jun 22, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Aardbeien: een gezondheidskuur aan tafel

Aardbeien zijn niet enkel lekker, ze zijn ook bijzonder gezond. Het is een sterk ontzurende vrucht met pijnstillende eigenschappen. Het zuivert het organisme, en brengt heel veel vitamines aan. Bovendien is het een lekker toetje dat op zichzelf kan gegeten worden. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, vitamines en zijn bijzonder goed om de ogen gezond te houden, net als bessen en frambozen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevatten aardbeien niet zo veel calorieën. Je kunt er dus naar hartenlust van smullen, zonder het risico op verdikken: amper 300 kilocalorieën per kilogram aardbeien.

Aardbeien zijn supergezonde vruchten, boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen. Ze smullen, is eigenlijk een gezondheidskuur volgen.

Vitaminebom

Nog meer goed nieuws: aardbeien zijn rijk aan vitamine B en vooral vitamine C (64 mg/100 g). Als je ze lekker aan tafel zit op te peuzelen weet je in feite niet wat je eet en hoe gezond ze zijn, want er zitten heel wat stoffen in die je van de natuur cadeau krijgt. De zoete vrucht bevat Natrium, Calcium, IJzer, veel Fosfor, Magnesium, Broom, Silicium, Koper, Zwavel, Zink, Mangaan, Kobalt, looistoffen, slijm, suiker (als levulose), eiwitten, vet, basen, salicylzuur (goed tegen reuma en gewrichtsontstekingen).

Aardbeien kunnen bij sommige mensen allergie veroorzaken (netelroos, huiduitslag, eczeem). In dat geval kan men beter geen aardbeien eten, ofwel geleidelijk het lichaam laten wennen, door één aardbei te eten voor de maaltijd. Op die manier leert het organisme zich aanpassen.

Een van de fijnste vruchten

Aardbeien zijn een van de delicaatste en fijnste vruchten die je op tafel kan zetten. Ze zijn evenals bessen, ook goede kalkleveranciers.

Ze zijn erg laxatief vanwege de mineralen.

Aardbeien bevorderen dankzij de “graantjes” de darmperistaltiek. Het is dus een uitstekende vrucht bij verstopping en zuivert nieren en blaas.

Vanwege het salicylzuur, is de activiteit t.o.v. de lever, galwegen, nieren en gewrichten uitstekend. Het verkoelt en kalmeert koorts en zenuwen, en is uitstekend tegen nierstenen.

Aardbeien zijn ook uitstekend voor zwakken, herstellenden, bij reuma, jicht, nierstenen, leverziekte, huiduitslag, inwendige ontstekingen. Aardbeien zijn heilzaam voor huid, slijmvliezen, nieren, vrouwenorganen, mond en stem. De wortel is bloedzuiverend en eetlustopwekkend.

Blad en wortel samen zijn uitstekend voor de milt, zijn diuretisch, dus water afdrijvend oftewel diuretisch.

Het is een aansterkende vrucht, en verfrissend.

De kleine soort is doorgaans minder zoet maar toch geuriger.

Thee van het jonge blad is gunstig bij vergiftigingen en haalt toxische of giftige stoffen uit het lichaam, helpt bij hoest, astma, en catarre.

Huidproblemen

Wie last heeft van huidziekten moet wel voorzichtig zijn, omdat het netelroos kan veroorzaken. Dit probleem kan wel worden verminderd of voorkomen als de aardbei, grof wordt geplet, en een kwartier voor het gebruik met poedersuiker wordt bestrooid.

Wie van oordeel is dat hij niet tegen aardbeien bestand is, er moeilijk tegen kan, moet juist een aardbeikuur doen steeds in combinatie met dunne room, desnoods met melk, maar zonder suiker.

Hoe klaarmaken en gebruiken

Als je aardbeien koopt moet je letten op de versheid, of ze voldoende rijp zijn, op de glans, droogte van de vrucht; op vaste, frisse steel en kroon.

Je moet ze best vlug wassen in lauw water, maar ze niet in het water laten staan. Drogen op absorberend papier of een doek.

De steel eraan laten bij het wassen en pas daarna verwijderen, bij het opeten of verwerken.

Als de aardbei gewassen is, verliest ze snel haar parfum.

Als ze te vuil is moet je ze wel reinigen (wanneer er niet voldoende stro onder gelegd werd). Een half uur voor het opdienen snel in lauw water wassen. Intussen herwint de aardbei ietwat van haar parfum. Beter nog: opschudden in natte mousseline, het vuil plakt aan de mousseline.

Voor de dagelijkse thee: aardbeiblad combineren met braamblad, lievevrouwbedstro en een rozenblaadje: of thee van jong blad en om de smaak te verhogen samen met lievevrouwbedstro. Dat geeft een fijn aroma.

Om aardbei beter verteerbaar te maken: wat azijn bij de gesuikerde bessen voegen.

Medisch gebruik

Aambeien: Thee van jong blad + braamblad + lievevrouwbedstro + rozenblaadje.

Anemie: 300 à 400 g vruchten per dag. Die kuur geeft kracht (door het ijzer) en kleur terug.

Angina: 15 à 30 g wortel afkoken in 1 liter water gedurende 10 minuten als gorgeldrank gebruiken. Afkooksel van 1 handvol jonge bladeren in 1 liter water als gorgelmiddel.

Astma: afkooksel van wortel + zoethout: verlicht astma.

Bloedvaten: Afkooksel van 30 g gedroogd blad + wortel per liter water. 

Bronchitis: 15 à 30 g wortel gedurende 10 minuten koken in een liter water.

Diarree: 20 g gedroogde bladeren in 1/2 liter koud water gedurende 2 à 3 minuten aan de kook brengen. Filteren, zoeten. Over de dag verdeeld drinken.

Chronische diarree: een handvol verse bladeren, gedurende 4 à 5 minuten afkoken.

Diarree bij kinderen: 20 g wortel per liter kokend water laten trekken. Thee van 20 g wortel per liter water afkoken.

Chronische darmontsteking: een paar weken een kuur van 300 à 500 g aardbeien per dag eten.

Eczeem: in dit geval kun je beste geen aardbeien eten.

Galwegen, nieren en blaas: aardbeien zijn uitstekend vanwege het salicylzuur.

Reuma, gewrichtsontsteking, artritis en jicht: aardbeien zijn opmerkelijk goed vanwege het salicylzuur. Afkooksel van een handvol jonge bladeren per liter water, als thee, bestrijdt de pijn.

Stenen: Volg een kuur met enkel aardbeien gedurende verschillende dagen.

Suikerziekte: Diabetici mogen beperkt aardbeien eten.

Tanden: gedroogd en verpulverd blad + gemengd met natriumbicarbonaat is een uitstekend tandenpoetsmiddel.

Urinedrijvend: Het middagmaal vervangen door 1 kg aardbeien. Thee van wortel of blad is ook diuretisch. Het blad kun je oogsten in het seizoen; de wortel in de herfst en de winter.

Verstopping: verdwijnt door kuur van 300 à 500 g aardbeien per dag.

Zweren: vers, geplet blad als kompres opleggen.

Hoe behandelen?

Het is nu de periode van de aardbeien, hoewel ze tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen zijn. Ze worden eventueel aangevoerd van de andere kant van de wereld. Normaal vind je hier aardbeien van begin mei tot november.

Hoe dan ook, het hele jaar door zijn er buitenlandse aardbeien te krijgen en door toepassing van moderne teeltmethoden onder glas zijn er ook inlandse vanaf half maart, gevolgd door de oogst onder plastiektunnels. Maar vanaf begin juni komen de aardbeien van de openluchtteelt, en kunnen we weer van ouderwetse lekkere aardbeien spreken…

Aardbeien moeten droog geplukt worden en fris bewaard tot op het ogenblik van verbruik. Gekneusde aardbeien hebben snel een muffe smaak.

Aardbeien was je best met de kelkjes onder fris stromend water.  Zeker nooit in water laten liggen, want dan verliezen ze hun smaak en aroma.

Ben je allergisch voor aardbeien maar toch te verleiden door het verrukkelijk uitzicht? Probeer de aardbeien eens heel even met warm water af te spoelen, soms lukt het daardoor de allergische reactie op afstand te houden.

Je kunt aardbeien ook invriezen. Ze verliezen dan wel hun vorm en kleur, maar niet hun smaak. Wie ze voor garnering wil gebruiken ontdooit ze beter niet.

Het invriezen is eigenlijk heel makkelijk: wassen, van steeltjes ontdoen en met een beetje suiker in kleine porties invriezen, het is géén werk en je wordt voor je moeite beloond met een heerlijk toetje, midden in de winter.

Recept

Aardbei met kwarkkaas

  • 300 g kwarkkaas kloppen met 100 g suiker.
  • 100 g verse slagroom toevoegen en in coupes verdelen.
  • Gedurende 1/2 uur in het diepvriesbakje van de koelkast zetten.
  • Intussen 250 g aardbeien wassen, laten uitlekken, de steeltjes verwijderen.
  • Besprenkelen met citroen.
  • De coupes garneren met halve aardbeien en bestrooien met bruine suiker of Stevia.

Een tip: Stevabell van Fytobell voor de zoete smaak zonder calorieën.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kunt Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer

Herfst in zicht: weerstand te licht?

Het is weer hetzelfde scenario: eerst warm, op sommige plaatsen te heet en dan weer regen, miezerweer zoals nu. Ideaal weer voor virussen en bacteriën, tenminste als de weerstand niet op scherp staat. Want bacteriën en virussen vermogen niets bij mensen met een sterke...

Lees meer