jul 27, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Rozijnen: het ideale, gezonde snoepje

Je houdt van een beetje snoep? Dat begrijpen we wel, maar gezond is het niet, tenzij je iets gezond snoept natuurlijk. Dat betekent zonder de geraffineerde rotzooi en zonder de kleur- en smaakstoffen die in de meeste snoepjes worden verwerkt. Geraffineerde suiker is een stille killer. Het is een ontstekingstrigger en is gevaarlijk voor hart en bloedvaten. Aan het gebruik van geraffineerde koolhydraten waaronder de snoep, gebakjes, taartjes, pralines, ijsjes, dessertjes enz. zijn ook onze beschavingsziekten gerelateerd, waaronder obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker, zelfs zenuwaandoeningen en depressies. Dat is dus niet niks.

Wat moeten we dan doen? Ons alle plezier ontzeggen, de troost die jongeren en ouderen putten uit zoetigheden?

Niets is minder waar. Er bestaan zoete snoepjes, tussendoortjes en heerlijkheden die niet boordevol smaakstoffen, kleurstoffen en geraffineerde koolhydraten zitten.

Rozijnen zijn de ideale snoepjes en knabbeltjes. Ze bevatten heel wat waardevolle stoffen, antioxidanten, polyfenolen, waardoor ze beschavingsziekten helpen voorkomen. Het is ook het perfecte snoepje voor kinderen. Zijn ze wat te hard geworden, geen probleem met een trucje maak je ze weer soepel en zacht om te knabbelen.

Denk aan gedroogd fruit, chocolade zonder suiker, vers fruit. Want we hebben wel degelijk koolhydraten nodig, maar ze mogen niet ontdaan zijn van de noodzakelijke ballaststoffen.

Denk aan vijgen, dadels, rozijntjes. En deze laatste bijvoorbeeld zitten boordevol polyfenolen, kalium, magnesium vitamines B, en nog andere antioxidanten die ook in druiven voorkomen en waarop de wijnindustrie haar gezondheidsclaims baseert. Die polyfenolen zitten inderdaad in rode wijn, maar die zijn er niet vanzelf in gevlogen of door de gisting tijdens de vinificatie. Dat komt omdat ook in druiven polyfenolen aanwezig zijn. Dus om er maximaal van te profiteren zonder de nadelen van alcohol, eet dan druiven en ook rozijnen, de echte leveranciers van antioxidanten. Rozijnen zijn eigenlijk gedroogde druiven. Doordat het grootste deel van het water eruit verdwenen is, smaken ze ook zoeter en is de houdbaarheid veel langer dan van verse druiven. Door het drogen zijn evenwel geen gezonde eigenschappen verloren gegaan.

Rozijnen zijn trouwens een degelijk en gezond alternatief voor snoep en gebak. Het is echt een gezond tussendoortje, bevat veel vezels, (uitstekend voor het microbioom) en voor de darmperistaltiek. Ideaal dus om verstopping te voorkomen en tegelijk ook de darmflora te saneren. Volgens rapporten van Amerikaanse microbiologen hebben rozijnen bacteriedodende eigenschappen waardoor ze ideaal zijn om tandplak te voorkomen. Ze tasten merkwaardig genoeg het tandglazuur niet aan, ondanks het feit dat het een zoete vrucht is.

Een ander Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat wie dagelijks een kommetje rozijnen at, na drie weken een daling van de bloeddruk en een vermindering van de slechte cholesterol en van de triglyceriden liet optekenen.

Om één kilogram rozijnen te verkrijgen, heb je vier kilo druiven nodig. Ze worden geplukt tegen dat ze rijp zijn, worden ondergedompeld in kaliumcarbonaat en dan gedroogd. Sommige rozijnen krijgen nog een behandeling met zwaveldioxine, waardoor het absoluut aan te raden is de rozijnen eerst te wassen alvorens ze te consumeren.

Snoep of knabbel dus wat op rozijnen, want die zijn heel voedzaam en gezond. Ze bevatten natuurlijke suikers, mineralen, oligo-elementen en zijn ideale knabbeltjes om de honger te stillen. Ze plegen geen aanslag op de lever, de bloedvaten en de pancreas, zoals dat met de klassieke tussendoortjes kan gebeuren.

Goed, je hebt dus een voorraad rozijnen ingedaan, maar doordat je ze misschien wat te spaarzaam hebt gebruikt worden ze hard en dus ongenietbaar. Niet weggooien! Door ons trucje krijg je die meteen weer soepel en zacht. Hard geworden en uitgedroogde rozijnen worden weer sappig door ze met citroensap te overgieten. Men kan ze ook één uurtje in sherry of porto laten weken om ze nadien in een dessert te gebruiken. Op die manier krijg je iets lekker en heb je niets weggegooid.

En gezond snoepen moet je leren en aan kinderen is dat des te gemakkelijker, want jong geleerd, oud gedaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer