Cardiologen waarschuwen: “Suiker is de grootste vijand van je hart, verminder het drastisch!”

Men begint het stilaan te beseffen en de cardiologen hebben gisteren nog eens opgeroepen om onze houding drastisch te wijzigen: we eten te veel suiker en dat moet een halt worden toegeroepen. Niet alleen maakt het de bevolking en ook de jeugd dikker, legt het de basis voor obesitas op volwassen leeftijd, maar opent ook de poort voor talrijke ziekten, waarvan hart- en vaatziekten de meest te duchten zijn. Vroeger werden hart- en vaatziekten gerelateerd aan vetten, vooral dierlijke vetten moesten het ontgelden. Tegenwoordig weet men wel beter: het zijn niet zozeer de vetten die de gezondheid bedreigen, dan wel de geraffineerde koolhydraten, met andere woorden SUIKER en alles waar suiker in verwerkt wordt.

Je zou schrikken mochten we de lijst weergeven van alle voedingsproducten waar suiker aan toegevoegd wordt: tot pekelharing en bereide vleeswaren oftewel charcuterie, alle mogelijk sausen: van ketchup tot mayonaise, van saladedressings tot pickles, snoep gebak, pralines, chocolade, smeerpasta, confituur, frisdrank, fruitsap, chocopasta, overal zit suiker in. Een gemiddeld verbruik per Belg en per jaar: 75 kilo. Dat betekent dat sommigen nog veel meer suiker eten en dat zal onze gezondheid geweten hebben.

Suiker is een killer. Daarvoor waarschuwde gisteren de Belgische cardiologische liga.
Je kan beter suiker vermijden en vervangen door een natuurlijke zoetstof zonder calorieën die het gewicht ongemoeid laat en hart en bloedvaten niet bedreigen: steviolglycosiden.

Suiker is een zoethoudertje, maar wel een gevaarlijke: het helpt langzaam maar zeker de bloedvaten dicht te slibben, veroorzaakt ontstekingsziekten waaronder reuma, diabetes, oogkwalen, kortom, er is geen reden om het suikerverbruik niet drastisch naar beneden te halen en grondig alle etiketten van voedingsproducten te lezen.

Gelukkig zijn er al heel wat scholen die langzaam maar zeker de frisdrankautomaten vervangen door automaten waar enkel nog water voorhanden is en de snoepautomaten verdwijnen hier en daar ook al. Cardiologen waarschuwen: jongeren beseffen niet dat ze door hun gebruik van frisdrank, snoep en snacks de basis leggen voor de hartproblemen op latere leeftijd. En die latere leeftijd komt vroeger dan verwacht!

De Belgische cardiologische Liga doet daarom een ultieme oproep tot de bevolking: gebruik drastisch minder suiker!

Dokter Luc Missault voorzitter van de cardiologische Liga begrijpt dat de levenswijze van de Belgen het er niet gemakkelijker op maakt: schoolfeestjes, verjaardagsfeestjes, bijeenkomsten, vieringen, werkvergaderingen: er is altijd zoetigheid. Maar die gewoonte kunnen en moeten we afleren om ons hart en bloedvaten, de pancreas te sparen en langer en gezonder te leven. De gevolgen zijn schrikbarend: meer dan 30.000 doden per jaar in België door hart- en vaatziekten. Eén Belg op de twaalf is al diabeet! Het Jessaziekenhuis in Hasselt heeft trouwens een initiatief genomen: patiënten moeten een suikerdrankje drinken en daarna op een fitnesstoestel uittesten hoe lang het duurt eer deze suikerbom verbrand is! Suiker is een langzame killer!

Schakel daarom over op een natuurlijke zoetmaker, zonder calorieën en zonder impact op hart of bloedvaten, op basis van steviolglycosiden, afkomstig van de steviaplant. Tweehonderdmaal zoeter dan suiker, maar zonder één enkele calorie.

Een tip: Gebruik Stevabell van Fytobell, op basis van steviolglycosiden, maar dermate uitgekiend dat je de gewoonten en recepten van je vroegere bereidingen perfect kan behouden: evenveel Stevabell gebruiken als je vroeger suiker gebruikte. Eenvoudiger kan niet.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer