jan 20, 2024 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Grijpt de winter je naar de keel?

Weersvoorspellingen zijn tegenwoordig een beetje koffiedik kijken. Terwijl de weersvoorspeller op het nieuws verkondigde dat het droog bleef, was het hier aan het sneeuwen. Poedersneeuw weliswaar, maar je kunt er niet vanuit gaan dat het een exacte wetenschap is. Het kan nog slechter: landgenoten in Canada vertelden dat de temperatuur ’s nachts tot min 45 graden dook. Brrr. En als dan de stroom nog uitvalt, zit je in een diepvrieskast.

Als je ziek bent of keelpijn hebt, hoef je niet meteen naar sterke middelen te grijpen. Er zijn natuurlijke en vaak veiliger methodes. Verhoog je weerstand dag aan dag. Eet gezond.

Op een andere plaats moesten bewoners dan weer hun huis verlaten vanwege de gloeiende lava. Het is me het klimaat wel en bij veel mensen slaat het om in paniek, depressiviteit en dus ook een hogere vatbaarheid voor ziekten. Want gedachten zijn krachten, ook negatieve gedachten kunnen je slecht beïnvloeden. 

Spelen ook een rol: het gebrek aan licht, de grilligheid van het weer, de kou, de onberekenbare vooruitzichten, het negatieve nieuws op tv en in de media. Je zou voor minder last krijgen van griep, verkoudheid en keelpijn. En vooral dat laatste slaat nu toe. Opletten dus.

Viraal of bacterieel?

Keelklachten zijn goedkoop tegenwoordig, vooral keelpijn, heesheid en een gevoel van irritatie in de keel. Er zijn talloze oorzaken. De klachten ontstaan door prikkeling, beschadiging of plaatselijke ontsteking van het keelslijmvlies. Prikkeling en beschadiging kunnen vooral ontstaan door te veel en/of verkeerd stemgebruik, het inademen van prikkelende stoffen (roken) en hete spijzen en dranken.

Daarnaast zijn natuurlijk ontstekingen belangrijke oorzaken, hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen bacteriële en de virale ontstekingen.

Bij een bacteriële keelontsteking is men zieker en is de koorts hoger. Als je bij dit soort ontstekingen probeert voor de spiegel de keel in beeld te krijgen, dan merk je dat die vuurrood is met vaak een wit beslag. Soms kan zo’n ontsteking zich ontwikkelen tot een abces. De klachten hierbij zijn toenemende pijn, waardoor eten en drinken nauwelijks mogelijk is en er is ook koorts. Redenen om in geval van keelpijn een arts te consulteren zijn: als er ook klachten zijn van algeheel ziek zijn, koorts, witte proppen in de keel en aanhoudende pijn. Wat je zelf kunt doen om de keelpijn te verminderen zijn: de keel vochtig houden met honing of gorgelen met zout.

Eigenlijk hoef je niet snel verontrust te zijn, maar als de keelpijn langer dan 7 dagen duurt, de keelpijn gepaard gaat met koorts en een moe gevoel geeft, en er ook rode vlekken (roodvonk?) of witte stippen in de keel (bacterie of schimmel?) dan is nader onderzoek gewenst.

Beter natuurlijk aanpakken

Er was een tijd dat voor het minste probleem “antibiotica” een standaard voorschrift was. Artsen moeten tegenwoordig hun voorschriftgedrag i.v.m. antibiotica melden. De WHO waarschuwde al ettelijke keren voor een toenemende resistentie tegen antibiotica, vanwege het misbruik. Dus: een andere aanpak dringt zich op.

Bovendien tegen virussen kunnen antibiotica niets uithalen. En toch blijven heel wat patiënten, velen zelfs op voorschrift van de arts, massaal antibiotica slikken bij griepachtige aandoeningen, verkoudheden en keelpijn, vanwege de vrees dat de acute angina of keelontsteking, schade zal veroorzaken aan het hart en de nieren, of aanleiding zal geven tot acuut reuma.

Het is wel verstandig een arts te raadplegen in geval van twijfel of als de keelpijn en de koorts te lang aanhouden. Want de natuurlijke aanpak is doorgaans voldoende: warm houden, rusten, voldoende slapen, warme dranken, honing, vitamine C en Echinacea.

Echinacea is gunstig om de witte bloedlichaampjes mobieler te maken en dus de lichaamseigen weerstand te verhogen. Bevochtigen van de keel is het beste advies.

Daarom:

 • Rook niet.
 • Spaar je stem en praat stil gedurende een paar dagen.
 • Vermijd inademen van prikkelende stoffen.
 • Eet geen hete spijzen of dranken.
 • Gebruik geen alcohol, het verhaal van de grog is larie!
 • Zorg ervoor dat de keel buitenshuis goed warm blijft en daarvoor dient een sjaal.
 • Drink voldoende water of een kruidenthee zoals tijm of kamille.
 • Verzorg je darmmicrobioom: gezond eten.

Voorkomen is beter

Zoals altijd kun je keelpijn en al de rest beter voorkomen dan genezen en als het toch gebeurt, zijn  zachte, natuurlijke therapieën te verkiezen.

 • Verhoog de weerstand van het organisme
 • Eet gezond met voldoende vruchten en groenten, vanwege de vitamines, mineralen en enzymen.
 • Heb je keelpijn of hoest je: gebruik zo weinig mogelijk eiwitten en beslist geen bewerkt voedsel.
 • Drink water of kruidenthee.
 • Wisseldouches zijn gezond, maar niet als je ziek bent.
 • Een sauna helpt te ontgiften en sterkt je weerstand.
 • Zorg voor een goede slaap en ontspan je door wandelen in de natuur.

En een natuurlijke hulp krijg je van vitamine C en Echinacea. Dus, het beste van twee natuurlijke werelden!

Een tip: Echinabell +C van Fytobell.

Je vindt Echinabell +C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-791.

Je kunt Echinabell +C van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De natuur zal je op die manier beslist helpen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer