sep 25, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven?

Je kunt ook te veel met gezond eten bezig zijn dan het een obsessie wordt.

In elk geval wordt er nog altijd dapper gesjoemeld met het voedsel: kleurstoffen, smaakstoffen, gemanipuleerde ingrediënten, smaakversterkers enz…

De laatste tijd hebben we het wel gehad: er gaat geen maand voorbij of er breekt een voedselschandaal los: van BSE via dioxine, tot antibiotica en groeihormonen. Als de consument zijn angst voor het aantasten van zijn gezondheid zou omzetten in een kritisch koopgedrag, dan zou het probleem veel sneller van de baan zijn.

Dat gezond eten is niet nieuw, wel het feit dat er zoveel gesjoemeld wordt met voedsel. Al vanaf jongs af aan wordt het erin gestampt: gezond eten is belangrijk.

Gezondheidsadviezen vertellen ons dat we dagelijks twee porties groenten en twee stuks fruit moeten eten en iedereen weet dat je in een gezond eetpatroon moet oppassen voor slecht vet, alcohol en suiker. Bij de term verslaving denk je dan ook niet snel aan té gezond eten. Toch is er een nieuwe ontwikkeling in onze consumptiemaatschappij: orthorexia nervosa, een eetstoornis waarbij gezond eten de grootste vijand is.

De oorzaak ligt natuurlijk in het feit dat er zoveel gefoefeld wordt met voedsel dan veel mensen bang worden en overgaan tot erg kritisch koop- en eetgedrag. Op zich is dat niet erg, zelfs niet gevaarlijk, maar het toont wel aan dat we in onze maatschappij van vandaag niet goed bezig zijn.

De term orthorexia nervosa werd gelanceerd door de Amerikaanse gezondheidsexpert Steven Bratman. In zijn boek Healthfood Junkies beargumenteert hij dat zowel anorexia en boulimia als orthorexia aandoeningen zijn die voedsel een overdreven plaats in het leven geven.

Zelf was Bratman ooit overtuigd macrobioot. Het boek heeft wel een heet hangijzer aangeboord. Niemand wil immers horen dat gezond ook té gezond kan zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer