sep 25, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven?

Je kunt ook te veel met gezond eten bezig zijn dan het een obsessie wordt.

In elk geval wordt er nog altijd dapper gesjoemeld met het voedsel: kleurstoffen, smaakstoffen, gemanipuleerde ingrediënten, smaakversterkers enz…

De laatste tijd hebben we het wel gehad: er gaat geen maand voorbij of er breekt een voedselschandaal los: van BSE via dioxine, tot antibiotica en groeihormonen. Als de consument zijn angst voor het aantasten van zijn gezondheid zou omzetten in een kritisch koopgedrag, dan zou het probleem veel sneller van de baan zijn.

Dat gezond eten is niet nieuw, wel het feit dat er zoveel gesjoemeld wordt met voedsel. Al vanaf jongs af aan wordt het erin gestampt: gezond eten is belangrijk.

Gezondheidsadviezen vertellen ons dat we dagelijks twee porties groenten en twee stuks fruit moeten eten en iedereen weet dat je in een gezond eetpatroon moet oppassen voor slecht vet, alcohol en suiker. Bij de term verslaving denk je dan ook niet snel aan té gezond eten. Toch is er een nieuwe ontwikkeling in onze consumptiemaatschappij: orthorexia nervosa, een eetstoornis waarbij gezond eten de grootste vijand is.

De oorzaak ligt natuurlijk in het feit dat er zoveel gefoefeld wordt met voedsel dan veel mensen bang worden en overgaan tot erg kritisch koop- en eetgedrag. Op zich is dat niet erg, zelfs niet gevaarlijk, maar het toont wel aan dat we in onze maatschappij van vandaag niet goed bezig zijn.

De term orthorexia nervosa werd gelanceerd door de Amerikaanse gezondheidsexpert Steven Bratman. In zijn boek Healthfood Junkies beargumenteert hij dat zowel anorexia en boulimia als orthorexia aandoeningen zijn die voedsel een overdreven plaats in het leven geven.

Zelf was Bratman ooit overtuigd macrobioot. Het boek heeft wel een heet hangijzer aangeboord. Niemand wil immers horen dat gezond ook té gezond kan zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer