feb 5, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat doe je als virussen toeslaan?

Virussen zijn geen onschuldige ziekteverwekkers. Ze kunnen je doodziek maken. Denk aan HIV oftewel aids, aan gele koorts, aan corona en aan griep of influenza. Er wordt nog maar weinig over griep gesproken de laatste tijd, maar het is wel niet zo onschuldig en in feite verspreidt de ziekte zich op analoge wijze als corona. Het influenzavirus nestelt zich altijd in de bovenste luchtwegen, waar het de oppervlakkige laag van het slijmvlies, het trilhaarepitheel vernietigt. Vandaar dat rokers dubbel kwetsbaar zijn, omdat zij door de tabaksrook hun epitheel sterk verzwakken en zelfs de trilharen die normaal dienen om schadelijke indringers naar buiten te werken, al verlamd hebben. Dat epitheel is wel in staat zich snel te herstellen, maar dan moet men stoppen met roken, maar gewoonlijk is het al te laat omdat het virus zich snel innestelt en ook de poort opent voor een invasie van bacteriën.

Van zodra het virus zich in het slijmvlies heeft genesteld, duurt het nog een drie tot vier dagen eer de griep zich openbaart; men noemt dat de incubatietijd, de tijd die het virus nodig heeft om zich actief op te stellen en goed in te burgeren in uw lichaam.

De eerste symptomen duiken op met hevige koorts, zelfs tot 40 graden. De patiënt voelt zich plots rillerig, wordt overvallen door een algemene malaise en voelt zich doodmoe. Felle hoofdpijn en serieuze spierpijnen komen nadien samen met rugklachten en pijn in de zijde. De ogen zijn rood en prikken, het kijken en lezen valt moeilijk vanwege de overvloed aan traanproductie, de luchtwegen van neus en keelholte zijn ontstoken en pijnlijk, er is een lopende neus en het ademen is lastiger. Heel jonge kinderen kunnen het nu extra benauwd krijgen omdat bij hen een pseudo-kroep kan ontstaan als gevolg van een opzwelling van het slijmvlies in het strottenhoofd. Deze jonge kinderen laten tijdens het inademen dan ook een piepend geluid horen, wat menige jonge moeder in paniek heeft gebracht. Bij volwassenen ontstaat een droge hoest met prikkelingen in de keel. Het hoesten lijkt meer op blaffen, want er wordt haast geen slijm opgegeven, maar het is wel bijzonder belastend voor de patiënt die hierdoor vaak ’s nachts uit zijn slaap wordt gehouden.

Griep is eigenlijk niet zo’n onschuldige kwaal, maar de meeste mensen zijn best wel in staat om de problemen vanzelf te overwinnen. Voldoende warm drinken en vruchtensappen kunnen helpen om spoedig weer gezond te worden.

Zonder dat er ernstige verwikkelingen optreden, kan de koorts een dag of vier duren en die wordt volgens de moderne geneeskundige opvattingen en de natuurgeneeskunde best niet onderdrukt, want koorts is een natuurlijke reactie om het de virussen die niet bestand zijn tegen hogere temperaturen dan de normale lichaamstemperatuur extra moeilijk te maken en ze te liquideren. Slechts in die enkele gevallen waarbij koorts gevaarlijk kan zijn voor de patiënt kan op last van de dokter een koortswerend middel genomen worden. Het kan een paar tot zelfs drie à vier weken duren eer de patiënt nadien helemaal hersteld is en sommigen blijven zelfs maandenlang moe en vertonen een depressief gedrag, zozeer heeft het influenzavirus in de reserves getast. Men noemt dat het hyperesthetisch-emotioneel syndroom, een langdurige geestelijke depressie als gevolg van het griepvirus.

Het is niet ongewoon dat de patiënt nog een tijdje blijft hoesten, maar als dat langer dan een paar weken aanhoudt, kan beter de arts weer worden geraadpleegd die misschien een longfoto zal laten nemen.

Complicaties aan luchtwegen

Het influenzavirus zelf zorgt zelden voor verwikkelingen, daar zorgen bacteriën in het kielzog van de virussen voor. Men noemt dat een surinfectie. Deze bacteriën spelen het klaar dat ze via het beschadigde epitheel, waar de virussen het baanbrekend werk voor gedaan hebben, het slijmvlies bereiken en er zich eveneens in nestelen. Zo kunnen ze zelfs het longweefsel binnendringen en een bronchopneumonie veroorzaken. De ziekteverwekkers zijn meestal stafylokokken. Ook pneumokokken kunnen een surinfectie veroorzaken, maar deze aandoening treedt pas later op, over het algemeen als de koorts al verdwenen is of toch sterk gedaald. De afloop is meestal gunstig.

Longontsteking

Het gebeurt maar zelden dat het influenzavirus zelf een longontsteking veroorzaakt, hoewel dat eigenlijk wel mogelijk is. In dat geval bemerkt men een algemene infectie waarvan de longontsteking een onderdeel is. Deze vorm is bijzonder gevaarlijk en kan zelfs op een paar uur tot de dood leiden. Gelukkig is dat een hoogste zeldzaamheid. Wel niet zeldzaam zijn verwikkelingen aan de bovenste luchtwegen: middenoorontsteking, de sinussen of bijholten, de neusluchtwegen. Hier spelen bacteriën een belangrijke rol. In een uitzonderlijk geval kan zelfs influenza-encephalitis de hersenen bereiken, wat ook een dodelijke prognose heeft. Zelfs het syndroom van Rye is bekend waarbij een vervetting van de lever het gevolg is van een virale influenza-aandoening, maar gelukkig is dat meer literatuur dan realiteit, hoewel bij kinderen in de ontwikkelingslanden de sterfte belangrijk kan zijn.

Sommige patiënten weten ook niet dat ze eigenlijk griep hebben, omdat de verschijnselen slechts zwak verlopen. Hun hinder beperkt zich tot een lopende neus met verkoudheidsverschijnselen en deze griepsoort wordt meestal veroorzaakt door het influenzatype C.

Het kan ook gebeuren dat influenza bij een zwangere vrouw tot een miskraam kan leiden, maar het virus en de ziekte zelf hebben geen invloed op de foetus. Een gehandicapt kind ter wereld brengen als gevolg van een griep is niet bekend.

Sommige lichte aandoeningen van de keel, de neus, de bronchiën, de sinussen en de longen worden als griep beschouwd, vooral als er lichte koorts mee gepaard gaat, maar eigenlijk zijn dat andere kwalen. De echte griep van het influenzatype A gaat foudroyant met hoge koorts gepaard. De patiënt voelt zich mottig, ja doodziek. Hij is enkel nog in staat om in bed te kruipen en hij moet dat ook doen, want op de been proberen te blijven met peppillen is niet verstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn.

De problemen die men over het algemeen met buikgriep omschrijft, hebben eigenlijk met griep niets te maken. Meestal gaat het om lichte gastro-intestinale infecties, aandoeningen van het spijsverteringssysteem als gevolg van besmet voedsel of een afwijking van zijn klassieke eetgewoonten. Als men twijfelt kan de arts altijd een virologisch onderzoek laten uitvoeren, maar gewoonlijk is de kwaal of het ergste ervan toch verdwenen terwijl men nog op de uitslag zit te wachten.

Wat te doen?

Wie plots pijn krijgt, een geradbraakt gevoel heeft, begint te niezen, te snotteren en te hoesten, hoofdpijn waarneemt en vooral plots hoge koorts krijgt, mag quasi zeker zijn: griep. Hoewel griep meestal vanzelf geneest en dus weinig kan gedaan worden, tenzij het lichaam vrijwaren voor surinfecties en schade van de griep zelf, kunnen risicopatiënten beter een arts opzoeken, want nieren, hart- en bloedvaten en luchtwegen kunnen bij het probleem betrokken raken en ze kunnen van de nasleep van de griep nog weken- zelfs maandenlang ziek zijn.

In elk geval zo spoedig mogelijk het bed in en vooral veel warm drinken: liefst warme lindethee waaraan eventueel versgeperst citroensap is toegevoegd. Ook vitamine C kan nog nuttig zijn om bijkomende infecties te verhinderen en de weerstand toch terug op te bouwen. Een warm bad en nadien in warme dekens gewikkeld nog een uurtje of wat nazweten is ideaal. Doe geen dingen die de bloedsomloop en het hart extra belasten. Ga niet liggen rondlopen, in de zetel hangen, toch proberen te werken of zelfs naar tv te kijken, het kan u alleen maar zieker maken. Drink in deze periode geen alcohol. De zogenaamde genezende grog helpt niet, kan alleen maar warmte en dus energie aan het lichaam onttrekken en het risico op complicaties aan de ademhalingswegen vergroten. Best kan het lichaam vasten, op die manier kan het toxines verwijderen. Maar zo lang er koorts is, is het van het grootste belang dat voldoende gedronken wordt, zodat de nieren de toxines kunnen elimineren en het lichaam zijn vochtbalans op peil kan houden, geen dehydratatie ontstaat.

Slechts langzaam weer overschakelen op vast voedsel en in het begin licht verteerbare kost kiezen: beschuitjes, magere kwark en vooral vruchten en vruchtensappen, gekookte groentjes en wat vis. Pas als je helemaal opgeknapt bent kan je weer je gewone eetgewoonten hernemen, maar met eiwitrijk voedsel wordt best nog wat gewacht tot het grootste probleem voorbij is. Op die manier zal je zeker gewapend zijn als het virus nogmaals komt aankloppen. En nog iets: Echinacea is een plant die je helpt tegen winterse ziekmakers, het is preventief interessant, maar het bekort ook aandoeningen.

Een tip: Echinabell van Fytobell.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer