feb 3, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Sinusitis door hard snuiten?

Van zodra iemand last heeft van een neusverkoudheid waarbij wat hoofdpijn optreedt, denkt men gemakkelijk aan sinusitis. Dat is wel af en toe zo, maar meestal toch ook niet het geval. Sinusitis heeft een welomschreven ziektebeeld, met eigen symptomen, die soms wel eens verward worden met een gewone neusverkoudheid. Voor sinusitis moet men wel beducht zijn, omdat verwaarlozing van het probleem, aanleiding kan geven tot ernstige complicaties.

Een verkoudheid kan gemakkelijk een sinusitis worden als je geen voorzorgen neemt. Kruidenthees zijn bijzonder geschikt, vooral kamille als je vaak verkouden bent. Zorg voor voldoende ontspanning en rust, op die manier voorkom je ontstekingsziekten, ook verkoudheden en sinusitis.

Sinusitis volgt gewoonlijk wel op een verkoudheid, treedt soms ook op bij griep of zelfs mazelen. De duidelijkste tekenen zijn: kloppende pijnen in het gezicht, die erger worden bij het voorover buigen, slijmerige afscheiding uit de neus, soms koorts, meestal hoofdpijn die zelfs heftig kan zijn en natuurlijk ook altijd een verstopte neus.

Sinusitis moet je wel verzorgen om langdurige problemen te vermijden.

Ontsteking van slijmvliezen

Sinusitis kan op elke leeftijd optreden, zelfs bij zeer jonge kinderen. Soms wordt bij baby’s de zaak verward met beenmergontsteking, wat duidelijk maakt dat de diagnose niet altijd eenvoudig is. Men laat de diagnose in geval van twijfel best over een aan ervaren neus-keel-oorarts, en gaat zeker zelf niet te lang dokteren zonder dat een arts de zaak kan volgen.

Boven de neus en op de jukbeenderen heeft het gezicht een aantal holten die bekleed zijn met slijmvlies. De functie is enerzijds resonantie te geven aan de stem en het geluid, anderzijds de lucht voor te verwarmen die door de neus wordt ingeademd. Deze ruimten zijn enkel met lucht gevuld, maar als een verkoudheid te lang aansleept en de verbinding tussen de bijholten geblokkeerd geraakt door slijmen, is het mogelijk, dat de slijmvliezen ontsteken. Heel de holte kan op die wijze met etter gevuld worden en ernstige bijverschijnselen geven, tot ontsteking van het kaakbeen toe.

De minste druk in de ooghoeken en het bekloppen van het voorhoofd en de sinussen op de jukbeenderen voelt pijnlijk aan. Diagnose kan met zekerheid gesteld worden door een röntgenfoto, maar is niet altijd noodzakelijk. Men zal het toepassen in geval van twijfel.

De pijn treedt meestal ’s morgens op en na de lunch, maar kan ook heel de dag voortduren. Soms is sinusitis ook een gevolg van een etterende kaakbeenontsteking, op haar beurt al het gevolg van een verwaarloosd tandprobleem. Over de therapie beslist uiteraard de arts die ofwel een klassieke behandeling met antibiotica, dan wel een alternatieve behandeling met allerlei methodes kan voorstellen.

De patiënt kan zelf ook heel wat doen om de kwaal spoedig onder controle te krijgen.

Opgepast met hard snuiten

Bij een ernstige neusverkoudheid begaan heel wat patiënten de grote fout om hard te willen snuiten in de hoop op die wijze de neusgangen vrij te krijgen. Dat is nutteloos. Je kan slechts uitsnuiten wat vrij ter beschikking is, je kan daarmee de slijmvliezen niet ontzwellen. Integendeel, je kan door het hard persen en tegelijk beide neusgaten af te klemmen, alleen de etter en de bacteriën in de bijhoofdsholten persen. Op die manier maak je van een gewone neusverkoudheid gewoonlijk een sinusitis. Als je de neus snuit, doe het kalmpjes aan, alleen als het nodig is en pers nooit beide neusgaten tegelijk dicht.

Ernstige gevolgen

Gelukkig zijn complicaties zeldzaam geworden door moderne therapieën en hygiëne, maar toch kan het in sommige gevallen nog nodig zijn de etter chirurgisch te verwijderen en het slijmvlies en de bijholten schoon te krabben. De incisie wordt op de wenkbrauw gelegd, uit esthetische overwegingen. Uitzonderlijk kunnen verwikkelingen op de ogen, de hersenen, en het beenmerg optreden. Soms komen er ook ooglid-abces, traanzakontsteking en ontsteking van het bindweefsel in de oogkas voor.

Omdat met dergelijke ziekten de algemene toestand er ook vaak, onder te lijden heeft en uiteraard ook een aantal toxines het lichaam rondcirculeren, worden in een aantal gevallen ook problemen met het hart (endocarditis) en ontstekingen aan de nieren en sommige zenuwwortels als een ver gevolg van een verwaarloosde sinusitis beschreven.

Geen allergie

Sinusitis wordt soms ook verward met een allergie van de neusbijholten, omdat in het beginstadium soms dezelfde symptomen optreden: heftig niezen, veelvuldige afscheiding uit de neus, verstopping van de beide neuskanalen, nasale stemgeluiden.

Allergie van de neusbijholten treedt echter meestal op als gevolg van een bepaald gedrag: contact met huisdieren, wat men niet gewend was, verblijf op het platteland in de pollenperiode, slapen op met dons gevulde kussens. De verschijnselen doen zich meestal in het mooie seizoen voor, terwijl sinusitis heel dikwijls beperkt blijft tot de „verkoudheidsperiode”.

Wat kun je zelf doen?

Om sinusitis te voorkomen, moet je in de eerste plaats vermijden dat je verkouden wordt en als dat toch het geval is, moet je ervoor zorgen dat je die snel en doeltreffend behandelt. Laat een verkoudheid niet aanslepen, dat leidt meestal tot complicaties. Wanneer je dus weken blijft lopen met een niet beterende neusverkoudheid, is het nodig zelfs hiervoor een arts te raadplegen.

Je kan die verkoudheid best op de bekende, onschuldige, maar doeltreffende manier aanpakken: zoveel mogelijk rusten en je niet over-vermoeien. Op tijd naar bed en bij voorkeur nadat je een warm tot heet bad hebt genomen. Dat bad kan je best warm opstijgend maken. Dat wil zeggen dat je eerst in het warme bad plaats neemt en geleidelijk heet water laat bijstromen.

Op die manier past het lichaam zich geleidelijk aan de hoger wordende temperatuur aan. Op die manier kan je ook de temperatuur zeer hoog brengen, zodat er kunstmatige koorts wordt opgewekt. Aangezien koorts een natuurlijk verdedigingsmiddel van het lichaam is, moet je het aanmoedigen en niet door kunstmatige middelen afbreken. Precies omdat bepaalde micro-organismen niet tegen verhitting bestand zijn, sterven ze af. Dat is de truc van onze eigen verdediging binnen het lichaam. We mogen deze natuurlijke intelligentie van de schepping niet ontkennen en onderschatten.

Zeezout

Verder kun je lauwe oplossingen van zeezout in de neus indruppelen, om de slijmvliezen te ontzwellen. Gewoon een soeplepel zeezout in een liter warm water al roerend oplossen, laten afkoelen en met een neuspipetje inbrengen. Geen lekkere aangelegenheid, maar doeltreffend! Er bestaan tegenwoordig ook kant-en-klaar spuitbussen met zeewater. Heel eenvoudig om toe te passen!

Inhalaties met kamille zijn ook doeltreffend. Eet in deze periode meer ui ofte ajuin en look. Ook mierikswortel heeft een bacteriëndodende werking. Kauw een vijftal minuutjes op een stukje rauwe mierikswortel. In het begin schieten de tranen je in de ogen, maar het blijkt na een paar uren een echte weldaad te zijn.

Ook thee van ui is bijzonder goed in geval van verkoudheden. Pas je menu ook wat aan en vermijd in deze periode te veel eiwitten. Je kan vlees en vis en kaas beter een paar dagen uitstellen tot na het verdwijnen van de ergste verschijnselen.

Leer ook door de neus te ademen en knijp bij het snuiten nooit beide neusgaten tegelijk dicht. Op die manier help je namelijk de bacteriën verhuizen naar de bijholten en zet je de poort open voor sinusitis. Geen kwaal om erg bang voor te zijn, wel eentje dat je het leven behoorlijk oncomfortabel kan maken. Beter voorkomen dan genezen dus!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer