jul 11, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder gevaar op besmettingen in de zomer

Besmettingen zijn vaak onvoorspelbaar. Wie had gedacht dat de coronabesmetting zo lang zou duren en zo wispelturig zou zijn. Eerst werd gewag gemaakt van een paar maanden, in de zomer zou het voorbij zijn, maar intussen zitten we er al meer dan 2,5 jaar mee geplaagd en de versies van virologen, immunologen, vaccinologen spreken elkaar tegen. Het publiek heeft het er niet gemakkelijk mee, vooral toen gebleken was dat de labo’s van de heren specialisten “gesubsidieerd” werden door de vaccinindustrie en zelfs de wetenschappelijke tempel Sciensano mocht meezitten aan de tafelen van de big Pharma. Waar kun je dan nog zeker van zijn? Van de natuur, tenminste zolang je die respecteert en de eeuwige wetten aanvaardt. Met andere woorden: we weten zeer weinig.

De natuur heeft gelijk

Mensen spelen vaak leerling-tovenaar met als voornaamste doel er geld aan te verdienen. En welke mening daarover is dan de juiste? De oude Romeinen wisten het al “tot capita, tot sensus” oftewel: zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende meningen. Gezond verstand gebaseerd op waarneming, onderzoek en eerlijkheid zijn derhalve de beste raadgevers. Gelukkig zijn er ook artsen, de meeste zelfs, die het beste voorhebben met hun patiënten en zich niet enkel laten leiden door voorlichting van de industrie en de blinkende cadeautjes. Zelfs ziekenhuizen krijgen “giften” van de farmaindustrie. En in die wirwar van informatie en observaties moet de patiënt er het beste van maken.

Het belangrijkste is dat hij weet dat besmettingen bestaan, soms gevaarlijk kunnen zijn en dat de beste garantie om gezond te blijven is te zorgen voor een sterke immuniteit, gekoppeld aan voldoende hygiëne en een respect voor de natuurlijke gegevens. Ook gebruik maken van natuurlijke middelen voor zijn gezondheid is geen ijdele praktijk, hoe goed sommigen hun beste doen om dat onwetenschappelijk te benoemen.

Kans op besmettingen met virussen en bacteriën loop je overal. Maar als je een sterk immuunsysteem hebt, overwint het lichaam dat doorgaans zonder schade.

Hoe ontstaan infecties?

Heel veel besmettingen zijn het gevolg van druppelinfectie. Is hoesten en niezen de manier om besmet te worden?

De besmettelijkheid van virussen en ook bacteriën neemt gewoonlijk af naarmate de zomer dichterbij komt. Dat is het gevolg van een betere weerstand in de zomer, maar ook van het feit dat de besmettelijkheid van virussen en bacteriën, ook met betrekking tot corona en zelfs hersenvliesontsteking op dat moment niet meer zo groot is omdat de ziekteverwekkers snel uitdrogen in de buitenlucht. Want inderdaad wordt de besmetting overgebracht via druppelinfectie: minuscule druppeltjes die opgehoest of uitgeniesd worden en die miljoenen bacteriën en virussen kunnen bevatten.

Je begrijpt meteen dat het gevaar voor besmetting toeneemt naarmate men meer in besloten en vochtig-warme lokalen verblijft waar veel mensen bij elkaar zijn. Niet te verwonderen dus dat besmettingen plots uitbreken nadat een groepje jongeren samen naar de disco trok, samen in de klas zat, in bioscopen verbleef. Let wel, het is niet het zwemwater zelf dat de besmetting veroorzaakt, noch de lucht in de disco, maar wel de opgehoeste of uitgeniesde druppeltjes die de ziekteverwekkers bevatten. In open lucht is het dus moeilijker besmet te geraken dan in een besloten vochtig, warm lokaal. Het is zeldzaam dat zich tijdens de vakantie een veelvoudige besmetting voordoet, want zelfs binnen een gezin is het ongewoon dat zich nog een tweede geval zou voordoen, bijvoorbeeld van meningitis.

Bovendien kunnen bij volkomen gezonde mensen kiemen gevonden worden die maandenlang inactief kunnen blijven. Daardoor wordt bij die persoon trouwens een immuniteit opgebouwd. Pas als het lichaam verzwakt wordt dan kunnen de ziektekiemen de bovenhand halen.

Hoelang duurt het vooraleer men besmet raakt?

De incubatietijd voor besmettingen hangt af van het soort virus of bacterie. Bij griep duurt dat ongeveer een kleine week, voor covid is dat tussen de twee dagen en tien dagen, een verkoudheid kan sneller gaan, bij hersenvliesontsteking bedraagt het ongeveer drie tot vier dagen, soms vier weken vooral bij virale aandoeningen, vooraleer men ernstig ziek wordt.

Wie de ziekte zelf heeft doorgemaakt heeft immuniteit opgebouwd. Behalve als het virus muteert en bij verkoudheid gebeurt dat constant, (er zijn trouwens honderden verkoudheidsvirussen), bij griep niet zo heel vaak, en bij covid kennen we het resultaat, na de zoveelste omicron-variant. Men weet evenwel niet precies hoelang deze kan aanhouden. Ook contact met de ziekte zelf of met een ziek persoon kan immuniteit geven, maar men weet niet op voorhand wie immuun zal worden en wie ziek zal zijn.

Verschil tussen bacterie en virus

Een bacterie heeft de mogelijkheid vanzelf voort te leven en zich te vermenigvuldigen als de omstandigheden daartoe ideaal zijn (vochtig en warm). Een virus heeft een gastcel nodig om zich te kunnen verspreiden en voortleven. Het is eigenlijk een code die invloed heeft op de cel. Enkel een sterke immuniteit is daartegen opgewassen en gelukkig heeft het lichaam de intelligentie zijn eigen immuniteit op te bouwen al naargelang het soort virus. Dat probeert men dan op te wekken met vaccinatie. Daar zijn ook risico’s en nadelen aan verbonden, altijd, ook zoals bij het doormaken van de ziekte. Een virale aandoening is doorgaans minder gevaarlijk en minder erg dan een bacteriële infectie. Voor een virale infectie moet men rekenen op de opbouw van de persoonlijke immuniteit, voor een bacteriële aanval kan men een beroep doen op “killers” die de bacterie aanvallen zoals antibiotica.

Ook antibiotica hebben nadelen maar in sommige gevallen is het risico van een besmetting met ernstige ziekte en restverschijnselen tot gevolg veel groter, denk daarbij aan meningitis of hersenvliesontsteking.

Opgelet met ontstoken tanden

De bacteriële infectie met meningokokken is eigenlijk een infectie van het centrale zenuwstelsel die de hersenvliezen en de vloeistof van hersenen en ruggenmerg betreft. De bacteriën komen mee met de bloedstroom. Ze kunnen zich direct naar de hersenen verplaatsen. Die bacteriën (de ergste vorm), kunnen het lichaam en de bloedbanen binnenkomen via andere infecties in andere delen van het lichaam. Vaak begint zo’n infectie met een aandoening van de luchtwegen, maar ook infecties van hartkleppen, beenderstelsel of andere organen kunnen zich via de bloedsomloop naar de hersenen verspreiden. Hoe dichter de infectie zich bij de hersenen bevindt, des te gemakkelijker wordt het om zich uit te breiden tot die hersenen.

Zelfs een ontstoken tand, een sinusitis, een ontsteking van de neusslijmvliezen, of een oorontsteking kan de bacteriën leveren voor een hersenvliesontsteking. De neusslijmvliezen zijn al in 8 percent van de gevallen bij de oorzaak betrokken. Bij een eerste onderzoek nadat klachten optreden zal de arts uitmaken of er een primaire infectie aanwezig was van luchtwegen, sinussen, oren enz… Soms wordt een foto van de longen genomen, want ook kunnen pneumokokken verantwoordelijk zijn voor het probleem. Er kan een kweek worden gemaakt om te zien over welke bacteriën het gaat. In geval van een bacteriële aandoening zijn de witte bloedlichaampjes fel gestegen en is het suikergehalte van de hersen- en ruggenmergvloeistof gedaald. Een duidelijke aanduiding van de ernst van de aandoening.

Wie loopt het meest gevaar?

Zoals voor elke besmetting behoren kinderen tussen 3 maand en 2 jaar tot de grootste risicogroep. Ze verblijven vaak samen in crèches en nadien in kleuterklasjes. Ze hebben ook een uitgesproken sociaal gedrag, gebruiken voorwerpen van elkaar, stoppen die in de mond, pakken een fopspeen af en gebruiken die zelf enz… Er wordt ook niet altijd en overal door iedereen hygiënisch omgesprongen met bevuilde luiers. Hun immuunsysteem is nog in volle ontwikkeling. Al die elementen maakt hen zeer kwetsbaar. Daarnaast zijn patiënten die in onzorgvuldige omstandigheden een ruggenprik kregen (lumbaalpunctie) en ziekten met een verminderde weerstand door alcoholmisbruik, suikerziekte, overdadig slikken van geneesmiddelen, mensen wiens immuunsysteem onderdrukt wordt na orgaantransplantaties en slachtoffers van AIDS, de grootste kanshebbers op een besmetting, zelfs een hersenvliesontsteking. Maar hoewel de ziekte eigenlijk op elke leeftijd kan voorkomen krijg je toch in 70 à 80 percent van de gevallen te maken met heel jonge kinderen of soms heel oude mensen.

Wat is dan van belang?

Te zorgen voor een goed immuunsysteem. Dat betekent: gezond leven, voldoende slapen, niet roken en wegblijven van alcohol en junkfood. Ook veel bewegen, want dat is belangrijk. En je kan je best laten helpen door de natuur door middel van voldoende vitamines en bètaglucaan en Echinacea.

Een tip: Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer 4197-968, bestemd voor de apotheek.

Of je kan Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je immuunsysteem zal nu op scherp staan!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer