aug 12, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Meer voedselvergiftigingen bij warm weer

Diarree is de normaalste zaak van de wereld op vakantie, maar wel ten zeerste hinderlijk. Een paar keer meer naar het toilet moeten gaan per dag is geen ongewone zaak en meestal ook niet veroorzaakt door ziekte. Het is al voldoende dat er wat meer vezels in het voedselpakket zitten, wat meer olie (zoals olijfolie in zuiderse streken) om al een wat gemakkelijker stoelgang te hebben. Niets aan de hand dus. Je mag ervan uitgaan dat iedereen die naar het zuiden trekt en zijn dieet wat wijzigt met deze ongemakken geconfronteerd kan worden. Geraspte appel, geplette banaan, rijstwater, en… de zaak is opgelost.

Iets wat je altijd in de reisapotheek kan meenemen is Digesbiose, een probioticum dat korte metten zal maken met de ongemakken. Het is een prima middel tegen diarree en darmproblemen. Het is gebaseerd op probiotische bacteriën. Vooral voor kinderen is het ongevaarlijk en werkt het uitstekend. Wie meteen zijn dieet wat bijstuurt en wat voorzichtig is, hoeft niets te vrezen. Je moet er evenwel rekening mee houden dat in geval van diarree er toch wat meer moet gedronken worden om het vochtverlies te compenseren.

Besmet voedsel kan je bij warm weer zoals deze week snel met een vergiftiging opzadelen.

Besmet voedsel

Iets anders is het als het voedsel besmet is of de drank verontreinigd met micro-organismen, of de toxines ervan. Er is becijferd dat ruim 40 percent van de internationale reizigers in ontwikkelingslanden het slachtoffer worden van een voedsel- of drankvergiftiging. 30 percent worden zo zwaar besmet dat ze ziek het bed moeten houden. Met voedsel en drank moet je in dergelijke gebieden echt leren omgaan.

Hoe ga je te werk als je het niet gewend bent?

  • Als je gaat eten, of voedsel gekocht hebt en het zelf wil bereiden dan moet je beslist eerst de handen wassen. In de kookpotten en op het eetgerei mogen helemaal geen oude voedselresten meer te vinden zijn. Het verse voedsel mag helemaal niet in contact komen met oude voedselresten. Er mag dan ook niets bewaard worden, maar wat niet is opgegeten moet worden verwijderd uit de keuken of de plaats waar gegeten wordt. Het kan dienen als diervoer of in de vuilnisbak worden gedumpt, liefst buitenshuis.
  • Vlees moet absoluut worden gebakken, gebraden of gekookt, want vlees dat niet voldoende werd verwarmd, is een bron van toxoplasmose, van worminfecties en allerlei nare aandoeningen. Zeker op plaatsen waar geen koelkasten zijn, kan je ofwel pas geslacht vlees gebruiken, ofwel liever betrouwbare conserven gebruiken waarvan het blikje ongeschonden was, en geen roest vertoont, geen bulten of opzwellingen heeft (gisting) en niet over datum is. Dezelfde maatregelen gelden voor vis. Ofwel gebruik je conserven van goede en betrouwbare kwaliteit, ofwel moet je de vis gebruiken als die vers gevangen is en… als je die kan kuisen met zuiver en onbesmet water. Je kan voor een kort verblijf beter helemaal geen risico’s nemen!
  • Rauwe vis eten is heel gevaarlijk, hoewel het in sommige streken in het oosten gebruikelijk is. Probeer liever niet te doen wat de plaatselijke bevolking doet, zij zijn ertegen opgewassen, wij met ons gevoelig immuun- en darmstelsel zouden heel gauw ziek worden.
  • Van zodra het voedsel gekookt is, moet het meteen worden geconsumeerd en als het niet meteen kan, moet het goed worden afgedekt, zodat er geen micro-organismen of insecten bij kunnen, want insecten zijn transporteurs van micro-organismen. In streken waar veel vliegen rondhangen, kan je maar beter de goede oude vliegenvangers uithangen of ’s avonds gebruik maken van speciale vliegenlampjes. Ze werken even doeltreffend en lang niet zo giftig als scheikundige vliegenverdelgers.
  • Rauwe groenten kan je best mijden en als je ze toch wil gebruiken was ze grondig in zuiver water waar speciale ontsmettingsmiddelen die je daarvoor in apotheken kan kopen, hebt gedaan. Eet nooit groenten of fruit dat zo uit een stalletje komt. Fruit kan je best schillen, maar je moet er wel op letten dat de buitenkant van de schil niet via het mes in contact kan komen met de vrucht zelf.
  • Soepen moet je niet opnieuw opwarmen, ze worden in een dergelijk klimaat toch veel te snel zuur, wat wijst op gisting en bacteriële verontreiniging. Als je toch soep wil eten, dan moet je ze vers klaar maken, of… alweer uit een blikje halen. Let ook op met groenten die uit kleine tuintjes komen en die bemest worden met menselijke gier, een gebruik dat vaak toegepast wordt in de tropen. Allerlei wormen of eitjes van wormen kunnen erop zitten en dat kan je heel ziek maken. Spoelwormen is nog maar het eenvoudigste wat je kan overkomen, maar het is geen plezierige gedachte als je plots tijdens de stoelgang geconfronteerd wordt met een spoelworm van dertig centimeter lang die je uit de ingewanden moet persen.
  • Eigenlijk zou je overal waar het water van bedenkelijke kwaliteit is moet vermijden van rauwkost te gebruiken.

Voedsel ook met opzet vervuild!

Naast de natuurlijke vervuiling en besmetting kan het voedsel ook met misdadig opzet zijn vervuild. Denk er aan dat in Egypte bijvoorbeeld watermeloenen soms met water worden geïnjecteerd om op die manier het gewicht te verhogen. Het geïnjecteerde water is bacterieel gezien van een bedenkelijke kwaliteit. Gegarandeerd een topper in de rij ziekmakers. Om te controleren of dat met je meloentje gebeurd is die je wil kopen kan je hem best eens flink schudden. Hoor je wat klotsen, leg hem terug!

Maar zelfs met rijst kan er een probleem ontstaan. Als je rijst hebt gekookt dan moet die meteen worden geconsumeerd. Blijft gekookte rijst in dergelijke klimatologische condities te lang staan, dan kan er een bacterie de zogenaamde Bacillus cereus in ontwikkelen. Er ontstaat een toxine die je binnen 1 tot 5 uur met braakgevoelens en diarree kan opzadelen. Deze toxine kan ook verder ontwikkelen in de darmen en binnen de 8 tot 16 uur zit je met een ongelooflijke diarree geplaagd. Vers gekookte rijst is daarentegen behoorlijk veilig.

Je moet ook opletten in zogenaamd exotische restaurantjes, waar rijst soms uren, in een aantal gevallen zelfs dagen van tevoren wordt gekookt. Als er een klant komt, dan wordt de rijst nog even nagebakken in olie en je krijgt een fris uitziend knapperig product op je bord dat die naam niet verdient. De toxines blijven erin! Zelfs in ons eigen land moet je in bepaalde Chinese restaurantjes erg voorzichtig zijn. Als je niet zeker bent dat je geen verse producten krijgt, kijk niet naar de prijs, maar ga elders! Je gezondheid is meer waard dan een goedkoop menuutje.

Uiterste voorzichtigheid is ook geboden met melk. Als ze niet gesteriliseerd of gepasteuriseerd werd, gebruik ze liever niet. Besmette melk in dergelijke gebieden kan tuberculose, brucellose en listeriose overbrengen.

Ook schaaldieren zijn vaak een bron van besmettingen, vooral als ze gevangen worden in wateren die besmet zijn met menselijke fecaliën. Als de riolen in zee of rivieren uitmonden moet je al heel voorzichtig zijn. Als het warm weer is, kan je er ook beter van afblijven ook bij ons. Maar vermijd dergelijke producten helemaal in zuiderse en oosterse landen.

Eet ook nooit paté oftewel leverpastei bij warm weer. Zelfs bij ons kunnen er gemakkelijk besmettingen in optreden. Aantrekkelijke, pittoreske stalletjes op markten in het zuiden kunnen leuk zijn om te fotograferen en aangenaam om in rond te kuieren, maar je moet er in het geheel niets kopen. Geprepareerde voeding komt sowieso niet in aanmerking. Zelfs met verse zachte kazen moet je al uitkijken.

En een tip voor een prima natuurlijk preparaat om altijd bij te hebben: Digesbiose van Fytobell, met miljarden goede bacteriën.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278. Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer