okt 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe blijf je er lang jong uitzien?

Iedereen kent het sprookje van sneeuwwitje. Sprookjes zijn bedrog misschien, maar ze zijn toch gebaseerd op volkse gebruiken, ervaringen, menselijke gevoelens en verwachtingen. Zo ging haar stiefmoeder voor de spiegel staan om te weten wie de mooiste van het land was. In die tijd konden spiegels nog spreken en niet enkel de dieren, en dus vernam de stiefmoeder dat sneeuwwitje toch de mooiste was.

Nu nog vragen miljoenen vrouwen ter wereld zich voor de spiegel af, of zij wel de mooiste van het gezin, de straat, het land, de wereld zijn. En het antwoord ken je: geen! Vrouwen geven dat antwoord vanzelf en voor zichzelf en dat is doorgaans niet zo vleiend, want er moet zoveel gebeuren aan die huid: en maar smeren en maar lijnen en maar zeuren en ongelukkig zijn. Want veroudering kun je niet tegengaan, of toch wel een beetje. Want er zijn nu eenmaal vrouwen die kunnen liegen. Althans wat leeftijd betreft. Maar toch. Want met het voortgaan van de jaren, komen de eerste kleine tekentjes dat de tijd niet stilstaat: droger worden van de huid, rimpeltjes, kringen rond de ogen en de onvermijdelijke kraaienpootjes. Kon je de tijd maar laten stilstaan, kon je de spiegel maar laten liegen.

Het mirakelmiddel dat de eeuwige jeugd moet schenken moet nog uitgevonden worden, maar het is wel mogelijk jeugd aan de jaren toe te voegen.

Er eeuwig jong blijven uitzien, is een onbereikbare droom, maar men kan er wel veel jonger uitzien dan de jaren. De levensstijl speelt daar een enorme rol in.

Het zijn de genen

We zijn gemaakt met een eeuwigheidsdrang in onze genen. Jammer genoeg is het levenselixir niet van deze wereld, hoewel de levensduur van de bevolking in de geïndustrialiseerde wereld toeneemt. De gemiddelde leeftijd voor vrouwen bedraagt ongeveer 84 jaar en voor mannen 77 jaar. We mogen aannemen dat tegen het jaar 2030 ruim een kwart van de bevolking ouder zal zijn dan 65 jaar. De aandacht zal zich dan niet enkel meer toespitsen op de kwantiteit, maar wel op de kwaliteit van het leven: er goed blijven uitzien ondanks het ouder worden. De kalenderleeftijd zegt trouwens heel weinig over de gezondheid, de biologische leeftijd is het belangrijkste en natuurlijk de emotionele leeftijd, want men is zoals men zich voelt.

Grootste orgaan

Als je de huid zou open leggen, dan heb je al gauw een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter, althans voor een volwassen persoon. Het weegt dan ook tien tot twintig percent van het gehele lichaamsgewicht, een niet te onderschatten hoeveelheid. De huid is dus meer dan een dun velletje, een bedekking voor het lichaam.

Op amper een oppervlakte van één vierkante centimeter concentreren zich bijna 90 zweetklieren, met meer dan 5 miljoen cellen. Daarin zitten trouwens tastzenuwen, koude- en warmtezenuwen, haren, talgklieren, bloedvaten enz.

De huid heeft dus een belangrijke functie. Bovendien leidt de huid een heel apart microbieel leven. Hij heeft zijn eigen soldaten die schadelijke indringers moeten liquideren. De huid heeft ook een functie in het immuunsysteem. Het is het zoveelste wonder, een intelligent samengestelde creatie.

Verzorg je huid

Vrouwen weten dat beter dan mannen: de leeftijd zie je aan de huid: het gezicht, de contouren van de ogen, de hals en… de handen. Al vanaf 30 jaar treden de eerste verouderingsverschijnselen op, hoewel sterke individuele verschillen kunnen optreden: de menselijke huid heeft nog veel geheimen. Bekende factoren die invloed op de veroudering hebben zijn wel: de genetische aanleg, felle zonsbestraling of overdreven gebruik van zonnebank, milieu-invloed zoals uitlaatgassen, vervuiling, straling, tabak, misbruik van alcohol, werken met gevaarlijke stoffen en zalfjes met schadelijke middelen zoals cortisone.

Al deze dingen maken dat aan sommige mensen kan worden gezegd: je ziet er nog goed uit voor je leeftijd. Dat is prettig om horen, maar dat hangt niet enkel van het toeval af, we hebben er invloed op. De vetafscheiding in de huid en de verminderde zweetproductie waardoor de huid droger wordt, is één element, maar ook de kleine haarvaten in de huid verminderen, zodat de bloedtoevoer afneemt. De vitaliteit en elasticiteit van de huid wordt kleiner als gevolg van een kleinere aanvoer van zuurstof, geringere afvoer van afvalproducten van de stofwisseling en een kleinere vochtigheidsgraad. Een gezonde voeding kan al heel wat omdat meer vitamines (waaronder vooral A), mineralen en voedende bestanddelen ook voor de huid van belang zijn zoals voor alle lichaamscellen. Maar ook meer bewegen, minder stress en een correcte cholesterolwaarde hebben een gunstige invloed op de gezondheid en schoonheid van de huid. Als daarbij ook de zuurstofvoorziening in de huid kan verbeterd worden, dan is hét middel gevonden tegen veroudering.

Het is dus van belang het vochtgehalte en dus ook de kans om zuurstof naar de cellen te sturen te stimuleren. De vraag is: hoe doe je dat. Het brengt het natuurlijke metabolisme dat vertraagd was, weer in beweging. Het is een kunst om de cellen weer met zuurstof en voedende bestanddelen te verrijken en de inactiviteit van de capillaire vaten en de microcirculatie te bevorderen, met andere woorden de bloedsomloop in de kleine haarvaatjes te verbeteren. Dan treedt een echt verjongend effect op. Daarvoor blijft voeding, beweging, afwezigheid van stress het belangrijkste, want het is wel prettig als men ook de spiegel wat kan laten lachen en rimpeltjes duidelijk kan verminderen of wegwerken. Men mag beslist niet vergeten, dat gezondheid van binnenuit komt en dat het uitzicht daar uiteindelijk een afstraling van is.

Vervelende jeuk

Door de huid goed te verzorgen, stimuleer je ook inwendige organen. Iedereen kent het wel: een vervelend jeukend gevoel op de huid. Het komt echter meer en meer voor, zelfs heel jonge kinderen hebben er al last van. Een nieuwe pull, een bepaalde soort zeep, iets gegeten dat „verkeerd” was en, je moet haast tot bloedens toe krabben. Dat wrijven of krabben is dan een natuurlijke reflex van het lichaam om via een betere doorbloeding het probleem af te voeren of op te lossen. Eigenlijk mag je het daar niet bij laten, want jeuk wijst op een probleem, vooral als het lang blijft duren, of erger wordt. Meestal is er wat aan de hand met de stofwisseling, want jeuk wijst op een inwendig probleem en is zelden uitwendig veroorzaakt, hoewel insectenbeten, of een allergische reactie op stoffen die op de huid komen ook wel tot de mogelijkheden behoren. In elk geval moet je alert zijn en de grond van het probleem onderzoeken.

Jeuk is eigenlijk een alledaags probleem. Maar jeuk die geregeld optreedt en grote delen van het lichaam beslaat, kan wijzen op een dieper probleem. Jeuk dat op het eerste gezicht een onschuldig verschijnsel is, kan een vroeg waarschuwingssignaal zijn van een sluimerende ziekte, kan een serieuze oorzaak hebben. Zo zijn er gevallen in de geneeskunde bekend van mensen die een maagkanker aan het ontwikkelen waren en die maanden tevoren last hadden van heftige jeuk. Ook nierproblemen worden nogal eens aangekondigd door jeuk, problemen met de lymfe, de bloedsomloop, de lever hebben in de regel jeuk als voorloper en boodschapper. De transmissie van het probleem gebeurt in de regel via de bloedsomloop. Zoals in het geval van maagkanker wordt het signaal overgebracht door een omzetting van lichaamseigen eiwitten, die in de huid een geweldige jeuk veroorzaken.

De huid is dus niet enkel een verpakking, het is een intelligent orgaan met een eigen taal. Je moet die verzorgen, hydrateren, voeden, laten ademen en weghouden van gevaarlijke of giftige stoffen.

Wil je een goed natuurlijk product om de huid beter te voeden, denk dan aan Aloë Vera. Ideaal om de huid soepel, gehydrateerd en jong te houden.

Een tip: Aloë Vera-crème van EllenDee. Zo blijf je er eeuwig jong uitzien, of toch ongeveer…

Je vindt Aloë-Vera-crème van EllenDee via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer