mei 13, 2020 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Hoe kan je een ruiker snijbloemen langer bewaren?

Wie krijgt er niet graag een boeketje bloemen aangeboden? Zeker nu we twee maanden “in ons kot” moesten blijven en nu weer een bezoekje kunnen afleggen aan ouders of grootouders -weliswaar in alle voorzichtigheid en met in achtneming van de voorschriften- doet zo’n ruikertje bloemen dubbel plezier.

Ook de bloemenwinkels kunnen wat opgelucht ademhalen, want ook voor hen en zeker voor de kleine zelfstandigen was het geen prettige tijd.

Maar goed, je kreeg een boeketje bloemen, of je wil er een schenken.

De woning fleurt er helemaal van op, er zijn de aangename geuren, de lieflijke kleuren, maar ook het decoratief element is buitengewoon. Je brengt als het ware een beetje de natuur naar binnen en je geeft of krijgt het met een warm hart.

De kunst is echter om de bloemen zo lang mogelijk mooi, fleurig en fris te houden en daarvoor is niet alleen tijd, maar ook wel wat zorg en kennis nodig.

Snijbloemen zijn een ideaal geschenk, zowel om te geven als om te krijgen. Maar het vergt wel wat voorzorg en kennis om er lang van te kunnen genieten.

Als je bloemen wil schenken en je hebt niet meteen de gelegenheid om die af te geven, dan kan je ze best van al koel bewaren. De koelkast is daarvoor perfect, op voorwaarde dat ze niet in vriesmodus gaat.

Als je de bloemen krijgt en je wil er zo lang mogelijk van kunnen genieten, dan moet je een aantal voorzorgen nemen.

Om te beginnen start alles met de zuiverheid van de vaas. Jij stopt niet graag iets vies in je mond, wel bloemen ook niet. Zorg dus voor een propere vaas. Was die eerst uit met detergent en warm water en spoel grondig na.

Nadien vul je de vaas met schoon water. Dat kan regenwater zijn, maar leidingwater is ook goed.

Veel bloemenzaken geven een zakje bloemenvoedsel bij de bloemen. Dat kan je best gebruiken, want daarin zit een mengeling die ideaal is voor snijbloemen. Heb je dat niet, dan kan je dat zelf samenstellen. Sommigen spreken over aspirine, maar doe dat maar liever niet. Wat wel kan: een half koffielepeltje kristalsuiker. En om het water te ontsmetten: één à twee druppeltjes bleekwater oftewel eau de javel om het water te ontsmetten en bacterievrij te houden, want nadat de bloemen er worden ingezet, komen er toch altijd onzuiverheden en bacteriën in het water terecht.

Nog een belangrijke voorzorg: de snijbloemen mogen nooit met bladeren en al in het water worden gezet. Knip dus zeker eerst alle bladeren weg tot de hoogte van het water. Enkel stelen mogen in het water, geen bladeren, dat zou het water meteen vies en ongeschikt maken voor de bloemen.

Ook heel belangrijk is dat de bloemstelen gemakkelijk water kunnen opnemen. Daarvoor moet je onderaan de steel een centimeter schuin wegsnijden, zelfs al is dat al eerder in de bloemenzaak gebeurd. Als de bloemen al een tijdje gekocht werden, verhardt namelijk de onderkant, waardoor belet wordt dat gemakkelijk water kan worden opgenomen. Schuin afsnijden onderaan met een heel scherp en zuiver mes is dus van vitaal belang.

En natuurlijk moet je nagaan waar de bloemen best gezet kunnen worden. De rechtstreekse zon achter het venster is nooit een goed idee, want ze zouden snel uitgebloeid zijn. Wel een koele plaats met voldoende licht is ideaal. Op die manier zal je beslist lang kunnen genieten van je snijbloemen en zal de aangename herinnering aan de milde schenker levendig blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is gevarieerd eten van belang?

Elk onderzoek wijst het uit: gevarieerd en gezond eten is van essentieel belang voor ons welbevinden en voor het goed functioneren van alle organen, zodat we tot op hoge leeftijd perfect kunnen doorgaan en ons goed voelen. Sinds de ontdekking van “vitamines” is...

Lees meer

Zwanger: dan is één glas wijn al te veel!

De zwangerschap is een bijzondere tijd. We vertellen niets nieuws als we stellen dat alles wat de aanstaande moeder eet en drinkt van invloed is op de ontwikkeling, de gezondheid en het latere gedrag van de toekomstige baby, het kind. Zo is het bekend dat roken...

Lees meer

Waarom is alcohol geen goed slaapmutsje?

Men kan niet langer dan een paar dagen zonder drank. Dehydratatie kan levensgevaarlijk zijn vooral bij jonge kinderen en patiënten met zware brandwonden. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent percent uit vocht. Hiervan is 44 percent intracellulair en...

Lees meer

Is SEKS na een hartinfarct gevaarlijk?

Het is een vraag die elke infarctpatiënt zich stelt, maar niet altijd durft formuleren tegenover de arts: mag ik weer seksuele betrekkingen hebben? Want groot is de vrees van de hartpatiënt dat zich een herhaling van het probleem zou voordoen als gevolg van de...

Lees meer