nov 16, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is water drinken zo belangrijk?

De oude Romeinen wisten het wel:”Corporae sicca durant”, oftewel: “wie niet drinkt leeft langer”. Ze bedoelden uiteraard niet dat we geen water moesten drinken, maar wel alcochol dienden te vermijden. Want water drinken is en blijft belangrijk, zelfs van vitale betekenis. We hebben allemaal ooit wel eens gehoord dat ons lichaam 1,5 tot 2 liter water per dag nodig heeft. Slechts een minderheid zet die kennis ook in de praktijk om.  Wie onvoldoende drinkt, loopt nochtans heel wat gezondheidsrisico’s en dreigt zijn eigen lichaam te vergiftigen.

Een doorsnee volwassene kan wekenlang zonder voedsel in leven blijven, zonder water legt hij echter al na een paar dagen het loodje. Toeristen die in de woestijn verdwaalden of pech hadden met hun voertuig, hebben dat niet zelden met hun leven moeten bekopen. Net zoals een plant water nodig heeft om voedingsstoffen uit de bodem te kunnen assimileren,  zo ook heeft de mens water nodig om zijn stofwisseling te kunnen voltooien.

Om de nieren te helpen toxines te verwijderen moet je best veel water drinken.

Water speelt een essentiële rol in het verdrijven van gifstoffen uit ons lichaam. Wie onvoldoende vocht tot zich neemt, maakt van zijn lichaam  met andere woorden een vergaarbak van afval. Meer drinken is dus de boodschap. En het feit dat je heel wat groenten en fruit eet, is geen excuus om dat niet te doen. Groenten en fruit bevatten inderdaad heel wat water, maar de dagelijkse portie die je tot je zou moeten nemen om je nieren goed aan het werk te houden, is reusachtig. Het doodgewone glas water is met andere woorden onvervangbaar.

Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen te weinig drinken. Ze hebben steeds hetzelfde excuus: „Ik heb geen dorst.” Dorst is echter geen criterium om uit te maken of het lichaam al dan niet voldoende vocht heeft opgenomen. Als we te weinig drinken, schakelt ons lichaam immers gewoon over op een spaarprogramma. De urine wordt ingedikt, de nieren gaan hun werk minder goed doen en de viscositeit (samenhang) van het bloed verandert. Het gevolg daarvan is dat heel wat toxines en stofwisselingsgiften, die eigenlijk door de nieren uit het bloed moeten worden weggefilterd, in het lichaam achterblijven. Per dag 1,5 liter tot 2 liter water drinken buiten de maaltijden, is dus geen luxe, maar is pure noodzaak. En wie last heeft van reumatoïde verschijnselen zoals jicht, moet absoluut meer drinken om de kristallen af te voeren.

Wie te weinig drinkt loopt meer kans op een blaasontsteking. Als de blaas niet tijdig wordt schoongespoeld, krijgen bacteriën immers alle kans om te beginnen woekeren. Ook je bloeddruk zal je dankbaar zijn als je voldoende vocht inneemt. Nierstenen zijn en blijven echter het grootste probleem.

We kunnen het niet genoeg herhalen: wie zijn nieren goed wil laten functioneren en een stel pijnlijke nierstenen wil vermijden, moet twee liter water per dag drinken. Uitstekend voor de nieren is solidago of guldenroedekruid. Koffie is diuretisch. Wie koffie drinkt, moet nadien ook meer water drinken. Vermijd in ieder geval om meer dan vier koppen koffie per dag te drinken. Wie een vastenkuur overweegt, wordt aangeraden erg voorzichtig te zijn. Op dat ogenblik komen immers heel wat vetoplosbare stofwisselingsgiften vrij in de bloedbaan, waardoor gemakkelijk oververzuring van het bloed kan optreden. En dat kan niet alleen de nieren beschadigen, maar bespoedigt ook het ontstaan van nierstenen. Tijdens een vastenkuur is het daarom absoluut noodzakelijk om veel te drinken. Kruidenthees die de nieren een handje toesteken zijn daarbij een must.

Wie een natuurlijke aanleg heeft tot het ontwikkelen van nierstenen is best gediend met een dieet dat oxaalzuurrijke voeding uitschakelt. Dat betekent concreet dat je producten als spinazie, rabarber, tomaten en rode biet best vermijdt.

Eén tot tweemaal per week het sap van een vijf  à acht citroenen uitdrinken, kan ook nuttig zijn.  Citroensap lost urinezuur op en voorkomt het ontstaan van nierstenen.

En wil je de nieren een zetje geven met een natuurlijk middel: orthoren zal je uitstekende diensten bewijzen.

Je vindt Orthoren van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Of je kan orthoren ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Op die manier verdrijf je gemakkelijker toxines uit je lichaam en bewijs je de nieren een grote dienst.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer