sep 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De natuur leert ons hoe we kanker kunnen voorkomen

Het lichaam zelf beschikt over de beste geneesheer: de immuniteit of de afweer. Hoe komt het trouwens dat onder dezelfde omstandigheden en met dezelfde ziekteverwekkers sommige mensen ziek worden en andere niet. Ons genetisch cadeau dat we van de ouders en de voorouders geërfd hebben, is bepalend voor het verloop van onze gezondheid. Sommige mensen zijn sterk, andere hebben het in dezelfde omstandigheden wat moeilijker. Dat neemt niet weg dat we ondanks een beperkt cadeau, toch lang kunnen leven en gezond kunnen blijven. Met andere woorden: we hebben er invloed op en we kunnen in belangrijke mate bepalen of we gezond blijven of ziek worden.

Het is niet enkel een kwestie van keuze, het is een kwestie van consequentie en ernaar handelen. Dat het niet eenvoudig is en altijd zonneklaar is duidelijk. In de loop der jaren veranderde de kennis en wat men ons vroeger voorhield als evangelie, kan fout blijken te zijn. Denk bijvoorbeeld aan verzadigd vet versus koolhydraten. En onze moderne levenswijze is ver van ideaal voor een gezond en lang leven. Dat werd deze week nog maar eens duidelijk met wat genoemd wordt de moderne Tarzan. Hij was de zoon van een Vietnamees soldaat die destijds de jungle ingevlucht was om te ontkomen aan de oorlog. Hij werd ook in de jungle geboren en kende niets anders dan een natuurlijke omgeving. Ze voedden zich met wat in de natuur te vinden was en maakten kleding en huisvesting met natuurlijke materialen.

Wie meer vruchten en groenten eet, zal niet enkel helpen kanker te voorkomen, maar ook minder kans hebben op hart- en vaatziekten.

De jongeman werd een aantal jaar geleden ontdekt en was verwonderd dat er ook andere mensen bestonden. Hij werd op die manier in contact gebracht met de “moderne beschaving” en leerde anders eten, zich anders te kleden en te wonen. Kortom hij werd geïntegreerd in de voor hem tot dan toe onbekende en “nieuwe maatschappij”. Resultaat: nu acht jaar later is hij overleden aan kanker. Zijn nieuwe levenswijze werd hem fataal, want zijn genen en zijn natuur leken niet opgewassen tegen deze brute omschakeling. Wie kun je dan gelijk geven? De natuur, of de moderne tijd?

De natuur geneest

Belangrijke figuren zoals Pasteur, Linus Pauling, Vogel, hebben altijd gewezen op het belang van “het terrein”. Er mag niet uit het oog worden verloren dat het eigenlijk de lichaamseigen afweerkracht is, die bepaalt wanneer iemand ziek of gezond wordt. Gezondheid is nooit het resultaat van een medicijn. Dat middel kan er alleen maar toe bijdragen dat de lichaamskracht toeneemt, dat de eigen weerstand weer wordt opgebouwd, maar het is altijd de natuur die moet genezen.

Een geneesmiddel kan daar enkel bij helpen. Mocht gezondheid afhankelijk zijn van een geneesmiddel alleen, dan zouden er geen zieken meer zijn. De natuurlijke afweerkracht alleen bepaalt het verloop en de afloop van een ziekte. Bekend is het tragische voorval van de vrouw van de destijds Duitse bondspresident mevrouw Dr. Mildred Scheel. Deze bekende en vooraanstaande Duitse vrouw was zelf arts en had dus ongetwijfeld de beste artsen, de nieuwste research en de duurste geneesmiddelen tot haar beschikking. Zij heeft haar leven lang ook mensen geholpen en zelfs gewaarschuwd voor kanker. Toch is ze er zelf het slachtoffer van geworden. Niet de geneesmiddelen, of de dokters hebben het laatste woord, maar de natuur en de afweerkracht.

Toch niet machteloos?

Betekent dit dat we machteloos zijn? Geenszins! We hoeven slechts te kijken naar de natuurvolkeren, die trouwens uitgebreid werden bestudeerd. Er werd vastgesteld dat bij natuurvolkeren vrijwel nooit darmkanker voorkomt. Dat gebeurt pas op het moment dat ze zich westers gaan gedragen en geïndustrialiseerd voedsel gebruiken.

Ze varen niet zo wel bij de welvaart. Denk aan het voorval met de moderne Tarzan in de Vietnamese jungle.

Het grote verschil tussen ons voedsel en dat van natuurvolkeren is dat zij met hun niet geraffineerd voedsel nog voldoende plantenvezels, of ballaststoffen naar binnen krijgen. Wij veredelen alles, maar in feite is dat een grote verarming. Die ballaststoffen verteren wel niet, maar ze helpen bij de transit van het voedsel door de darmen naar de endeldarm. Daardoor wordt de peristaltiek of automatische voortstuwende beweging gestimuleerd. De natuur heeft een grotere intelligentie dan de mensen die geld willen halen uit die natuur.

Eten zoals de natuur ons het voedsel verschaft is een intelligentie keuze. Giftige eindproducten van de stofwisseling kunnen door volwaardig te eten, op die manier tijdig het lichaam verlaten. Geraffineerde producten helpen daardoor mee het lichaam zichzelf te vergiftigen: wittebrood, fijne gebakjes, suikerzoete snoepjes, vette geoxideerde spijzen, gebakken producten vol vrije radicalen en vooral ook veel vlees, maken dat het lichaam een ideale broeikas wordt van rotting en gisting.

Ontstekingen en verstopping zijn nog maar een klein gevolg, vergeleken met de kiem van de kanker die hierdoor wordt gelegd. Als jarenlang de darmen geïrriteerd worden en een ware martelgang moeten ondergaan met gedenatureerd, geraffineerd, artificieel gekleurd en gezoet voedsel dat sterk op smaak werd gebracht met kunstmatige middelen, hoeft het ons niet te verwonderen dat de natuur zijn tol opeist. Kiezen voor gezondheid en het leven is kiezen voor de natuur. Niet voor aanlokkelijke producten die uit het labo van de economie komen.

Hoe moet je dan leven?

Betekent dit dat we dan weer naar de jungle moeten? Zeker niet. Maar een beetje meer leven op het ritme van de natuur en met natuurlijke producten zou al een heel goede stap in de goede richting zijn.

Wat kun je dan doen om zware ziekten zoals kanker te voorkomen? Het antwoord is klaar en duidelijk:

 • Rook zeker niet.
 • Gebruik geen alcohol, ook niet in kleine hoeveelheden.
 • Drink voldoende water, minstens 2 liter.
 • Eet veel fruit en groenten, ook rauw.
 • Eet gefermenteerde groenten zoals zuurkool.
 • Eet weinig vlees, geen rood vlees, maar liever vis.
 • Eet dagelijks een handjevol noten vanwege de Omega-3 vetzuren.
 • Eet elke dag minstens één appel en eet ook de schil.
 • Eet elke dag bessen.
 • Eet wekelijks een paar keer peulvruchten.
 • Maak elke dag een wandeling en verlucht je woning.
 • Zorg voor voldoende slaap.
 • Neem geen medicijnen als het niet nodig is en kies liefst voor natuurlijke preparaten.

Op die manier heb je al heel veel gedaan om zelfs ernstige ziekten zoals kanker te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer