Waarom zie je dat op latere leeftijd veel mensen voorover gebogen rondlopen? Osteoporose! Vooral vrouwen hebben er last van na de overgang. Dat is de meest voorkomende vorm van osteoporose, n.l. de primaire vorm. Die verschijnselen merk je ook bij vrouwen van wie de menopauze kunstmatig is ingezet, bijvoorbeeld na verwijdering van de eierstokken.
Deze involutieve osteoporose is het gevolg van een vermindering van de oestrogeenproductie waardoor meer bot wordt afgebouwd dan aangemaakt. De calciumabsorptie is gestoord. Men mag proberen kalk in te nemen, de afscheiding van calcium zal groter blijven dan de absorptie. Er is dus een endocriene storing. Wat doe je daaraan, kan je verhinderen dat je skelet bij wijze van spreken verschrompelt en dat je gemakkelijk botten breekt?
Vooral vrouwen die last hebben met de hormoonspiegel moeten alert zijn voor osteoporose en spontane breuken. Daarom meer sport, wat het skelet significant versterkt en neem vitamine K2, wat de calciumabsorptie stimuleert.
Bij osteoporose kan ook pijn optreden. Soms voelt de patiënt in maanden niets, om dan weer in alle hevigheid de kwaal te voelen toeslaan. De ziekte is eigenlijk niets ernstig, behalve wanneer breuken optreden. Het kan lang duren vooraleer dit hersteld wordt. Vaak zal de arts oestrogenen toedienen, wat sommigen dan weer niet gunstig vinden en er de voorkeur aan geven de lichaamseigen hormoonproductie te stimuleren, door de bijnieren een zetje te geven. In elk geval moet de patiënt zich verlaten op de arts die een gepaste medicatie zal uitstippelen.
Je kan natuurlijk beter voorkomen dan genezen en het niet zover laten komen. De natuur kunnen we niet veranderen, het verouderingsproces uitschakelen ook niet, wel uitstellen en de kwaliteit van de veroudering gevoelig verbeteren.
Uit onderzoeken in Canada is gebleken dat bij patiënten die driemaal per week aan sport doen osteoporose veel minder, of liever haast niet voorkomt. Drie uur per week blijkt dan toch een noodzakelijk ritme te zijn. Aan een universiteitskliniek werd een groep dames en heren onderzocht die gedurende een jaar driemaal per week gedurende een uur aerobic beoefende.
Gebleken is dat het calciummetabolisme zich herstelt, dat de bot aangroei wordt gestimuleerd en dat de oestrogeenspiegel in het bloed verhoogd was. Met andere woorden, deze patiënten werden jonger door sport.
Zelfs vrouwen van boven de vijftig hadden na een jaar sporten een sterker skelet dan tevoren en waren dus ook minder gevoelig voor breuken en verwondingen. Uiteraard was er ook een gunstig gevolg op hart- en bloedvaten en zelfs de algemene tonus en weerstand tegen ziekten was gevoelig verbeterd. Daarom zouden vrouwen vanaf de leeftijd van veertig geregeld meermaals in de week een uurtje intensief moeten trainen. Veel vrouwenkwaaltjes zouden daardoor milder verlopen en of uitgesteld worden. Het humeur zou er ook door verbeteren en depressies verdwijnen, wat uiteindelijk iedereen in het gezin ongetwijfeld zal waarderen.
En je kan de calciumabsorptie in het skelet verbeteren dankzij vitamine K2. Die zit in gefermenteerde producten: zuurkool, yoghurt, kwark en natto. Ofwel neem je een goed preparaat zoals Vitamine K2 Forte van Fytobell.
Je vindt vitamine K2 Forte van Fytobell in apotheken met CNK-bestelnummer: 2595-858.
Ofwel kan je het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.