sep 18, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen, tijdens en na de bevalling.

Aambeien zijn heel vervelend en die kun je beter voorkomen. Voldoende vezels eten is van belang: groenten, vruchten en volkorenproducten. Met koud water wassen of douchen is een goede preventieve maatregel… en Ruscubell natuurlijk!

Aambeien kunnen om verschillende redenen ontstaan. Bijvoorbeeld door te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken of een te hoog lichaamsgewicht. De voornaamste oorzaak zit echter in onze voeding. Tegenwoordig bevat ons eten weinig vezels. Vezels verteren niet en houden vocht vast, wat de ontlasting zacht maakt. Doordat deze vezels ontbreken in de voeding wordt de ontlasting hard en droog. Daardoor moet men harder persen en meer kracht zetten tijdens de stoelgang, waardoor de zwellichamen geïrriteerd raken en opzwellen. Zo kunnen aambeien ontstaan en uitzakken. Wat zijn de klachten?

 • Het slijmvlies op de aambei kan kwetsbaar worden. Hierdoor kan er wat helderrood bloed op het wc-papier komen.
 • Er kan wat darmslijm of dunne ontlasting door de sluitspier lekken. Dit veroorzaakt de vervelende jeuk.
 • Als de aambeien in de anus afgekneld raken, zwellen ze verder op. Dan kunnen ze kapot gaan, wat helderrood bloed na of op de ontlasting geeft. Meestal raakt hierdoor de sluitspier van de anus en het gebied eromheen geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk geeft.
 • Aambeien die eenmaal zijn uitgezakt blijven uitgezakt. Maar met bepaalde maatregelen en leefregels kunnen de klachten worden voorkomen of verminderd. Bij aanhoudend bloedende aambeien moet je zeker naar de dokter.

Toch kunnen we er iets aan doen:

 • Hou je stoelgang zacht. Eet daarom voldoende vezels, bijvoorbeeld zemelen, bruin brood. Drink heel veel water, minimaal twee liter per dag.
 • Als je naar het toilet moet, stel dat dan niet te lang uit. De ontlasting droogt dan steeds verder in. Pers niet teveel tijdens de stoelgang.
 • Een warm bad zorgt ervoor dat de anus kan ontspannen. Ook kan een warm zitbad klachten bestrijden.
 • Koffie, thee, suiker en koolzuurhoudende dranken prikkelen de anus waardoor jeuk kan ontstaan.
 • Zorg voor voldoende beweging.
 • Was je met koud of lauw water zonder zeep en droog de huid daarna goed af.
 • En neem een goed preparaat zoals Ruscubell. 
 • Zijn de klachten ernstig, of blijven ze terugkomen, raadpleeg dan de huisarts.

Een tip: Ruscubell van Fytobell.

Je vindt Ruscubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3063-757.

Of je kunt Ruscubell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer