jul 21, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

IJzersterk met spinazie?

Eigenlijk is spinazie populair geworden dankzij de tv-filmpjes van Popeye the sailorman. De krachtige spierballen dankte hij volgens de filmmakers aan de spinazie. IJzersterk werd hij dankzij het ijzer in de spinazie. Het is niet helemaal onwaar, maar ook weer niet helemaal waar. Wel juist is dat spinazie meer ijzer bevat dan de meeste andere groenten, maar ook weer niet zoveel ijzer als men aanvankelijk gedacht had. Er was namelijk een berekeningsfout geweest. Dat neemt niet weg dat spinazie een heel gezonde groente is en het gebruik ervan moet om gezondheidsredenen worden aangemoedigd. Spinazie bevat namelijk vitamine C, foliumzuur, ijzer, calcium, chlorofyl en liponzuur.

Spinazie is een echt versterkende groente. Ze bevat vitamines, mineralen en talrijke antioxidanten en is ideaal voor zieken en herstellenden.

Deze groente is bijzonderlijk interessant voor mensen met een lastige spijsvertering. Mensen die last hebben van reumatische aandoeningen moeten er wel voorzichtig mee zijn. Daarentegen is het een ideale groente om verstopping te bekampen.

In babyvoeding

Spinazie is een bladgroente die oorspronkelijk afkomstig is uit Perzië en door de Arabieren naar Europa is gebracht. Ze is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, hetzij uit de kassen, van de koude grond of uit diepvries. Nu is er volop verse spinazie en dat verdient toch wel de voorkeur.

Spinazie is bijzonder rijk aan vitaminen en mineralen (ijzerhoudend) en wordt dan ook veel in babyvoeding verwerkt. Daar moet wel voor opgelet worden vanwege het oxaalzuur.

Laat spinazie zo lang mogelijk uitlekken alvorens ze te koken, er zit nog altijd meer dan voldoende vocht in. Was de spinazie vooral niet te lang, een minuut of 5 nadat de groente geslonken is, is meestal meer dan genoeg. Goed uitgelekt en slechts met een stukje boter gestoofd is deze groente een werkelijke delicatesse!

Heel gezond

  • Spinazie is één van de groenten die rijkst is aan vitamine C wat snel vermindert bij het verwelken van het blad.
  • Bevat veel caroteen, vitamine A, B, F.
  • Is licht laxatief en bevordert de vorming van rode bloedcellen.
  • Bevat talrijke antioxidanten en past dus ook in een dieet ter preventie van kanker.
  • Is bloedzuiverend.
  • Als groente is spinazie hartversterkend.
  • Spinazie behoort tot de vetafbrekende voedselsoorten.
  • Spinazie bevat in hoge mate volwaardige eiwitstoffen.
  • Verse, malse spinazie is ideaal voor in de rauwkost. Wees evenwel voorzichtig als je een gevoelige lever hebt.

In de keuken

Je kunt best gebruik maken van zoveel mogelijk jonge, rauwe spinazie, ideaal voor in salade: steel eraf, goed wassen, fijnhakken, toevoegen van zout, olie en azijn. Opdienen met aardappelen.

Om het oxaalzuur te verminderen: voor het koken de spinazie in kokend water zetten of beter: het water vernieuwen aan de halve kooktijd.

Opdienen met ei, geroosterd vlees, vis, zwezerik, als gebraadgarnituur.

Gekookte spinazie niet bewaren voor een volgend maal: het gist namelijk gemakkelijk.

Spinazie wordt ook gebruikt als grondstof bij fabricage van vitaminepreparaten.

Zelf kweken

Spinazie vereist een vruchtbare grond. Half augustus is een goed moment om te zaaien. Zaaien in voren en goed vochtig houden! De nu gezaaide spinazie kan tot laat in het najaar geoogst worden. Wanneer in het najaar in de tuin wateroverlast te vrezen is dan moet je bij het kiezen van het zaaibed daar nu op letten. Dat geldt trouwens voor de standplaats van alle teelten die laat geoogst worden.

Ook opletten

Spinazie wordt als een van de gezondste groenten beschouwd. Ze zit vol mineralen en vitaminen. Tegenwoordig wordt spinazie evenwel onder de potentieel gevaarlijke groentesoorten geklasseerd. Vooral als zij door de liefhebber in de eigen moestuin wordt gekweekt.

Mest dat te veel stikstof bevat, is funest voor de spinazieteelt. (Dat geldt zowel voor natuurlijke als voor kunstmest). Die stikstof veroorzaakt een ophoping van nitraten in het spinazieblad, wat de opname van zuurstof in het bloed belemmert.

Te schrale grond daarentegen of een vertraging van de plantontwikkeling ten gevolge van de weersomstandigheden, bevordert de vorming van bepaalde gifstoffen in de bladeren. Deze kunnen allerlei narigheden zoals irritaties maar ook ontstekingen van maag en darmen veroorzaken, evenals reumatische aandoeningen. Laxerende substanties tenslotte vindt men in het blad van de oudere plant.

Enkel jonge spinazie waarvan het blad heldergroen is, bezit de heilzame, kracht gevende eigenschappen die Popeye onoverwinnelijk maakte.

Tijdens droge, zonnige zomers is er met spinazie soms weinig te beginnen, vooral op lichte, droge gronden, omdat de planten dan te vroeg bloeien. Dat is geen prettige ervaring als men met zorg gezaaid heeft. 

De kuisploeg

De cellulose bevordert de afscheiding: goed voor verstopping, aambeien, bejaarden Spinazie is de meest voedzame groente, gezond, licht verteerbaar en is de kuisploeg van de verteringswegen.

Voorzichtig zijn met spinazievoeding bij baby’s.

Oxaalzuur kun je onschadelijk maken door toevoeging van gemalen krijt en met ei te nuttigen.

Laag groeiende bladeren moeten 5 à 6 maal gewassen worden voor het gebruik.

Spinazie mag niet lang koken, maar alle bacteriën zijn niet dood; daarom: niet lang vooraf bereiden, onmiddellijk gebruiken en niet bewaren, zelfs niet in de koelkast, geen opgewarmde bereidingen: de bacteriën zijn intussen vermenigvuldigd. Spinazie mag door diabetici gebruikt worden.

Licht verteerbaar

Spinazie is de meest voedzame groente, gezond, licht verteerbaar en een echte weldoener van de verteringswegen. Wees op je hoede voor spinazie bij baby’s. Het oxaalzuur kun je onschadelijk maken door toevoeging van gemalen kaas. Laag groeiende bladeren moeten 5 à 6 maal gewassen worden voor het gebruik. Spinazie mag niet lang koken.

Spinaziesla

Ingrediënten:

1/2 kg jonge spinazie (kleine blaadjes), 1/2 dl olie (1/2 olijfolie, 1/2 arachideolie), 1 lepel citroensap of 1/2 citroen, 1 sjalot, 1 knoflookteentje, 2 hardgekookte eieren, 1 lepel mosterd, 200 g Belgische brie, 200 g blokjes gekookte ham, versgemalen peper, zout.

Bereiding:

Roer de mosterd met het citroensap aan. Kruid met verse peper en zout en voeg er het fijngesnipperde sjalotje en het knoflookteentje aan toe. Meng dan, beetje bij beetje, met de olie. Verdeel de kaas en de ham in blokjes. Was de spinazie en verwijder zorgvuldig alle verlepte en minder gave blaadjes. Vervang het water enkele keren en laat uitlekken. Schep de spinazie in een grote slakom en versier met blokjes ham, stukjes kaas en partjes hardgekookt ei. Bewaar op een frisse plaats tot even voor het opdienen. Overgiet voor het serveren met vinaigrettesaus en meng de sla. Je mag dit slaatje nog eens extra kruiden met wat zout en versgemalen peper.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer