nov 25, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van schimmelinfectie? Was je niet te veel!

Er is haast geen mens die vroeg of laat niet te maken heeft met schimmelinfecties. Naast verkoudheid is schimmelinfectie een van de gemakkelijkst overdraagbare ziekten die steeds meer patiënten treft. De ruimte tussen de kleine teen en de volgende tenen op de voet maken de grootste kans op besmetting. Het is voldoende dat een klein schimmelspoortje achterblijft, opdat de ziekte steeds opnieuw de kop zal opsteken. Men moet de schimmel werkelijk een tik geven, compleet uitroeien, opdat die ook zou wegblijven… tot de volgende besmetting.

De meeste patiënten blijven zichzelf altijd opnieuw besmetten. Schimmelkiemen raapt men op van vloeren in zwembaden, kleedcabines en douches, en ook in de eigen badkamer.

Vanuit de tenen is besmetting naar de geslachtsorganen ook gemakkelijk, bijvoorbeeld via handdoek of washandje. Uiterste hygiëne is dus geboden, wil men definitief van een weliswaar ongevaarlijke, maar toch erg vervelende kwaal verlost geraken.

Schimmelinfecties ontstaan gemakkelijk door overdreven hygiëne met sterke zepen en badschuim. Een schimmelinfectie is erg besmettelijk. Gebruik daarom nooit handdoeken en washandjes van iemand anders.

Voetschimmel ontziet niemand. Er is geen leeftijdsbeperking en jongens en meisjes hebben er allebei evenveel last van. Schimmel aan de geslachtsorganen komt wel meer voor bij vrouwen en in mindere mate ook bij jongere meisjes. Je kan natuurlijk altijd jezelf besmetten door dezelfde handdoek te gebruiken voor voeten als voor genitaliën. Hygiëne is goed, maar je kan ook overdreven wassen waardoor je de zure beschermmantel van de huid en slijmvliezen vernietigt en dus de poort opent voor besmettingen.

Voetschimmel begint meestal met heftige jeuk. De patiënt vindt dit zo vervelend dat hij zich letterlijk de huid van het lichaam zou krabben. Aanvankelijk komt er ook roodheid bij, waarbij de patiënt geïnspireerd door de jeuk, nog meer wil krabben. Het wordt van kwaad tot erger. Er komen diepe kloven, waarna de eerste bloedsporen verschijnen: eerst een bloedend litteken als had men zich met een fijn mes licht gesneden. Nadien bloedt de hele wonde en gaat ze ook een waterachtig vocht afscheiden. Ontsmetten met de klassieke zalven of tincturen geeft geen verbetering. Zolang men de echte aard van de infectie niet begrijpt en gepaste maatregelen neemt, kan men moeilijk beterschap verwachten.

Hardnekkige kwaal

Schimmelinfecties zijn dus zeer hardnekkig, zowel voetschimmel als schimmel aan de geslachtsorganen zijn niet gemakkelijk te behandelen. Men moet vertrekken van de vaststelling dat bacteriën van huidschimmels overal voorkomen, maar meestal in vochtig warme ruimten en dat ze gemakkelijk overdraagbaar zijn op andere patiënten. Vandaar dat men ze vaak afdoet met de algemene omschrijving „zwembadschimmel”. Ongetwijfeld hebben steeds meer patiënten er last van. Daarnaast is het wel bijzonder merkwaardig dat er ook evenveel mensen zijn die er helemaal geen last van hebben, terwijl anderen het om de haverklap te verduren krijgen. Er moet dus ook een persoonlijke gevoeligheid zijn.

Herstel zure beschermmantel

Om schimmels te vermijden zijn voorzorgen van belang. Als je de huid vochtig hebt gemaakt of gewassen hebt, na een bad of na het zwemmen, al was het maar pootje baden, dan moet je er absoluut voor zorgen de huid weer helemaal mooi droog te maken. Er moeten zich ook nieuwe huid beschermende zure bestanddelen kunnen vormen. Als men zich weer aankleedt vooraleer de huid helemaal droog is, ontstaat onder de kleding op de huid een soort van zwoele vochtigheid. Op de huid zelf op het gehele lichaam, verdwijnt die gemakkelijker als je losse kleding draagt, maar aan de voeten en op de geslachtsorganen blijft het vochtig en warm.

Sokken en schoenen van modern materiaal maken het onmogelijk dat de voeten kunnen „ademen” en hetzelfde gebeurt met nauwsluitende en vaak ook synthetische onderkleding bij de geslachtsorganen.

Dat is een ideale serre voor schimmelbacteriën. Als de zure beschermmantel op de huid nog aanwezig zou zijn, kon een schimmel niet gedijen.

Op een droge huid, waar de chemische eigenschappen van de bovenste huidlagen intact zijn en de zuurgraad nog echt zuur is, kan een huidschimmel eenvoudigweg niet ontstaan en groeien. Veelvuldig wassen is dus eigenlijk ongezond voor de huid. Het gebruik van agressieve wasmiddelen, zepen, badoliën en detergenten kunnen erg nadelig zijn.

Hoe schimmel voorkomen?

Door inzicht te krijgen in het mechanisme en de functie van de huid is het al een stuk gemakkelijker om zelf maatregelen te nemen om schimmel te voorkomen.

  • Om te beginnen moet je alleen dan de huid reinigen als het echt nodig is. Geen twee baden per dag, en ook de geslachtsorganen moeten niet telkens de zeep- en waterproef doorstaan. Was je als je kan met koud water, althans moet je daarmee eindigen. Vergeet niet dat elke wasbeurt, hoe kort ook, een aanslag pleegt op de zure beschermmantel van de huid.
  • Na het wassen moet je de huid altijd goed afdrogen. Ook als je met koud water hebt gewassen. Koud water is ideaal omdat hierbij door de huid beschermende stoffen worden gevormd.
  • Wacht met het aankleden een tiental minuten. Zo krijgt de huid de gelegenheid helemaal droog te worden en nieuwe zure beschermende stoffen op te bouwen.
  • Probeer als je kan ook blootsvoets rond te lopen. Schimmels hebben vochtigheid nodig en wanneer je blootsvoets loopt, blijven de voeten droog. Je zal al bemerkt hebben dat tijdens een vakantie aan zee, waar je weken blootsvoets op het zand loopt, de schimmelinfectie meestal helemaal verdwenen is.
  • Trek dagelijks schoon en vers ondergoed aan, bij voorkeur uit natuurvezel (katoen) want synthetisch ondergoed doet de huid zweten. Vooral dames moeten hiermee rekening houden. Tijdens een schimmelinfectie geen panty’s!
  • Probeer de zure beschermende mantel te herstellen door de huid na het wassen te betten of in te wrijven met een natuurlijke zure stof, zoals melkzuur.
  • Bij schimmelinfecties kan je van dit product gebruik maken. Ook natuurzuivere echte yoghurt kan helpen om de schimmel de baas te worden. Vaak reageert de huid er sneller, beter en definitiever op.
  • Uiterste hygiëne is belangrijk, want je kan jezelf en ook de huisgenoten gemakkelijk besmetten met handdoeken, washandjes en kleding.
  • Vergeet tenslotte niet dat een schimmelinfectie een ziekte is van de welvaart en de beschaving. Als je zo natuurlijk mogelijk eet en leeft zal je al minder gemakkelijk een schimmelinfectie krijgen.
  • Patiënten die antibiotica slikken, de anticonceptiepil gebruiken en eventueel suikerziekte hebben, worden er gemakkelijker het slachtoffer van. Maar meestal ligt de schuld bij jezelf door een overdreven zucht naar hygiëne met ongepaste middelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer