feb 26, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waar moet je op letten als je allergisch bent?

Kan het nog lastiger? Het kan altijd. Naast de coronapandemie hadden we mooi weer de laatste dagen. Dat op zich is niet erg, maar wel de gevolgen: het vervroegde allergieseizoen. Bovendien globaliseert alles, zelfs de lucht. Vandaar dat met het Saharastof van de vorige dagen, ook allergenen uit Afrika tot bij ons zijn beland en mensen met een overgevoeligheid zullen het geweten hebben.

Hoe kan je weten dat je allergisch bent en geen verkoudheid hebt of last van corona? Om zekerheid te hebben over de aanwezigheid van een allergie kan een huidtest worden toegepast. Dat is een test met de minst vals negatieve uitslag. De RAST is duurder en minder specifiek, maar het wordt meer toegepast omdat het vanwege de sociale zekerheid meer interessant is. Deze dient om specifiek IgE gericht tegen een bepaald allergeen aan te tonen in het serum van patiënten. IgE staat voor Immunoglobuline van het type E, vandaar IgE. Er kunnen verschillende IgE types aanwezig zijn bij een onderzoek en dus wijzen op overgevoeligheid van de patiënt tegenover verschillende stoffen

De huidtekst verschaft evenwel geen informatie in verband met schimmels en voedselallergieën. Men komt soms tot zeer eigenaardige vaststellingen. Zo kan iemand in onze contreien allergisch zijn voor kemelshaar. Niet van belang zou je kunnen zeggen, maar dat wordt wel waardevol om weten, als je vaststelt dat vroeger de vullingen van schouderstukken in kleding vaak uit kamelenhaar was samengesteld. Bovendien met het stof van de Sahara van de jongste dagen kunnen ook allergenen uit kemelshaar aanwezig zijn. Dan wordt het lastig om te weten wat precies de allergie veroorzaakt heeft.

Er staat geen leeftijdsgrens op het ontstaan van allergie. Men kan perfect gezond zijn en plots op zijn 65ste allergisch worden aan bepaalde stoffen.

Veel minder last op het platteland

We stellen ook vast dat bepaalde virussen bij jonge kinderen broncheolitis veroorzaken en berucht zijn om nadien een allergie te doen ontstaan; Men is dan wel niet allergisch aan het virus, maar wel aan de stoffen in de buurt. Zo wordt vastgesteld dat meer mensen allergisch zijn aan cavia’s dan aan honden en ook meer aan katten dan aan honden. Op het platteland komen twee- tot driemaal minder allergieën voor dan in de stad en, op appartementen meer dan in afzonderlijke huizen. Uiteraard heeft men aan zee veel minder allergenen, en in de bergen boven de 1100 meter is het ook beter voor deze patiënten, want de huisstofmijt kan er niet gedijen door de ijlheid van de zuurstof.

Sommigen denken in het noorden veiliger te zijn, maar de allergieën zijn er fors toegenomen. Weliswaar zijn er minder grassen en de bloeiperiode is er bovendien beperkt tot een zestal weken, maar de berkenpollen circuleren er vijf maanden. Ook is gebleken dat bepaalde allergenen zich door de lucht op zeer grote hoogte verplaatsen en het is niet uitzonderlijk dat bepaalde stoffen uit Noord-Afrika via de jet stream naar onze streken verplaatst worden. Dat hebben we de jongste dagen gezien.

Borstvoeding beschermt

In bijna alle natuurlijke allergenen worden eiwitten aangetroffen. Daarom is het veilig voor deze patiënten als ze vreemde eiwitten vermijden. Jonge moeders zouden er moeten op bedacht zijn om zo lang mogelijk, en dat minstens zes maanden borstvoeding te geven. In moedermelk zitten lichaamseigen eiwitten, geen vreemde eiwitten. Al te vroeg worden baby’s zelfs pasgeboren zuigelingen met vreemde eiwitten, in dit geval koemelk in contact gebracht. Men zou pas op vreemde eiwitten en ander voedsel mogen overschakelen ten vroegste na zes maanden.

Opgepast in de slaapkamer

De slaapkamer moet worden gesaneerd. Geregeld stofzuigen en dweilen en natuurlijk wollen tapijten en ook synthetische tapijten die het stof aantrekken vermijden. Convectorputten en radiatoren moeten goed gestofzuigd of uitgewassen worden, want daar blijft vaak langdurig en ongemerkt stof in achter. Ook de matrassen moeten geregeld worden gestofzuigd en het beddengoed regelmatig worden ververst en gelucht. Want het bed is de geliefkoosde plaats van de huisstofmijt, een soort spinachtig wezentje dat zich te goed doet aan de huidschilfers die in bed achterblijven. Men is wel niet allergisch aan de mijt zelf, wel aan de uitwerpselen. Men moet ook zo weinig mogelijk synthetische stoffen dragen, die trekken stof aan door hun statisch elektrische lading. Je kan beter katoen dragen. Wol is voor sommigen ook uit den boze, als ze allergisch zijn aan dierenhaar. De kamer moet ook geregeld worden verlucht en bij voorkeur worden de slaapkamers aan de achterkant gekozen, zodat uitlaatgassen van het autoverkeer, vooral van diesels minder toegang hebben tot de slaapruimten. Het zijn precies de verbrandingsgassen van dieselmotoren, de dieselpartikels die bij voorkeur de overbrenger worden voor allergenen.

Welke voeding mijden?

Prof. Dr. Van Cauwenberghe, oud-rector van de Gentse universiteit en voorzitter van de Europese allergologen zegt daarover: “We hebben er nog geen volledig zicht op, maar we weten dat het invloed kan hebben. De patiënt zelf kan best stoffen waar hij op reageert vermijden.

Ook bepaalde medicijnen zullen voorzichtig moeten gebruikt worden, want penicilline en sulfamiden zijn typische allergenen. We moeten de patiënt ook fel het gebruik van antibiotische zalven afraden, de huidartsen zijn er trouwens fel tegen gekant.

Prof. Van Cauwenberghe: „Er is grondig onderzoek bezig en dat zal nog toenemen omdat de vraag ook groter wordt. Als het zo doorgaat is over tien jaar iedereen ergens allergisch aan. Dus is een dringende oplossing gewenst. Maar zo’n onderzoek vergt tijd. Eer een medicament ontwikkeld is en volledig werd goedgekeurd en veilig verklaard, verlopen er toch ongeveer twintig jaar. Men is er veel voorzichtiger mee geworden dan vroeger en dat is maar goed ook, want een nieuw drama à la Softenon kunnen we allemaal missen.

En tabaksrook? „Dat is een controversieel onderwerp. We hebben nog geen bewijzen gevonden voor het feit dat allergenen zich hechten aan tabaksrook in kantoren en openbare ruimten zoals dat wel het geval is op straat met dieseluitlaatgassen. Maar het is beter het zekere voor het onzekere te nemen. In elk geval is roken levensgevaarlijk vanwege de meer dan 200 bekende giftige stoffen die in de rook zitten. Het is en blijft een killer.

Op welke leeftijd loop je meest gevaar?

Prof. Van Cauwenberghe: „Een allergeen spaart niemand. Je kan evengoed nooit last hebben gehad van allergie en plots op je 65ste beginnen niezen en hoesten of huidletsels krijgen als je met een bepaalde stof in contact bent geweest. Maar dat is gewoonlijk zeldzaam. Tegenwoordig zien we dat vooral jonge mensen en de leeftijd daalt nog, het slachtoffer worden van een allergie. Dat geeft te denken voor de toekomst! Hoewel paniek niet nodig is. Je sterft er namelijk niet van – tenzij in een zeldzaam geval – maar het kan wel een grote hypotheek leggen op de kwaliteit van het leven en je comfort gevoelig verminderen.

En we weten nu al dat er een relatie is tussen het darmmicrobioom en de kans op allergie. Gezond leven is meer dan ooit van belang: overtollig gebruik van antibiotica vermijden, vezelrijke kost gebruiken, gefermenteerd voedsel kiezen vanwege de goede bacteriën en meer fruit en groenten en minder suiker. Dat zal al heel wat verschil maken.

Een tip: Miljarden goede bacteriën krijg je in een uitstekend natuurlijk preparaat zoals Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kan Allobiose ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be. Op die manier heb je een geweldig cadeau gedaan aan je darmmicrobioom en zal allergie minder kans krijgen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer