mei 10, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Verwaarloosde verkoudheid of griep kunnen je hart schaden

Vooral oudere mensen krijgen de raad om in het koude seizoen een griepprik te halen om op die manier het risico op hart- en vaatziekten uit de weg te gaan. In de winter zijn er inderdaad meer patiënten die het slachtoffer worden van een hartinfarct dan in de zomer. Minder bewegen, binnen zitten, maar vooral ook besmettingen met het griep- en verkoudheidsvirus zijn er niet vreemd aan.

Griep, verkoudheid en angina of amandelontsteking moeten goed verzorgd worden Vaak merk je niet dat je daardoor een hartontsteking hebt.  Bij ziekte moet je zware inspanningen vermijden.

Het is dus goed om van zodra je de symptomen van een besmetting voelt, alert te zijn en je gedrag te veranderen.

Hoe merk je het? Een verkoudheid is simpel: hoesten en druk op de borst. Maar een griep kondigt zich anders aan: hogere koorts, koude rillingen, hese stem, keelpijn, hoesten, spierpijn en dodelijke vermoeidheid. Eigenlijk ben je niet meer in staat normaal te functioneren.

Mensen met een verminderde weerstand moeten dus op zijn minst voorzichtig zijn en kunnen best een arts raadplegen.

Beter voorkomen

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen, maar als je het eenmaal te pakken hebt, kun je enkel maar uitzieken. Echinacea, vitamine C en rust zijn dan de beste hulpmiddelen. Uiteraard veel drinken, want door de koorts heeft het lichaam meer water nodig.

Het hart is toch wel een van de belangrijkste organen in het lichaam. Vandaar dat het logisch is dat iedereen bang is ooit een probleem te krijgen aan het hart. En toch is niet iedereen zo bedacht alle fouten die problemen veroorzaken uit de weg te gaan. Denk maar aan roken. Ondanks de enorme schade die tabak veroorzaakt, blijven velen hardnekkig doorgaan. Maar er zijn ook oorzaken van hartproblemen die veel onschuldiger zijn en waar je niet altijd vat op hebt. Kleine oorzaken, maar grote gevolgen.

Schade aan het hart door griep treedt gewoonlijk op bij patiënten die al een geschonden bloedsomloop hadden. Atherosclerose of afzetting van cholesterol is het gevolg van reeds beschadigde bloedvaten. Het heeft weinig zin de cholesterol te willen bekampen, als niet eerst iets gedaan wordt om de bloedvaten weer gezond te maken. Het is niet de cholesterol die de vaten beschadigt, maar wel mini-ontstekingen oftewel laaggradige ontstekingen die het gevolg zijn van een “moderne” levenswijze met tabak, alcohol geraffineerde suikers, weinig vezels, tekort aan vitamines en een sedentair leven.

Zelfs een verkoudheid

Maar ook infectieziekten kunnen er een rol in spelen en ernstig letsel veroorzaken.

Wie heeft er af en toe eens geen verkoudheid? Vooral in de winter en het voorjaar gebeurt het geregeld dat men te maken krijgt met verstopte neus, keelpijn, angina, ontsteking van het strottenhoofd of de stembanden met heesheid als gevolg, en de bronchiën.

Hoest is één van de vele kenmerken van een verkoudheid. Daar kan ook nog griep bij komen, of alle vorige verschijnselen kunnen een begeleidend symptoom zijn van griep, waarbij ook nog koorts, zwakte, hartkloppingen en ademnood kunnen worden gevoegd.

Neem het ernstig

Velen hebben de slechte gewoonte een verkoudheid en zelfs griep niet ernstig te nemen. Het zijn problemen die je niet rotziek maken, maar toch ook weer niet gezond genoeg om bergen te verzetten. Velen willen die bergen dan toch verzetten, ze gaan gewoon verder naar kantoor, doen hun zaken als tevoren of slepen zich op commando van de ouders ziek naar school. Dat is compleet verkeerd. Je kweekt geen zwakke kinderen door hen als ze ziek zijn van school thuis te houden. Wat je wel doet is hen het gevaar laten lopen het slachtoffer te worden van een hartspierontsteking en dat is niet zo licht te nemen.

Hartdood bij jonge mensen

Artsen gaan er van uit dat de grootste oorzaak van hartdood bij jonge mensen, het gevolg is van een niet verzorgde of zelfs een niet opgemerkte hartspierontsteking.

Daar kunnen meerdere problemen oorzaak van zijn en recent wijst men ook in de richting van sommige inentingen. Maar ook van pepmiddelen om aan topsport te kunnen doen.

Vele ouders denken ook veel te lichtzinnig dat een verkoudheid zichzelf geneest en een griep wel vanzelf overgaat. Dat is meestal compleet waar. Tegen griep kan je niet veel beginnen, je kan er alvast geen antibiotica tegen innemen. Dat doet eerst en vooral meer kwaad dan goed en bovendien hebben antibiotica niet het minste vat op virussen. Je kan dus maar beter geen nutteloos en niet-ongevaarlijk medicijn slikken, misschien heb je het ooit later voor een ernstiger kwaal nodig en dan heb je er misschien gewenning tegen opgebouwd, zodat het op dat moment niet meer werkzaam is. Voorzichtig met deze medicijnen dus. Denk aan de ziekenhuisbacterie waartegen antibiotica niet meer opgewassen zijn.

Toch verzorgen

Het feit dat antibiotica in dit geval niet werkzaam zijn, wil niet zeggen dat griep niet moet worden verzorgd. Je kunt er om te beginnen voor zorgen dat de patiënt voldoende rust heeft. Dat betekent in geval van griep bedrust en bij een ernstige verkoudheid die de weerstand heeft ondermijnd, is dat ook het geval.

Bij griep en verkoudheid helpen nog best van al een zweetkuur, ondersteund met kruidenthees, vasten- en sapkuren en Echinacea, zoals in Echinabell van Fytobell. Griep moet normaal op een aantal dagen tot een goede week gedaan zijn. Een verkoudheid ook. Duurt het langer en blijft de koorts hoog, dan moet je een arts raadplegen. Hartpatiënten, oudere mensen of lieden met een zwakke gezondheid moeten dubbel voorzichtig zijn en raadplegen best altijd een arts.

Hartontsteking is gevaarlijk

Complicaties van griep moeten niet worden onderschat. Net als bij acute gewrichtsreumatiek en angina kunnen deze virussen ook de hartspier aantasten en een zogenaamd endocarditis oftewel hartspierontsteking veroorzaken. Dit kan een levensgevaarlijke toestand zijn, omdat op dat ogenblik de hartspier verzwakt is en een serieuze inspanning niet aan zal kunnen. Komt deze inspanning toch, dan dreigt plotse hartdood.

Vandaar dat angina en acute gewrichtsreuma grondig moeten worden verzorgd en met griep en verkoudheid is dat ook het geval.

Je mag niet het risico lopen op een hartspierontsteking, want eigenlijk is dat een gevaarlijke situatie. Zelfs als de ziekte gunstig evolueert, dan nog blijft het risico bestaan op een achterblijvend letsel aan de hartkleppen, met groot nadeel voor de bloedsomloop.

Soms kan ook het hartzakje, dat is het vlies dat de hartspier omgeeft, worden aangetast, zodat vochtophoping het gevolg kan zijn. Er treedt dan hoge koorts op, kortademigheid, pijn achter het borstbeen, snelle pols, hartkloppingen en grote zwakte. Soms wordt dit verschijnsel zelfs verward met hartinfarct.

Hier kunnen wel koele kompressen op de hartstreek, maar geen ijs, rust en een koortsdieet verlichting brengen.

Maar voorkomen is zoals altijd, beter dan genezen. En van zodra je een verkoudheid of griepje voelt aankomen is het zinvol om een beroep te doen op een krachtig natuurlijk middel op basis van Echinacea.

Een tip: Echinabell van Fytobell.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Of je kunt Echinabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je hart zal opspringen van vreugde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer