apr 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Osteoporose bedreigt elke vrouw

Het menselijk skelet bestaat in totaal uit 206 beenderen en beentjes. Dat botweefsel is heel sterk: het moet levenslang het lichaamsgewicht dragen en… zich voortdurend vernieuwen. Het is dus ook een levend orgaan, geen dode materie, want botten zijn samengesteld uit eiwitten, koolhydraten en mineralen en zijn dus ook aan verandering onderhevig. In het binnenste van de botten, waarvan de structuur eruit ziet als een grote spons, bevindt zich het beenmerg waar nieuwe bloedcellen worden aangemaakt. De botten hebben dus een grotere functie dan enkel het geraamte te vormen voor ons lichaam. Ze kunnen ook ziek worden en de meest voorkomende ziekte is osteoporose: een uitgebreide ontkalking waardoor de densiteit en de stevigheid van het skelet verloren gaat.

Osteoporose is eigenlijk een te snel evoluerend verouderingsproces dat door verschillende factoren kan worden beïnvloed. Eén op de vier vrouwen van boven de 45 jaar heeft er al last van. Bij negen op de tien vrouwen van 70 jaar en ouder wordt osteoporose vastgesteld en boven die leeftijd hebben ALLE vrouwen er mee te maken. Vanaf de menopauze manifesteert zich dit ongemak vooral bij vrouwen. Mannen hebben een veel grotere hoeveelheid kalk in de botten en ook hun hormonaal stelsel verschilt, waardoor ze pas veel later last krijgen van een vermindering van botweefsel. Roken, verkeerde en kalkarme voeding, te weinig lichaamsbeweging, vroege menopauze en te laag lichaamsgewicht zijn factoren die botontkalking in de hand werken. De botten worden letterlijk poreuzer en dat is ook de oorsprong van de naam osteoporose.

Ook ziekten van de endocriene klieren zoals de ziekte van Cushing en bij overdadig gebruik van corticosteroïden, kan osteoporose optreden.

Alle vrouwen krijgen na de menopauze vroeg of laat te maken met osteoporose. Laat het niet zover komen dat er gemakkelijk breuken ontstaan.

Bot vernieuwt zich voortdurend

Het botweefsel bestaat uit organische en anorganische stoffen. Het organische deel heet het osteoïd. Hierin worden anorganische stoffen afgezet zoals calcium en fosfor. Dit proces wordt mineralisatie genoemd. Botweefsel wordt voortdurend afgebroken en ook weer aangemaakt. De cellen die het botweefsel afbreken noemen we osteoclasten. Deze cellen zijn rijk aan enzymen die een rol spelen bij de afbraak. De aanmaak van botweefsel wordt weer door andere enzymen geregeld dit zijn de osteoblasten. Deze cellen hebben enzymen die het botweefsel aanmaken door middel van het afzetten van calcium en fosfor. De aanmaak van het botweefsel wordt vooral door drie processen bestuurd: De belasting die op het bot wordt uitgeoefend, hormonen en vitamines, vooral D.

De afbraak van het botweefsel wordt dan vooral gestuurd door: de immobilisatie van het bot (wat gebeurt als er te weinig beweging is) door het bijschildklierhormoon, door het gebruik van corticosteroïden, door vitamines (vooral A).

Hoe ontstaat osteoporose?

De botmassa vermindert eigenlijk al op 35-jarige leeftijd. De belangrijkste oorzaak is de menopauze van de vrouw. In die periode valt de productie van het hormoon oestrogeen weg. Dit is een essentieel hormoon voor de aanmaak van het bot.

Kinderen die tijdens hun jeugd veel bewegen, lopen, springen, huppelen, touwtjespringen, kweken op die manier een grotere botmassa aan, dan leeftijdgenootjes die steeds maar zitten en weinig bewegen. Kinderen van het platteland zijn daardoor steviger en gezonder, dan stadskinderen. Wie van in de jeugd over een dichte botmassa beschikt, zal op latere leeftijd minder last hebben van osteoporose, want willen of niet: de botmassa vermindert met de jaren. Oudere personen die niet bewegen dragen er daarom ook ongewild toe bij dat het verschijnsel van osteoporose wordt versneld.

Ook de voeding speelt een essentiële rol. Calciumrijke voeding verhindert botafbraak. Zuivel is daarvoor niet het enige antwoord, want zuivel is verzurend en waar een overmatige verzuring in het lichaam bestaat, wordt kalk afgebroken. Een basenoverschot is daarom van belang. Vandaar het grote belang van voldoende fruit en groenten in de voeding. Andere verzurende factoren zijn: koffie, thee, alcohol en suiker die een negatieve invloed op de opname van calcium en magnesium hebben.

Het gebruik van veel verzadigde vetten (vlees, zuivelproducten) zou de opname van calcium en magnesium remmen en dus meehelpen aan de botafbraak.

Symptomen en behandeling

Iedereen kent de typische rugverkromming van oudere mensen. Op hogere leeftijd ziet men dat deze patiënten snel een botbreuk kunnen oplopen voornamelijk in de wervels en de heupen. Dit kan al gebeuren bij de minste of geringste botsing met een of ander voorwerp of zelfs na een vrij zachte val.

Een veel voorkomende breuk is de heupfractuur. Ook inzakking van de tussenwervels en de wervels komt veel voor.

De achteruitgang van het botweefsel moet zo veel mogelijk worden afgeremd. Het belang van lichaamsoefeningen in de jonge jaren is duidelijk! Het blokkeren van de achteruitgang op latere leeftijd kan op volgende manieren:

  • Het aanvullen van het calcium in het lichaam, vooral door middel van een dieet en soms door het toedienen van calciumtabletten, Urtica van brandnetel zoals in Urtibell, maar ook van magnesium en zink.
  • Het toedienen van vitamine D3 is van groot belang.
  • Het toedienen van oestrogeen door voedingssupplementen op basis van soja-iso-flavonen, die natuurlijke oestrogenen bevatten, bijvoorbeeld Proflabell.
  • Het toedienen van natriumchloride. Dit stimuleert de enzymen om calcium aan te maken in het bot.
  • L-Lysine (bouwsteen van collageen) en L-Prolyne (remt de afbraak van collageen) samen met vitamine C.
  • Hoge doses vitamine K2 voor de calciumafgifte in het bloed.
  • Ook aangepaste oefeningen die afhankelijk van de toestand van de patiënt kunnen worden afgesproken met een kinesist, zullen de achteruitgang van de botmassa helpen af te remmen.

Magnesium en zink voorkomen ontkalking

De preventie van osteoporose vereist méér dan een hoge calcium-inname. Onderzoek uitgevoerd bij ongeveer duizend gezonde vrouwen in de leeftijd van 45-49 jaar, allen in de premenopauze laat een duidelijke relatie zien tussen de verbetering van de botmassa en de consumptie van vitamine C, zink en magnesium.

Dit gunstige effect van vitamine C wordt toegeschreven aan de rol die het speelt bij de collageenvorming. Van zink is bekend dat het zowel de botgroei als de botmineralisatie stimuleert. Bovendien blijkt dit mineraal een krachtige remmende werking op de botvermindering te hebben. Magnesium kan de botmassa doen toenemen.

Kalium en vezelstoffen, in ruime mate aanwezig in fruit en groente remmen osteoporose af. Een hoge consumptie van vlees, die meer zuren dan basen vormen, heeft ontkalking tot gevolg. Fruit en groente daarentegen produceren een basisch overschot en voorkomen osteoporose. Wie in zijn jeugd meer fruit had gegeten, had een hogere botmassa op latere leeftijd. Ook het belang van beweging is rechtstreeks gerelateerd aan een stevige botmassa.

En natuurlijk kan je profiteren van de gezonde kracht van de natuur.

Vitamine D van Fytobell helpt de calciumabsorptie in het skelet.

Menobell van Fytobell bevat natuurlijke oestrogenen, ideaal voor de botopbouw.

Vitamine K2 pompt het calcium vanuit de bloedvaten in het skelet.

Urtibell levert extra calcium.

Je vindt deze natuurlijke preparaten van Fytobell in de apotheek met volgende CNK-bestelnummers:

Vitamine D met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Menobell met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Vitamine K2 met CNK-bestelnummer: 2595-858.

Urtibell met CNK-bestelnummer: 1744-424

Je kan al deze middelen ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Op die manier zal je tot op hoge leeftijd een sterk skelet blijven bewaren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer