okt 31, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe krijg je levenslang een uitstekend geheugen?

Dankzij een goed geheugen kunnen we functioneren, een beroep uitoefenen, terugvallen op ervaring, anticiperen op fenomenen, op de juiste wijze reageren, een andere taal leren, gebeurtenissen vertellen die anderen interesseren of versterken en helpen. Een goed geheugen is dus een godsgeschenk. Een voordeel: het gaat een leven lang mee. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden om dat geheugen lange tijd goed te laten functioneren. En wie nu als jonge student een goed geheugen heeft, kan er alleen maar voordeel uit halen in deze nare coronatijden, wat alleen maar voordelen heeft tijdens deze periode van online-studie.

Studie is ook levenslang van belang om kennis te verwerven en de hersenen te leren gebruiken, soepel te leren omgaan met waarneming en informatie te leren omzetten in beslissingen en daden. Ons geheugen is van enorm belang voor onze toekomst en onze zekerheid. Vandaar dat sommigen zich wel eens zorgen maken als ze vergeetachtig worden. Iedereen maakt wel eens mee dat men zich in de steek gelaten voelt door zijn geheugen: de naam van de persoon die je ontmoet, valt je niet meteen te binnen, een datum, de naam van een bepaald voorwerp kun je niet direct opdiepen uit het geheugen. Dat zijn eigenlijk doodnormale en zeker geen verontrustende verschijnselen. Deze fenomenen doen zich in alle leeftijden voor, maar men vraagt zich pas op latere leeftijd af of de hersenen aan het „verkalken” zijn, of er iets fundamenteels hapert aan het registratievermogen, of men niet seniel aan het worden is. Niets van dat alles, zolang er geen verwardheid mee te maken heeft en vooral geen verwarring van belangrijke begrippen, men geen complete black-out krijgt en voor de rest nog gewoon normaal functioneert. Toch kan men het geheugen trainen, op elke leeftijd. Niet enkel tijdens de schoolgaande periode, ook op hoge leeftijd is het mogelijk zijn geheugen perfect te gebruiken en informatie op te slaan. Training is daarvan het geheim.

Goed studeren en levenslang over een goed geheugen beschikken, is voor iedereen mogelijk. Training en goede natuurlijke middelen kunnen daar bij helpen.

Vergeetachtigheid kan iedereen eens overkomen. Toch is het plezierig als men zijn geheugen onbegrensd kan volstoppen met informatie en daaruit zonder moeite en haperen kan putten zowel uit dingen die er in het recente verleden als lang geleden werden in opgeborgen. Dat kan. Er zijn zo mensen. Die zijn van nature begiftigd met een grote opslagcapaciteit en gemakkelijk stockeervermogen. Er zijn nu eenmaal patiënten die met het grootste gemak van de wereld iets van buiten kunnen leren, terwijl anderen daar de grootste moeite mee hebben. Er zijn nu eenmaal lieden die zich gemakkelijk feiten, data, namen en woorden herinneren, waar anderen moeite mee hebben. Daar kan je niets aan veranderen. Je hebt nu eenmaal een geheugentalent of niet. Er zijn evenwel een aantal elementen waar we wel iets kunnen aan doen en die ook hun invloed hebben op het registratievermogen en vooral op het gebruik van het geheugen. Met andere woorden, je kan inderdaad je geheugen verbeteren.

Het geheugen is dus het vermogen om informatie op te nemen en vast te houden en nadien weer op te roepen. Men kan zich allerlei informatie herinneren: er zijn verbale, visuele en auditieve bronnen. Men kan gerust aannemen dat niet iedereen voor alle vormen van informatie even grote aanleg heeft. Er zijn mensen die zich gemakkelijker auditieve, dan wel visuele informatie herinneren en omgekeerd. Anderen hebben groter gemak van onthouden wanneer ze geschreven dingen kunnen waarnemen. Daar is niets abnormaals aan. Je kan de natuurlijke aanleg niet veranderen.

Er zijn ook factoren die een invloed hebben op het geheugen. Er is om te beginnen de optimale leeftijd: op twintig jaar blijkt men het grootste gemak te hebben om iets van buiten te leren en om informatie in het geheugen op te slaan. De hersenen zijn dan volgroeid en hebben hun maximale stockeringsreflex. Dat neemt niet weg dat het geheugen bij iemand die zich verzorgt en gezond blijft intact kan blijven tot op zeer hoge leeftijd. Iemand van honderd kan even goed nog informatie opslaan als een twintigjarige. In elk geval blijkt men op meer dan één domein op twintig jaar op zijn hoogtepunt te staan.

Daarnaast lijkt de ideale leeftijd om met gemak een taal te leren te liggen tussen de vijf en de zeven jaar. Een kind leert spelenderwijs zich uitdrukken, neemt begrippen gemakkelijk over en kan op die manier vloeiend een nieuwe taal aanleren. Ouders die veel met hun kinderen praten, geven verbaal ook betere mogelijkheden door.

Andere omstandigheden die het geheugen toegankelijker maken zijn: een positieve motivatie en verschillende bronnen van informatie, de herhaling, een verhoogde concentratie en een positieve emotionele ingesteldheid, en uiteraard de logische samenhang van de informatie zelf. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om iets van buiten te leren als je het begrijpt en de logische samenhang der dingen inziet, dan wanneer je iets letterlijk en klakkeloos van buiten moet leren. Je zal vast al bij jezelf gemerkt hebben, vooral tijdens de studietijd, dat een vak waar je belangstelling voor had en dat je ook veel aantrok, eenvoudiger was om te studeren dan iets waar je als het ware een tegenzin en weerzin voor had opgebouwd. Het spreekt ook vanzelf dat studeren of gewoon memoriseren gemakkelijker gaat als je gezond bent en je je goed voelt.

In stresssituaties je geheugen laten werken, is onmogelijk. Vandaar dat kinderen van probleemgezinnen slechter functioneren op school en minder goede resultaten halen, dan kinderen die in een harmonisch, warm en gezellig gezin worden grootgebracht.

Wat zijn dan de voorwaarden om een goed geheugen tot op hoge leeftijd te bewaren?

  • Train je geheugen en zet het voortdurend aan het werk: lees, leer een andere taal, praat, leer stukken vanbuiten, bijvoorbeeld verzen, poëzie, los kruiswoordraadsels op.
  • Zorg voor gezonde voeding met voldoende vitamine E.
  • Vermijd alcohol, tabak en suiker, ze ruïneren het geheugen.
  • Beweeg elke dag en zet minstens 5000 stappen. Het dubbele is nog beter.
  • Vermijd stress, want dat tast het vermogen om te onthouden aan.
  • Slaap voldoende. Acht uur is een goed gemiddelde.
  • Vermijd spanningen en word gelukkig.

En natuurlijk kan je ook gebruik maken van goede natuurlijke middelen. Zo staat Ginkgo Biloba er voor bekend een betere doorbloeding van de fijne haarvaten in de hersenen te realiseren waardoor het geheugen tot op hoge leeftijd intact blijft.

Een tip: Ginkgosan van Fytobell, een natuurlijk preparaat met Ginkgo, Vinca minor, groene thee, Scutellaria enz… allemaal elementen uit de natuur om het geheugen te verbeteren en in stand te houden.

Je vindt Ginkgosan in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier hou je je brein levenslang gezond en krijg je het geheugen van een olifant. Bij wijze van spreken uiteraard.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer