okt 21, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe vermijd je dat je kantoor je ziek maakt?

Van langsom meer is men ervan overtuigd dat de leef- en werkomgeving een belangrijke impact hebben op de gezondheid. Zeker nu met de Covid-besmettingen is gezonde en zuivere lucht essentieel. Vandaar dat in heel wat scholen de CO-meter wordt gehanteerd om de mate van zuiverheid van de lucht te kunnen meten. Voldoende verluchten is daarvoor de oplossing. Ook thuis is dat van belang, want veel mensen verblijven in een woning die perfect geïsoleerd is, derhalve weinig energie verbruikt, interessant is voor de portemonnee dezer dagen, maar niet zo bijster goed voor de gezondheid.

Wat moet je doen? Het geld door de ramen of deuren laten wegvliegen? Dat is een verkeerde conclusie, want bedorven lucht warmt minder snel op dan zuivere lucht. Je hebt er dus zowel vanuit financieel als vanuit het standpunt van de gezondheid, alle belang bij het huis geregeld te verluchten. Zeker nu van langsom meer mensen hun living als thuiskantoor gebruiken vanwege het telewerken. Daarom is het nodig zowel het kantoor als de woning geregeld te verluchten en schone lucht naar binnen te laten.

Vitamine C en E zijn van groot belang voor wie in vervuild gebied woont, of op kantoor werkt waar printers en kopieerapparaten de lucht vervuilen.

Betere prestaties

Gelukkige en goed presterende, gezonde werknemers zijn voor alle bedrijven interessant. Geen enkele onderneming is gebaat bij werknemers die moe en afgemat, lusteloos en zonder drive zitten te wachten tot de arbeidsdag voorbij is. Werknemers die gezond en vitaal zijn, leveren betere prestaties voor het bedrijf en dat is een win-win situatie. Een gezonde werkplek draagt daar in belangrijke mate toe bij. Het is niet voldoende om de werkplek of het kantoor voldoende te verwarmen als het buiten koud is, of te verfrissen in een hete zomer, ook de ambiance, de aankleding, de omgeving, het materiaal en de lucht zijn minstens even belangrijk. Ook moet aandacht besteed worden aan het lawaai, de ergonomie van toestellen en kantoormeubelen, of er voldoende afstand is tussen de verschillende bureaus zodat collega’s elkaar niet storen en of er ook gelegenheid is tot “op adem komen” zoals een aangename eetzaal, een koffiemachine, een pauzeerruimte en mogelijkheid om een snack aan te schaffen, bij voorkeur ook met gezonde producten zoals fruit. Ook de leidinggevende moet geregeld met de mensen komen praten, hen aanmoedigen, feedback geven want enkel op die manier kan een burn-out worden voorkomen. In grote bedrijven is ook een vertrouwenspersoon van belang, zodat bij eventuele onenigheid of zelfs seksuele intimidatie meteen kan opgetreden worden en gezocht naar een oplossing, desnoods door het verplaatsen van een personeelslid naar een andere afdeling, want collegialiteit en een goede sfeer is van cruciaal belang voor goede prestaties. Daar heeft uiteraard de werkgever alle belang bij, want een zieke werknemer is een dure werknemer. Als zo iemand maandenlang afwezig is, moet de werkgever toch doorbetalen terwijl er geen prestaties geleverd worden. Iemand op die manier proberen weg te pesten is een dure aangelegenheid en eigenlijk ook onethisch. Als er een probleem is, leg het op tafel en spreek het uit.

Gezonde werknemers

Een bedrijf functioneert best met gezonde werknemers. Daarom kan een bedrijf met het oog op zijn eigen voordeel er voor zorgen dat de werknemers niet enkel tevreden zijn, met plezier komen werken, goed en correct betaald worden, maar ook gezond blijven.

Sommige instellingen hebben met het oog daarop in het eigen gebouw een fitnesszaal voorzien, zodat de werknemers af en toe kunnen ontspannen of geen dure abonnementen moeten aanschaffen in een privé-fitness. Wat zijn de voorwaarden voor een aangename werkplek?

  • Planten doen het altijd goed. Kies planten die weinig onderhoud vergen, maar toch een behoorlijk groen aspect hebben en de ruimte omtoveren tot een oase. Dat geldt zowel voor je thuiskantoor als voor de onderneming. Iemand die van thuis werkt, moet er ook aandacht voor hebben, want planten toveren de hele atmosfeer om tot een habitat die aangenaam is. De natuur is trouwens de natuurlijke habitat van de mens.
  • Neem je snack mee van thuis, of als je thuis werkt vermijd dan om zoetigheden te snoepen. Eet liever een appel, een handjevol noten, gedroogde kersen of olijven. Dat is veel gezonder. Een werkgever heeft er alle belang bij om ook gezonde snacks te voorzien in de automaat.
  • Sta om het uur minstens voor vijf minuten op uit je bureaustoel, maak een ommetje langs de koffiemachine, ga even buiten op je terras als je thuis werkt, adem diep, maar vermijd het te roken! Wist je dat langdurig zitten “het nieuwe roken” wordt genoemd? Dat duidt op de schadelijkheid voor de gezondheid.
  • Licht en geluid zijn twee belangrijke factoren. Luide muziek leidt af en is vermoeiend. Niet iedereen op kantoor waardeert trouwens dezelfde stijl van muziek. Luid lawaai bevordert trouwens hartziekten. Dempen! En ook het licht is van belang. Natuurlijk licht is het beste. Je kan je bureau zo keren dat het van links komt, zeker voor rechtshandigen is dat van belang. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers door een goede en juiste verlichting bijna een kwart meer presteren.
  • Vensters open om het uur. Frisse lucht is noodzakelijk. Zeker nu met de Covid-pandemie moet de lucht geregeld worden ververst. Een tip: als je opstaat voor een pauze, zet het raam open. Frisse lucht bevat minder ziektekiemen en virussen.

Vitamines

En dan zijn er nog de vitamines om je te beschermen. Vitamines zijn onontbeerlijk. De bekendste gebrekziekten zijn voor iedereen duidelijk. Zonder vitamine C word je sneller verkouden, heb je sneller griep. Van vitamine C is bekend dat ze de cel beschermt tegen schadelijke aanvallen van micro-organismen. Kantoorlucht is vaak ongezonde lucht en maakt dus rapper ziek. Vitamines C en E zijn belangrijke antioxidanten. Ze neutraliseren vrije radicalen, die schadelijk zijn voor de luchtwegen, hart en bloedvaten, voor de lichaamscel.

Vitamine E is de vitamine van de jeugd, speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid, de voortplanting en beschermt ook tegen hart en vaatziekten. Vitamine E houdt hart en bloedvaten jong. Astmapatiënten die voldoende vitamines E en C innemen lijken beter beschermd te zijn tegen de vervuilde lucht in steden en industriegebieden. Woonkernen met grote vervuiling blijken ook haarden van astma en problemen met de luchtwegen te zijn. Preventief vitamine C en E innemen lijkt zinvol. Dat kan best gebeuren via de voeding: fruit en verse groenten. Vooral kiwi’s zijn een rijke bron van vitamine C. Ze bevatten driemaal meer vitamine C dan citroenen. Vitamine E tref je dan voornamelijk aan in eieren, en volle graanproducten. Tarwekiemen (of tarwekiemolie in capsules) bevatten vitamines E.

Zowel C als E beschermen ook tegen veroudering, sclerosering en vroegtijdige dood. Ook in lokalen waar laserprinters en fotokopieermachines werken, is de lucht extra verontreinigd. Voor deze kantoormensen is het zeker zinvol meer vitamines C en E te nemen om de invloed van schadelijke ozonlucht te neutraliseren. Hier zijn zuiverende planten zeker noodzakelijk! Vitamine C beschermt ook tegen stress en kanker.

Een gezond werkmilieu maakt tevreden werknemers en goed presterende krachten.

Een tip: Vitamine C van Fytobell om de vrije radicalen te slim af te zijn.

De Ester -C vorm (de gebufferde vorm) wordt best opgenomen en veroorzaakt geen maagklachten.

Je vindt vitamine Ester-C1000 van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Of je kan de Ester-C1000  van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer