mrt 15, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Preventie is de beste geneeskunde

Over de manier waarop ziekte moet worden aangepakt en over welke geneeswijze en welke geneesmiddelen daarbij zullen worden betrokken, bestaat heel wat discussie. Over het feit dat je ziekte beter kan voorkomen en dus eigenlijk zelfs preventieve geneeskunde moet gaan toepassen, is iedereen het eens. Het staat inderdaad buiten discussie dat iedereen er belang bij heeft zich goed te verzorgen en dermate een leefwijze op te bouwen dat ernstige problemen kunnen worden voorkomen. Niemand is perfect geboren. We zijn allemaal geboren met een zekere erfelijke aanleg. Dat betekent dat elke belasting die wordt uitgeoefend op een verzwakt of belast orgaan, tot een ernstig probleem kan uitgroeien als niet de gepaste preventie wordt toegepast.

Goede preventie

De echte geneeskunde ligt in deskundige preventie. Die moet zo jong mogelijk beginnen. Pas als men leeft volgens natuurlijke principes en die met gezond verstand toepast, kan men een goede gezondheid verwachten. De gezondheid wordt al beïnvloed van bij de conceptie. De gezondheid van de vader en het gedrag van de moeder zijn bepalend voor het erfelijk materiaal dat de baby meekrijgt.

De leefwijze van de moeder is erg belangrijk voor de ongeboren baby. Gezondheid is sterk afhankelijk van de preventie. Wat je eet en drinkt heeft grote invloed op je welbevinden. Natuurlijk voedsel, evenwichtige kost is van vitaal belang voor de gezondheid.

Van in de baarmoeder wordt de vrucht beïnvloed. De leefwijze, de voeding, de medikatie en zelfs de denkwijze van de moeder hebben een bepalende invloed op de kwaliteit van de gezondheid van de baby bij de geboorte en tot lang daarna. Zelfs negatief denken van de moeder laat sporen na bij de baby. Als de moeder gevaarlijke medicijnen neemt, kan dat de gezondheid van de foetus beschadigen en zelfs later afwijkingen veroorzaken. Softenon is daar een dramatisch voorbeeld van. Aanvankelijk werd gedacht dat het een veilig middel was.

Zwangere vrouwen moeten zo weinig mogelijk medicijnen nemen en vooral ver weg blijven van gevaarlijke stoffen. Alles wat de moeder inneemt, is van invloed op de ongeboren vrucht. Zelfs haar denkwijze heeft invloed. Men heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat als de moeder naar klassieke muziek luistert, de vrucht in de moederschoot veel rustiger wordt. Zelfs haar spreken is van belang. Uit onderzoek is gebleken dat de baby de stem van de moeder herkent van in de moederschoot. Onrustig spreken van de moeder en heftig ruziën heeft invloed op het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Een baby groeit beter en gezonder op in een harmonisch milieu. Na onderzoek hebben Dr. Duraffourd en Dr. Lapraz beweerd dat na de puberteit een mens geen fundamentele verbeteringen meer meemaakt. De puberteit is in feite het startplateau voor het verdere leven. Aangezien het vertrekpunt een enorm belang heeft, spreekt het vanzelf dat de kwaliteit van het leven voor en tijdens de puberteit even belangrijk zijn. Rokende moeders krijgen kleinere baby’s en er wordt een groter aantal miskramen bij hen vastgesteld. Hoe lager het geboortegewicht, des te groter wordt de kans op problemen. Alcohol levert eveneens een probleem. Baby’s worden geboren met een vergrote lever als gevolg van een alcoholprobleem van de moeder.

Beweeg, beweeg!

Wie lang gezond wil blijven, moet bewegen. Mensen met een sedentair leven, die lange tijd op hun stoel blijven zitten en hun ontspanning ook in een zetel nemen, hebben een slechte zuurstofvoorziening. Ze zijn sneller moe zowel na een geestelijke als fysieke inspanning. Ze recupereren ook minder snel en zijn meer vatbaar voor allerlei infecties, want ze hebben een lagere weerstand. Je kan de vorm van actief bewegen zelf kiezen al naargelang je voorkeur en je fysieke conditie.

Aan de erfelijke belasting valt weinig te doen. Denk aan patiënten die een afwijking van de pancreas hebben als gevolg van familiale voorbeschikking: juveniele suikerpatiënten weten wat dit betekent. Het is dus logisch dat mensen met deze voorgeschiedenis in de familie, voorzichtig moeten zijn met hun dieet en geraffineerde suikers uit hun voedingspatroon schrappen om hun pancreas niet nog meer te belasten. Ze kunnen daarnaast de pancreas met natuurlijke middelen ondersteunen zoals het plantaardige myrtilla.

Met geraffineerde suikers moet je trouwens altijd voorzichtig zijn, want ze worden te snel opgenomen. De pancreas moet zich op heel korte tijd aanpassen en wordt extra belast. Koffie is ook niet te best voor hen, vanwege de prikkel op de alvleesklier.

Traag absorbeerbare suikers van volkorenproducten of fruit, zijn geen probleem. Diabetespatiënten moeten wel voorzichtig zijn en zich richten op de voorschriften van hun arts.

Gewoonten

Een ongezonde gewoonte kan moeilijkheden veroorzaken. Een jonge vrouw die een gezin sticht neemt meestal de kookgewoonten van haar moeder over. Als die minder goed zijn, wordt een familiaal probleem bestendigd. Zo zal te veel zout toevoegen aan het voedsel nierproblemen en hoge bloeddruk veroorzaken, terwijl het gebruik van te veel vet een hypercholesterolemie tot gevolg kan hebben. Op die manier is het niet moeilijk te begrijpen dat de manier van koken voor een belangrijk deel de gezondheid kan bepalen. Goede informatie over de gevolgen van de levensstijl is welkom voor huismoeders.

Als een moeder weet dat melkproducten bij astmatische kinderen hun probleem kan verergeren, dan zal ze wel voorzichtig zijn bij de bereiding van voedsel. Een familie met veel allergische trekken kan op die manier veel kwaad berokkenen aan jonge kinderen.

Sommige moeders geven hun kinderen warme melk met honing om goed te kunnen slapen. Vaak bereiken ze op die manier het omgekeerde effect, want melk verhoogt de slijmvorming. Deze kinderen zijn van nature vagotoon en kunnen een extra aanval krijgen door melk. De suikers in de honing prikkelen de pancreas, waardoor de nervus vagus wordt geprikkeld zodat ook op die wijze de slijmvorming wordt verhoogd. Kinderen met een allergische voorgeschiedenis of familiale belasting zouden beter overdag tijmthee drinken en ’s avonds melisse en valeriaan. Zoete producten moeten zeker worden vermeden of worden verminderd. Deze familiale gewoonte van melk en honing kan op die manier erg nadelig zijn voor het kind. Er zijn heel wat mensen die melk niet goed verteren vanwege het ontbreken van het lactaseferment.

Vitamines en mineralen

Er is de laatste tijd heel wat te doen omtrent vitamines en mineralen. Heel veel mensen nemen ze als snoepjes en zijn ervan overtuigd dat hun gezondheid zonder die pillen kapseist. Natuurlijk kunnen we niet zonder vitamines en mineralen, maar de vraag is hoe ze worden geabsorbeerd en wat de kwaliteit er van is. Uit recente onderzoeken blijkt trouwens dat het ongebreideld slikken van vitamines niet zonder gevaar is. Een Finse studie, die weliswaar omstreden is, bracht aan het licht dat meer hersentrombose optreedt bij patiënten die roekeloos gesynthetiseerde vitamines E slikken. Uit natuurgeneeskundige hoek werd daarop gereageerd door te stellen dat wie volwaardige voeding gebruikt geen gebrek aan vitamines hoeft te vrezen, dat natuurlijke vitamines beter absorberen en dus ook beter hun werk kunnen doen, omdat ze omgeven zijn door ballaststoffen die blijkbaar ook hun belang hebben in het metabolisme.

Moeders die tijdens hun zwangerschap specifieke NATUURLIJKE mineralen en vitamines namen, kregen allemaal baby’s met een dikkere haardos en stevige nagels. Kinderen nemen stoffen in de baarmoeder op en worden OPVALLEND gezonder geboren. Natuurlijke producten kunnen veel beter worden geassimileerd. De cofactoren zijn minstens even belangrijk.

Preventie tijdens de zwangerschap

Vooral zwangere vrouwen moeten aan preventieve geneeskunde doen. Iedereen weet het wel: ROKEN IS LEVENSGEVAARLIJK. Men hypothekeert de gezondheid van de toekomstige baby. Alcohol past evenmin voor een zwangere vrouw. Er zijn baby’s die geboren worden met een opgezwollen lever als gevolg van de alcoholconsumptie van de moeder. Zelfs één glas wijn kan al schade veroorzaken aan de foetus. Ook bewegen is belangrijk. Binnen blijven is voor zwangere vrouwen een grote fout. De bloedsomloop moet worden geactiveerd. Wie noodgedwongen moet plat gaan liggen zal hierover zijn arts raadplegen om na te gaan welke oefeningen kunnen worden gedaan om toch de bloedsomloop gunstig te beïnvloeden.

Een lawaaierige omgeving moet worden vermeden, want zoals we in het begin al schreven, luistert de ongeboren baby mee. Zo’n ongeboren baby kan trouwens de stem van zijn moeder in de moederschoot al herkennen. Geraffineerde voeding past niet voor een zwangere vrouw. Suiker en wit meel moet worden vervangen door volkoren en fruit in de plaats van suiker. De baby wordt opgebouwd met de “cement” die in het voedsel te vinden is. De weerstand van het kind verhoogt vanzelf als het voldoende mineralen heeft gekregen via de voeding van de moeder. Ook goed voor de gezondheid van de moeder zelf. Kwakkelkinderen die om de haverklap ziek zijn, verkoudheden hebben, niezen en snotteren en zich moeilijk kunnen concentreren op school herpakken en bloeien open als ze voldoende mineralen via een uitgebalanceerde voeding krijgen. Bij volwassenen is dat evenzeer zo: wie evenwichtig eet en voldoende beweegt, zelfs in de winter, wordt minder gauw ziek. Het belang van preventie is daarmee eens te meer bewezen.

Een tip: Een uitstekende vitamine C is Ester-C van Fytobell. Gemakkelijk opneembaar en vriendelijk voor de maag.

Je vindt Ester-C van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Je kan Ester-C van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer