okt 17, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Heb ik nu een verkoudheid of corona?

Wie zich ziek voelt worden, een suf gevoel krijgt, koorts, lichte rillingen en een lopende neus, is dezer dagen zeker vertwijfeld. Is het nu COVID of is het gewoon een snotvalling, een verkoudheid, een griepje? Van één zaak kunnen we vrijwel zeker zijn: de griep is er nog niet, daarvoor is het nog een paar weken te vroeg. Verkoudheid kan wel natuurlijk, maar die circuleert het hele jaar door.

Maar om de verwarring niet nog groter te maken, kan je ook bij een verkoudheid best maatregelen nemen. Er zijn natuurlijk tekenen die een COVID-besmetting kunnen uitsluiten. Heb je geen koorts, maar wel een loopneus of hoestbuien, dan is de kans klein dat het om corona gaat. Heb je wel een algemeen gevoel van malaise, maar je hebt geen reukverlies of smaakverlies en je hebt wel nog altijd trek in een hapje, dan heb je wellicht geen corona. Want een besmetting met het corona-virus uit zich zowel door algemeen ziek zijn en uiterst vermoeid gevoel, maar door reukverlies en koorts. Zolang dat er niet bij is kan je geruster zijn. Bij twijfel is het natuurlijk verstandig een arts te raadplegen.

Maar ook een verkoudheid kan je best verzorgen, vooral om te beletten dat je anderen zou kunnen aansteken die dan op hun beurt in verwarring zijn.

Is het nu corona of gewoon een verkoudheid of een griepje? Er zijn wel degelijk verschillen, maar ook een verkoudheid moet goed verzorgd worden!

Dus kan je best een drietal dagen thuisblijven of van thuis uit werken en dat is in deze periode van hoge besmetting zeker aan te bevelen. In bed blijven hoeft niet, gewoon het wat kalmer aan doen. Veel drinken is de boodschap: lindebloesemthee, kamillethee zijn uitstekend om deze periode comfortabeler te maken. Suiker is geen bron van energie die nu goed bekomt, het is trouwens een ontstekingstrigger. Als je vruchtensap zelf kan persen is dat eventueel een alternatief, maar beter is gewoon water of kruidenthee, of groene thee met wat honing, waarvan vaststaat dat het vanwege de enzymen een gunstige uitwerking heeft op de slijmvliezen en zowel hoest als neusverkoudheid sneller doet genezen.

Een dagje vasten is ook helend. Zo kan het organisme zich concentreren op de genezing. En heb je toch trek, begin dan met fruit, dat zal de darmflora best bekomen, waar trouwens de immuniteit wordt opgebouwd. Het lichaam kan er beter mee om en de energie wordt langzaam opgenomen en afgegeven. Er komen geen bloedsuikerpieken en evenmin tekorten aan te pas, de pancreas wordt gespaard en een hypoglycaemie als gevolg van het eten van fruit komt niet voor, omdat de pancreas geen insulinestoot moet geven zoals na het eten van suiker. De vruchtensuikers uit fruit worden langzamer opgenomen en geven langer energie zonder plotse dalingen.

Wie moe is, kan nu best wat rusten. Geen vermoeiende lichaamsactiviteiten beoefenen, dat spaart energie voor de genezing. Zorg dat de kamer goed warm is, maar niet oververhit wordt. Regelmatig verluchten is ook van belang. Dat is trouwens de reden waarom men in de zomer minder gauw verkouden wordt: men tankt meer zuurstof, men krijgt meer frisse lucht die niet vervuild is, men vertoeft meer in de buitenlucht. Mocht de buitenlucht stoffen bevatten die we in sommige woonkamers en kantoren aantreffen, dan zou haast niemand nog gezond rondlopen. Het stof in en achter de radiatoren begint te circuleren van zodra de verwarming wordt aangezet. Convectorputten, radiatorkasten moeten geregeld worden schoon gemaakt en stofvrij worden gehouden, want de luchtcirculatie die veroorzaakt wordt door de verwarming maakt dat het stof het huis rond begint te circuleren.

Veel drinken is wel van belang, niet enkel voor de huid die in de winter van nature droger wordt, ook omwille van de slijmvliezen. Vermijd zuivelproducten en suiker als je verkouden bent, die stimuleren de slijmvorming.

Probeer patentmiddeltjes te vermijden, want een aantal van hen is agressief voor het maagslijmvlies. Zelfs de gemakkelijk te verkrijgen keeltabletten kunnen problemen veroorzaken aan het maagslijmvlies. Neem liefst nooit producten zonder er eerst met uw huisarts over te spreken.

De klassieke neussprays kan je beter ook niet langer dan een paar dagen gebruiken. Wie veiliger wil zijn, snuift gewoon zeewater of zout water op. Dat heeft hetzelfde effect als een neusspray, maar het heeft geen nevenwerkingen en droogt de slijmvliezen niet uit. Dat zoute water vind je tegenwoordig ook in handige sprayflessen in de apotheek.

Tijm of tijmthee verdunt de slijmen zodat ze gemakkelijker kunnen worden geëvacueerd. Ook salie is in winterse omstandigheden goed om gebruiken, het verbetert de doorbloeding in keel en larynx. Zelfs bij tandproblemen of moeilijkheden met het tandvlees is salie aan te bevelen. In geval van een infectie op de keel is gorgelen met echte kamille een oplossing. Ook gorgelen met zout water is prima.

Natuurlijk is het van belang om je goed te verzorgen bij een verkoudheid, zodat je krachten snel terugkeren en je immuunsysteem zich op andere problemen kan concentreren, want een sterk immuunsysteem kan je in deze moeilijke periode best waarderen.

Om je te helpen een paar tips:

Wie prikkels ondervindt in de bovenste luchtwegen en moet “blaffen” als een hond is best gebaat met honing en tijm. Maar er is een prima natuurlijk preparaat dat het klaar maken reeds voor jou heeft gedaan: Tussabell Forte van Fytobell. En om je immuniteit te versterken: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Tussabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2115-707.

En Immunibell van Fytobell heeft CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Op die manier zal de komende winter je met rust laten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer