feb 7, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe wordt je immuunsysteem verzwakt?

Wie een sterke immuniteit heeft mag zich momenteel gelukkig prijzen. Er is veel te doen over de immuunrespons en bijvoorbeeld worden de prikken als het enige middel om de weerstand te verhogen de hemel ingeprezen of als noodzakelijk voorgesteld, maar afgezien van het politieke element daarin komt de echte immuniteit van binnenuit. Het is een cadeau van erfelijke factoren en van onze levenswijze die maakt dat het lichaam een antwoord heeft op iets wat normaal in de natuur voorkomt: virussen en bacteriën. En hoe reageert dat immuunsysteem en wat kunnen we doen om dat te versterken en te verbeteren en wat loopt er mis als het ontspoort?

Allemaal moeilijke vragen waarop het antwoord het geheim van het leven draagt en ook bijdraagt tot gezondheid of tot ziekte en iemand met levensgrote en levenslange problemen kan opzadelen, denk aan chronisch vermoeidheidssyndroom en dat is niet eens het slechtste geval…

We kennen nog lang niet alles van de immuniteit of weerstand, behalve dit: dat het een ingenieus systeem is dat je niet moet verschalken, maar ondersteunen en versterken om lang gezond te blijven, ook in deze moeilijke tijden.

Verlies van controle

De slechte respons van het immuunsysteem heeft uiteraard meerdere co-factoren. Er is om te beginnen de erfelijke factor. Daarnaast speelt het milieu, de voeding en de stress een enorme rol. Ook infecties, en vooral ook schimmelinfecties plus het langer gebruik van sterke medicijnen zoals antibiotica en de invloed van bepaalde vaccinaties maken dat de immuniteit van het lichaam niet te best functioneert. Door het feit dat het virus persisteert, ontstaat een overproductie aan cytokinen 2 en 6, wat de symptomen bij bijvoorbeeld ME-patiënten veroorzaakt.

In elk geval heeft de ME-patiënt de controle over de virussen verloren, is zijn immuunsysteem verzwakt, en wordt uiteraard niet alert gereageerd op binnengedrongen virussen die in het lichaam latent aanwezig blijven en geregeld gereactiveerd worden omdat het immuunsysteem niet adequaat reageert, zodat daardoor een continu negatieve uitwerking ontstaat op het lichaam.

Maar er is meer. De virale infecties reduceren ook de activiteit van delta-6-desaturase, het enzym dat linolzuur omzet tot gamma-linoleenzuur. Die spiegels zijn bij ME-patiënten significant lager! Dat betekent dat bij de ME-patiënt een overmaat aan linolzuur ontstaat.

Omega-3 vetzuren

Daarom kunnen ME-patiënten baat hebben bij vitamine F samen met Omega-6 en Omega-3 vetzuren, zodat een maximaal effect wordt verkregen. De co-factoren vitamine C (meer dan 3 gram), en vitamine B3 en B6, samen met magnesium en zink, mogen evenmin vergeten worden.

Af te raden zijn plantaardige oliën die in transvet kunnen worden omgezet. Dus liever olijfolie in de plaats van zonnebloem- tarwekiem- en sojaolie. Het eten van rauwe groenten is heel belangrijk, en ook vis. Lijnzaad of lijnzaadolie is eveneens een goede olie.

Parasieten en chlamydia

Ook spelen bacteriën een rol, want chlamydia wordt beschouwd als de oorzaak van de meest voorkomende infecties. Vrouwen die te kampen hebben met onvruchtbaarheid, hebben dit in meer dan de helft van de gevallen te danken aan chlamydia. Als een vrouw een brandend gevoel bemerkt bij het urineren of het geslachtsverkeer, of riekende vaginale afscheiding heeft, moet ze bedacht zijn op chlamydia. Bij veel vrouwen die het slachtoffer zijn van CVS zit een besmetting met chlamydia in de voorgeschiedenis. Maar ook ontstekingen van de sinussen, bronchitis, blaasontsteking, en keelontstekingen kunnen ernstige voorlopers zijn van CVS. Niet eenvoudig dus, maar parasieten, schimmels en virussen spelen een rol. Vandaar het belang van een sterke immuniteit.

Superbacteriën door antibiotica

Patiënten moeten trouwens nooit een ontsteking chronisch laten worden en moeten van zodra ze een vermoeden hebben van een besmetting, zo snel mogelijk het probleem bij de wortel aanpakken. Ook ontstekingen van het tandvlees, maagzweren veroorzaakt door bacteriën (Helicbacter pylor) de ziekte van Lyme, veroorzaakt door een tekenbeet, prostaatontsteking en zelfs acné moeten goed worden verzorgd. Maar ook als te langdurig met antibiotica wordt gewerkt, stijgt de kans op candidiasis, of schimmelinfectie. Het breedspectrumantibiotica veroorzaakt wat dat betreft veel schade. Daardoor krijgt men bovendien resistente stammen, superbacteriën en dat leidt tot huizehoge problemen in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Heel wat patiënten reageren zelfs niet meer op sterke antibiotica. Het immuunsysteem van veel mensen is echt ernstig beschadigd.”

Giftige stoffen bedreigen immuniteit

Eigenlijk moet alles erop gericht zijn het immuunsysteem te versterken en de lever weer zijn detox-werk naar behoren te laten doen. Uit een onderzoek in Australië is namelijk gebleken dat 70 tot 80 percent van de ME-patiënten eerder al was blootgesteld aan chemicaliën, sterk medicijngebruik en anesthesie. Artsen uit Sydney hebben trouwens gedurende 12 maanden routinematig het bloed van 300 ME-patiënten onderzocht op chemicaliën. Ze stelden hoge niveaus DDT, DDE, hexachloorbenzeen, dieldrine, tolueen, xyleen, styreen, tetrachloorethyleen, dichloormetyl, Pcb’s vast in de celmembranen van de erythrocyten en lymfocyten.

Het zijn stoffen die oplosbaar zijn in de lipiden van de membranen en door vermagering, zware inspanningen en sport, massage en zelfs sauna, afgegeven worden aan de bloedsomloop. Die stoffen kunnen uiteindelijk vrije radicalen vormen en cel-veranderingen veroorzaken. De erytrocyten kunnen ernstig vervormd worden, zodat de noodzakelijke stoffen geen toegang meer hebben tot de cel en er ernstig zuurstofgebrek ontstaat.”

Darmflora versterken

Daarom kunnen ME-patiënten best zoveel mogelijk additieven die aan het voedsel worden toegevoegd, vermijden. Ook zo weinig mogelijk medicijnen nemen en voorkomen dat chemische stoffen het lichaam binnen komen. Daarnaast is een goede darmwerking van het grootste belang, waarvoor biologische yoghurt, bio-karnemelk en een acidophilus-preparaat nuttig kunnen zijn, denk daarbij aan Digesbiose van Fytobell. Het lichaam moet ook zoveel mogelijk worden gedetoxificeerd door minstens twee liter water per dag te drinken, de lever gezond te houden waarbij verschillende preparaten zoals Mariadistel en wortelsappen nuttig kunnen zijn, en gezonde supplementen op voorschrift van een orthomoleculair werkend arts van groot nut kunnen zijn: zinkcitraat, magnesium, selenomethionine, L-methionine, L-cysteïne, L-glutathion, S.O.D. (koper en mangaan) en vitamine B-complex. Tenslotte moeten de zware metalen ook uit het lichaam worden verwijderd door middel van chelatie. En daarvoor is bijvoorbeeld chlorella zeker geschikt.

Natuurvoeding en natuurlijke preparaten

Ook de pH van het lichaam moet worden verbeterd en hiervoor kunnen Ginkgo Biloba (Japanse Tempelboom), naast goed gekozen natuurvoeding helpen. Dat betekent zeker rauwkost bij elke maaltijd, maar fruit en groenten niet mengen. Minstens vijf soorten rauwe groenten en fruit per dag gebruiken. Ook dagelijks een flinke wandeling maken of sport beoefenen in de buitenlucht, om uitgebreid zuurstof te tanken. Het co-enzym Q10 zal trouwens de zuurstofopname van de cellen verbeteren en een grote spiertonus veroorzaken, ook van de hartspier. Wisselbaden en luchtbaden zijn van groot belang voor een goede doorbloeding en huidademhaling en de buikademhaling is de beste techniek om de longen helemaal te „luchten”.

Op die manier kun je de immuniteit de grootste dienst bewijzen en vooral ook in deze moeilijke tijden gerust zijn en rekenen op een sterke weerstand.

En enkele tips:

Digesbiose van Fytobell voor de darmflora met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Ginkgosan van Fytobell voor een betere doorbloeding van de fijne haarvaten, met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Omega-3 vetzuren van Nutribell voor een beter vetzuurprofiel met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Immunibell van Fytobell voor een sterke immuniteit met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Cardubell van Fytobell voor een excellente leverwerking, met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Al deze natuurlijke preparaten kun je ook online bestellen via: www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer