heel de winter door is er vers fruit, is er een overvloed aan verse groenten. Zelfs tegenwoordig vind je in reformhuizen en zelfs in sommige warenhuizen een voldoende rijk aanbod aan biologisch geteelde groenten. Je betaalt er dan wel hogere prijzen voor, maar je gezondheid is ook wat waard.

Ook ontspanning is belangrijk

Voor de rest: ontspannen. Zich lekker voelen in zijn vel, herademen naar ziel en lichaam: de winter uit de kleren stappen, lachen, praten en …gezond eten. Dat is het elixir voor een gezonde lente en een mooie aangename zomer.

Op die manier zal deze nawinter en ook de nieuwe lente je beslist minder ziek maken en heb je minder kans om je doodmoe te voelen en zo kan je er weer hoopvol tegenaan: zowel tegen corona als tegen de lente.

En wil je snel resultaat en veiligheid: een goed supplement van vitamine D kan heel wat ongemak voorkomen.

Een tip: Vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Of je kan vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier wordt de nieuwe lente, ook een nieuw geluid!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer