Cardiologen waarschuwen: “Suiker is de grootste vijand van je hart, verminder het drastisch!”

Men begint het stilaan te beseffen en de cardiologen hebben gisteren nog eens opgeroepen om onze houding drastisch te wijzigen: we eten te veel suiker en dat moet een halt worden toegeroepen. Niet alleen maakt het de bevolking en ook de jeugd dikker, legt het de basis voor obesitas op volwassen leeftijd, maar opent ook de poort voor talrijke ziekten, waarvan hart- en vaatziekten de meest te duchten zijn. Vroeger werden hart- en vaatziekten gerelateerd aan vetten, vooral dierlijke vetten moesten het ontgelden. Tegenwoordig weet men wel beter: het zijn niet zozeer de vetten die de gezondheid bedreigen, dan wel de geraffineerde koolhydraten, met andere woorden SUIKER en alles waar suiker in verwerkt wordt.

Je zou schrikken mochten we de lijst weergeven van alle voedingsproducten waar suiker aan toegevoegd wordt: tot pekelharing en bereide vleeswaren oftewel charcuterie, alle mogelijk sausen: van ketchup tot mayonaise, van saladedressings tot pickles, snoep gebak, pralines, chocolade, smeerpasta, confituur, frisdrank, fruitsap, chocopasta, overal zit suiker in. Een gemiddeld verbruik per Belg en per jaar: 75 kilo. Dat betekent dat sommigen nog veel meer suiker eten en dat zal onze gezondheid geweten hebben.

Suiker is een killer. Daarvoor waarschuwde gisteren de Belgische cardiologische liga.
Je kan beter suiker vermijden en vervangen door een natuurlijke zoetstof zonder calorieën die het gewicht ongemoeid laat en hart en bloedvaten niet bedreigen: steviolglycosiden.

Suiker is een zoethoudertje, maar wel een gevaarlijke: het helpt langzaam maar zeker de bloedvaten dicht te slibben, veroorzaakt ontstekingsziekten waaronder reuma, diabetes, oogkwalen, kortom, er is geen reden om het suikerverbruik niet drastisch naar beneden te halen en grondig alle etiketten van voedingsproducten te lezen.

Gelukkig zijn er al heel wat scholen die langzaam maar zeker de frisdrankautomaten vervangen door automaten waar enkel nog water voorhanden is en de snoepautomaten verdwijnen hier en daar ook al. Cardiologen waarschuwen: jongeren beseffen niet dat ze door hun gebruik van frisdrank, snoep en snacks de basis leggen voor de hartproblemen op latere leeftijd. En die latere leeftijd komt vroeger dan verwacht!

De Belgische cardiologische Liga doet daarom een ultieme oproep tot de bevolking: gebruik drastisch minder suiker!

Dokter Luc Missault voorzitter van de cardiologische Liga begrijpt dat de levenswijze van de Belgen het er niet gemakkelijker op maakt: schoolfeestjes, verjaardagsfeestjes, bijeenkomsten, vieringen, werkvergaderingen: er is altijd zoetigheid. Maar die gewoonte kunnen en moeten we afleren om ons hart en bloedvaten, de pancreas te sparen en langer en gezonder te leven. De gevolgen zijn schrikbarend: meer dan 30.000 doden per jaar in België door hart- en vaatziekten. Eén Belg op de twaalf is al diabeet! Het Jessaziekenhuis in Hasselt heeft trouwens een initiatief genomen: patiënten moeten een suikerdrankje drinken en daarna op een fitnesstoestel uittesten hoe lang het duurt eer deze suikerbom verbrand is! Suiker is een langzame killer!

Schakel daarom over op een natuurlijke zoetmaker, zonder calorieën en zonder impact op hart of bloedvaten, op basis van steviolglycosiden, afkomstig van de steviaplant. Tweehonderdmaal zoeter dan suiker, maar zonder één enkele calorie.

Een tip: Gebruik Stevabell van Fytobell, op basis van steviolglycosiden, maar dermate uitgekiend dat je de gewoonten en recepten van je vroegere bereidingen perfect kan behouden: evenveel Stevabell gebruiken als je vroeger suiker gebruikte. Eenvoudiger kan niet.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer