dec 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Junkfood verkort uw leven

Moderne productie en teeltmethodes hebben ertoe geleid dat we steeds verder afwijken van de natuur. We raffineren het voedsel, we bewaren het lang, we transporteren het naar de andere kant van de wereld, voeding wordt een belangrijk onderdeel van een gigantische economische belangengroep. Dat is de ene kant van het verhaal, dat van het geld van belangengroepen. Maar daar is nog een luik aan vast: wat betekent het voor onze gezondheid? En hoe kiezen we het en stellen we onze menu’s samen in functie van onze gezondheid?

Eten is meer het gevolg van een hongergevoel en een ritueel dan van een noodzaak om vitale functies van het lichaam en het leven optimaal in stand te houden. Het voedsel staat ver af van de wijze waarop het door de natuur wordt voortgebracht. We willen liefst een standaardproduct: een appel die mooi rond is en overal dezelfde kleur heeft, een banaan zonder één zwart stipje, een tomaat die half zo groot is als een pompoen, een prei zo dik als een kinderarm en vlees dat in de mond smelt als boter, waar je amper je tanden hoeft in te zetten, brood dat vooral lekker geurt en mals is als zachte kaas, zo wit als een onbeschreven blad.

Onze lichaamscellen hebben gezond voedsel nodig: fruit, groenten, en gezonde eiwitten zoals vis. Junkfood hoort daar absoluut niet bij.

Water dient om de gewassen te sproeien, een bad te nemen, de vaat te doen, hoogstens om te koken, maar niet meer om te drinken. Daarvoor hebben we sterke en zoete pepmiddelen nodig, of sterke koffie, of een coladrankje, of glazen wijn. Maar dat deze producten een grote impact hebben op de mineraalhuishouding en sterke inhibitoren van enzymen zijn, waardoor bepaalde hormonale processen niet meer kunnen worden afgewerkt, is onbekend. Als we ziek zijn nemen we toch een pilletje en tegen de rest zijn we verzekerd.

Bloedsuiker

Soms schrikken we van onbegrijpelijke ongevallen op de weg: een recht stuk straat met een wegdek in perfecte staat, een goed onderhouden wagen en toch wijkt om onbegrijpelijke redenen de chauffeur plots van de weg af, belandt tegen een paal of boom en is morsdood. Onderzoek brengt niets aan het licht. Voor ons is dat duidelijk een geval van hypoglycaemie of een black-out als gevolg van een tekort aan bloedsuiker. Men legt evenwel het verband niet meer met junkfood en energydrinks en een overmatig gebruik van cafeïne waardoor te veel glycogeen wordt gebruikt om energie vrij te maken, zodat een tekort in de reserves ontstaat.

Het overkomt sommige mensen misschien dat ze tijdens een gesprek, een discussie plots compleet van de kaart zijn, uit hun woorden niet geraken of zich zelfs niet meer herinneren met welke gedachte ze bezig waren en welke redenering ze aan het opbouwen waren. Dit is een typisch geval van hypoglycaemie, dat in zeer ernstige gevallen tot syncope kan leiden en bij diabetici zelfs tot comateuze toestanden aanleiding kan geven. We moeten er zorg voor dragen dat onze glycogeenreserves altijd optimaal zijn, anders komen vitale processen in het gedrang.

Junkfood is leeg voedsel

Onze schranscultuur is een ernstig probleem aan het worden. We krijgen een maatschappij van zwaarlijvigen. Vroeger begon dat op middelbare leeftijd, thans is het merendeel van de jongeren al zwaarlijvig en zelfs baby’s ontsnappen er niet aan. Eten is natuurlijk geen kwestie meer van overleven, als gevolg van een overaanbod van voedsel en economische prikkels om de consumptie te stimuleren. Bovendien maakt eten deel uit van een sociaal-contactpatroon zodat we soms al meer dan driemaal per dag gaan eten, liever kleinere brokjes naar binnen werken die meteen het hongergevoel stillen, snel kunnen genomen worden maar waarna weer even snel een nieuw hongergevoel komt opdagen zodat het ritueel kan worden overgedaan. Merkwaardig is dat de samenstelling van het voedsel met dat doel werd gekozen. Met de coronaperiode is het er niet op verbeterd: de afhaalmenu’s hebben succes. Even opwarmen en je kan aan tafel. We kijken niet meer naar de voedingswaarde, maar wat we lekker vinden, goedkoop is en snel kan afgehaald worden. Ook de supermarkten ondervinden dat. Kant-en-klaar schotels hebben succes. Vaak zijn het lekkere, te zoete, te zoute, maar wel lege calorieën zonder voldoende vezels, zonder voldoende vitamines en mineralen.

Hongergevoel bevredigen, niet voeden

Vroeger bestond de maaltijd voor 70 percent uit koolhydraten, 20 percent vet en 10 percent eiwit. De laatste twintig jaar werd die verhouding omgebogen tot 50 percent koolhydraten en 50 percent vet. Een hamburger, een mengeling van vet vlees met opgewarmd brood, mayonaise en ketchup en een zoet drankje gaat gemakkelijk binnen, heeft veel calorieën, bijna geen vezels en vitamines. De bedoeling is natuurlijk het voedsel aangenaam te maken. Omdat vetten en suikers de grootste smaakdragers zijn en het eten lekkerder maken, is dit in hamburgertenten precies zo samengesteld.

Door wetenschappelijk onderzoek heeft men geprobeerd te achterhalen wat de mechanismen zijn die het hongergevoel stimuleren en bevredigen en die het nadien weer aanwakkeren. De hypothalamus is namelijk verantwoordelijk voor de smaak, het honger- en het bevredigingsgevoel. Dat laatste is ook belangrijk, want anders zou men gewoon doorgaan met eten zolang men het lekker vindt. Het leptine-hormoon wordt aangemaakt in het vetweefsel dat gaat functioneren van zodra de voorraad weer op peil is, zodat het organisme kan stoppen met het opnemen van voedsel. Omdat er toch beperkingen zijn en een brede marge tussen hongergevoel, lust om verder te eten en complete verzadiging, heeft men ook middelen ontworpen om het vet in de voeding minder absorbeerbaar te maken: dus, toch eten en vooral vet voedsel kunnen innemen zonder de visuele nadelen ervan te ondervinden. Schitterend voor de economie, des te erger voor de consument die wordt bedot en vooral zichzelf bedriegt. Het laboratorium van de smaak wordt beïnvloed door de eisen van de maatschappij: je moet het lekker vinden, maar je mag er niet meteen aan doodgaan.

Eet anders

Junkfood kan lekker zijn, maar is levensgevaarlijk, omdat de smaak verschalkt wordt door zout, vet en suiker. Het zijn smaakversterkers en het smaakt ook lekker. Men heeft altijd honger naar meer.

Het ontbreekt echt aan vitale levensnoodzakelijke stoffen: vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten.
Daarentegen bulkt het van de oxidanten, ontstekingstriggers, cholesterolbommen. Wie zijn leven liefheeft en graag gezond blijft, gooit het over een andere boeg: fruit, groenten, gefermenteerde producten, rauwkost, minder vet vlees, liever vis.

Schrap suiker onder alle vormen, mijd frisdranken, drink water en thee en ga wat bewegen. Daardoor krijg je ook honger naar lekkere, maar ook gezonde dingen. En dat is in deze covidperiode ook zeer belangrijk. Want zwaarlijvigheid en diabetes zijn het gevolg van verkeerde voedingswijze en daardoor wordt dat een onderliggende kwaal die het voor covidpatiënten extra gevaarlijk maakt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer